
UPDATE: Plenul Senatului a respins, luni 31 martie, moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, prin care s-a cerut demisia acestuia, cu 54 de voturi „pentru” și 66 „împotrivă”.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Plenul Senatului va dezbate, săptămâna viitoare, două moţiuni simple depuse de AUR, POT şi SOS România împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja şi a ministrului de Interne, Cătălin Predoiu.
Burduja - „lider fără direcţie"
Moţiunea intitulată „Ministrul Energiei - un lider fără direcţie, între promisiuni verzi şi realităţi gri" va fi dezbătută şi votată lunea viitoare în plen. Printre criticile aduse de opoziţie ministrului energiei se numără lipsa investiţiilor strategice şi a unei viziuni clare pentru dezvoltarea sistemului energetic. Cei 45 de semnatari ai moţiunii (28 senatori AUR, 10 S.O.S. România şi 7 POT) susţin că România a importat, în acest an, gaze naturale mai scumpe din Bulgaria, în timp ce „în Europa Centrală, preţul era mai mic", caracterizând acest fapt „o gestionare dezastruoasă care ne-a costat scump". Burduja este acuzat şi că ar fi dus o politică incompetentă, care ar fi lipsit ţara de o producţie suficientă de energie electrică.
Predoiu - „şef al poliţiei politice"
La rândul lor, deputaţii vor dezbate miercuri o altă moţiune simplă, împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu. Semnatarii documentului au solicitat demiterea acestuia, pe care îl acuză că ar fi transformat Poliţia Română într-o instituţie de poliţie politică, unde cetăţeanul nu ar mai fi protejat, ci supravegheat, intimidat şi redus la tăcere. În moțiunea numită „De la democrație la regim hibrid: România sub jugul poliției politice asmuțite de ministrul Predoiu”, AUR spune că se impune revocarea de urgență a ministrului Predoiu din funcție, şi sesizarea de urgență a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea inițierii urmăririi penale, date fiind probele și indiciile evidente privind „săvârșirea unor infracțiuni cu o gravitate deosebită împotriva ordinii constituționale”
Premierul Ciolacu vorbeşte despre o remaniere guvernamentală
Într-o intervenţie televizată, ieri, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că o remaniere guvernamentală este inevitabilă şi a precizat că ministerele trebuie să raporteze săptămânal stadiul proiectelor pe care le coordonează. Şeful Executivului a insistat asupra importanţei ca fiecare ministru să fie responsabil strict de domeniul său de activitate. Recent, premierul a trimis corpul de control în verificări simultane la cele 16 ministere pentru a analiza stadiul implementării măsurilor de reorganizare şi reducere a birocraţiei, asumate de Guvern în faţa Parlamentului. Prim ministrul a mai spus că reducerea risipei bugetare şi a cheltuielilor statului sunt absolut necesare pentru a echilibra bugetul de stat.