Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

UcrainaMarines
©EPA-EFE/SERGEY VAGANOV  |   Ukrainian Marine recruits on the obstacle course during their training at a shooting range not far of Mariupol, Ukraine, 15 May 2018.

Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

ȘTIRE: „După ce militarii ucraineni au aflat despre concentrarea trupelor și vehiculelor blindate ale Federației Ruse la granița Rusiei cu Ucraina, numărul de dezertori din unitățile Forțelor Armate din Ucraina a crescut substanțial.

Directorul Institutului de Studii Politice, Serghei Markov, a declarat pe pagina sa de Facebook că 44 de soldați au fugit de la a 36-a Brigadă de pușcași marini din Mariupol. Markov a mai menționat că aproximativ 40% dintre soldații din forțele armate ucrainene nu vor să lupte cu miliția LNR.

De îndată ce au apărut informații despre concentrarea reală a trupelor ruse la frontiere, au început dezertările în masă de la cea mai puternică armată din Europa.

[…]

Mai mult, locuitorii Ucrainei care refuză să meargă la război sunt susținuți și de membrii familiilor lor, care îi ascund sau îi scot din țară pe soldații dezertori.”

NARAȚIUNI: 1. Tot mai mulți militari ucraineni dezertează de când Rusia a început să concentreze trupe la graniță. 2. Militarii și familiile lor nu doresc să participe la acest conflict, numit de presa rusă „război civil”. 3. Armată rusă condusă de Putin este atât de puternică, încât doar prezența acesteia la granițele unui stat provoacă panică și frică.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Conflictul din estul Ucrainei s-a declanșat în 2014. Moscova finanțează și sprijină mercenari și forțe separatiste, constituite în cadrul a două republici autoproclamate, DNR și LNR, care se compun din o mică parte din regiunile ucrainene ocupate Donețk și Lugansk. Ucraina, ţările occidentale şi NATO au acuzat în repetate rânduri Rusia că a sprijinit separatiștii cu echipamente – inclusiv armament greu – și trupe. În această primăvară, Rusia a început să-și concentreze forţe armate în apropiere de frontierele de sud, est şi nord ale Ucrainei, ceea ce a determinat critici din partea Ucrainei și statelor din Occident. În paralel, Moscova a lansat o campanie informațională de descurajare a ucrainenilor: au devenit tot mai răspândite narațiunile despre slaba organizare a armatei ucrainene, despre reticența militarilor de a lupta cu „frații” din DNR și LNR, dar și despre faptul că NATO și UE ar susține Kievul doar la nivel declarativ.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a semăna panică în rândul armatei și a societății ucrainene, de a descuraja eforturile de consolidare a apărării Ucrainei. În același timp, Moscova încearcă să genereze un val de neîncredere a societății în armată ca instituție de apărare și securitate, blocând în acest mod entuziasmul tinerilor de a se înscrie în rândurilor militarilor profesioniști.               

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Ministerul Apărării al Ucrainei a dezmințit în repetate rânduri narațiunile care reapar în spațiul public despre militarii-dezertori ucraineni. Nu există dovezi care să susțină acele narațiuni. Presa rusă îl citează pe un expert necunoscut, care nu citează date oficiale

Nu este întâmplătoare nici amintirea în știrile portalurilor din Rusia a Brigăzii 36 Marine din Mariupol, care este una de bază în apărarea orașului ucrainean care blochează accesul Moscovei spre Crimeea pe cale continentală. Observăm, însă, pe pagina oficială a Brigăzii că aceasta își extinde aria de activitate, se completează cu noi militari și nu poate fi vorba de panică sau cazuri de dezertare. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Dezertarea a fost o problemă pentru armata ucraineană la începutul conflictului din estul Ucrainei, atunci când Kievul a încorporat în masă tineri atât pentru război cât și pentru edificarea unui nou sistem de apărare. O mică parte dintre recruți au dezertat la vremea respectivă, iar Rusia a folosit cazurile de atunci pentru a construi imaginea unei armate ucrainene „fricoase” și „dezorganizate”. Lucrurile, însă, au început să se schimbe în anii 2018-2019, când Ministerul Apărării de la Kiev a pus accentul pe standardele NATO și a căutat să formeze o armată profesionistă.

 • Publicație / Media:
  LENTA.RU, RADIO SPUTNIK, RIA NOVOSTI, EURASIA DAILY, GAZETA.RU, TOPCOR.RU
 • Data publicării:
  09/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  PUBLICUL DIN RUSIA ȘI DIN TERITORIUL OCUPAT AL UCRAINEI.
 • Amplificare:
  PRESA RUSĂ ȘI REȚELELE DE SOCIALIZARE
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  TOT MAI MULȚI MILITARI UCRAINENI DEZERTEAZĂ DIN ARMATĂ ÎN LEGĂTURĂ CU CONCERTAREA TRUPELOR RUSE LA FRONTIERA CU UCRAINA
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

Maia Sandu a creat o structură „anticorupție” pentru a putea elimina din viața publică și aparatul administrativ politicienii și funcționarii care deranjează, se arată într-o narațiune falsă răspândită de Sputnik. Structura respectivă – Comitetul consultativ independent anticorupție – s-ar afla sub controlul Occidentului.

FAKE NEWS: Jandarmii români îi învață pe colegii moldoveni cum să înăbușe protestele opoziției

FAKE NEWS: Jandarmii români îi învață pe colegii moldoveni cum să înăbușe protestele opoziției

Jandarmii români au instruit carabinierii din Republica Moldova cum să înăbușe protestele opoziției dacă aceasta va încerca să blocheze preluarea unui teren pentru viitoarea ambasadă SUA. Acest fake news face trimitere la narațiunea jandarmului român și reia teme vehiculate în campanie privind iminența unor demonstrații ample.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Occidentul foloseşte Moldova împotriva Rusiei

FAKE NEWS: Occidentul foloseşte Moldova împotriva Rusiei

Occidentul vrea să impună victoria pro-europenilor în alegerile din Republica Moldova pentru a atrage țara în lupta împotriva Rusiei. Această narațiune falsă este promovată în contextul unei campanii electorale în care forțe pro-rusești – socialiști și comuniști – caută să pună accentul pe chestiunea orientarea geopolitică a Moldovei.

Marin Gherman

20 Apr 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 3 min
 • Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.
 • NARAȚIUNI: 1. Tot mai mulți militari ucraineni dezertează de când Rusia a început să concentreze trupe la graniță. 2. Militarii și familiile lor nu doresc să participe la acest conflict, numit de presa rusă „război civil”. 3. Armată rusă condusă de Putin este atât de puternică, încât doar prezența acesteia la granițele unui stat provoacă panică și frică.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a semăna panică în rândul armatei și a societății ucrainene, de a descuraja eforturile de consolidare a apărării Ucrainei. În același timp, Moscova încearcă să genereze un val de neîncredere a societății în armată ca instituție de apărare și securitate, blocând în acest mod entuziasmul tinerilor de a se înscrie în rândurilor militarilor profesioniști.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021