Uniunea Europeană consideră necesară consolidarea frontierelor sale și acuză Belarusul de „comportament agresiv”

Uniunea Europeană consideră necesară consolidarea frontierelor sale și acuză Belarusul de „comportament agresiv”
© EPA-EFE/JULIEN WARNAND   |   Lithuania's Interior Minister Agne Bilotaite

Țările Uniunii Europene acuză Belarusul că desfășoară „un atac direct” prin trimiterea peste graniță a solicitanților de azil. UE îl acuză pe președintele Belarus Alexandr Lukașenko de a fi orchestrat sosirea a mii de oameni la granițele Lituaniei, Letoniei și Poloniei ca represalii pentru sancțiunile impuse acestei foste republici sovietice.

Cei 27 de miniștrii de Interne ai UE au căzut de acord că Belarusul încearcă să „instrumentalizeze ființe umane în scopuri politice”. „Acest comportament agresiv este inacceptabil și echivalează cu un atac direct care vizează destabilizarea și constrângerea UE” – se arată într-un proiect de declarație citat de Reuters. Problema a devenit mai acută în contextul în care talibanii au preluat duminică puterea în Afganistan. Mulți afgani încearcă să fugă din țară, temându-se de represalii, iar statele membre ale UE sunt îngrijorate că s-ar putea repeta o criză a migrației precum cea din 2015-2016, când sosirea haotică a mai mult de un milion de oameni din Orientul Mijlociu a pus la încercare securitatea și sistemele de asistență socială și a provocat nemulțumirea grupărilor de extremă dreapta. Miniștrii, fără a face referiri directe la Afganistan, au consemnat „nevoia de a consolida întreaga frontieră externă“ a UE pentru a preveni traversările ilegale.

UE acuză Belarusul că le-a permis irakienilor să zboare la Minsk și apoi i-a condus spre granițele sale de nord. De cealaltă parte, Lukașenko spune că nu mai reține migranții, ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident după controversatele alegeri prezidențiale de anul trecut, urmate de represalii sângeroase împotriva protestatarilor și disidenților.

În declarația miniștrilor se mai stipulează că țările care se învecinează cu Belarusul și alte agenții ale UE au primit deja finanțare și asistență tehnică pentru gestionarea crizei migranților și că, în funcție de necesități, ele vor fi suplimentate. Ministrul de Interne al Lituaniei, Agne Bilotaite, a declarat că instalarea unui gard și a unui sistem de monitorizare ar putea costa mai mult de 500 de milioane de euro și că țara ei cere sprijin din partea UE. Comisia Europeană a alocat 37 de milioane de euro de ajutor de urgență către Lituania pentru a satisface nevoile imediate, dar – a spus ministrul – luna viitoare intenționează să solicite sprijin financiar suplimentar.

Peste 4.000 de persoane – în mare parte irakieni – au trecut ilegal în Lituania, în acest an, majoritatea în iulie, întrucât, ulterior, autoritățile de la Vilnius și cele din țara vecină Letonia i-au respins pe cei care încercau să intre. Polonia a declarat miercuri că a trimis peste 900 de soldați care să ajute la securizarea frontierei sale cu Belarus.

Timp citire: 2 min