Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Jumătate dintre ucraineni sunt gata să meargă la război – arată un sondaj realizat de cercetători europeni

Soldați ucraineni în tranşee, în timp ce își iau în primire pozițiile, în orașul Mykolaiv din sudul Ucrainei, Ucraina, 25 martie 2022.
© EPA-EFE/SEDAT SUNA   |   Soldați ucraineni în tranşee, în timp ce își iau în primire pozițiile, în orașul Mykolaiv din sudul Ucrainei, Ucraina, 25 martie 2022.

Susține jurnalismul independent

Aproape jumătate dintre ucrainenii cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani declară că sunt gata să participe direct la lupta împotriva invaziei ruse – relevă rezultatele unui sondaj realizat de cercetătorii europeni, în pofida constrângerilor războiului. Potrivit datelor publicate de Institutul de Cercetare a Păcii din Oslo (Prio), cu sprijinul sondajului local Info Sapiens, la bărbați, această pondere urcă la aproximativ 70%, şi la circa 30% în cazul femeilor. Pentru a stabili un eșantion reprezentativ, Info Sapiens a intervievat peste 1.000 de ucraineni considerați suficient de în vârstă pentru a rezista. Chestionați în a treia săptămână de conflict (9-12 martie), respondenții – acelaşi număr de bărbați și femei – şi-au exprimat online atitudinea față de patru variante de rezistență. „A ajuta rezistența prin angajarea în luptă militară directă pe teren deschis împotriva forțelor ruse sau pro-ruse” este, pentru 49% dintre respondenți, o alegere „extrem de probabilă, moderat probabilă sau oarecum probabilă”. „A ajuta rezistența prin angajarea directă în luptă militară în poziții fortificate ale forțelor ucrainene” se bucură de susţinerea a aproape 47%. Trei sferturi (75%) spun că sunt gata să se ofere voluntar „pentru a ajuta victimele războiului, de exemplu civili răniți și soldați”, iar 80% să „ajute rezistența să ofere sprijin nemilitar forțelor ucrainene (hrană, informații, muniție...)”.

„Motivația poporului ucrainean de a lupta împotriva invadatorilor este extraordinară” – notează Prio, într-o analiză a acestui sondaj. După o lună de conflict, rezistența Ucrainei a surprins mulți analiști militari, iar ofensiva rusă pare acum în mare măsură fixată. Totodată, sondajul constată că motivația de a rezista crește, deoarece respondenții au fost direct afectați de atacurile rusești. La momentul efectuării sondajului, unul din cinci respondenți a declarat că a fost atacat direct de forțele ruse sau pro-ruse, sşa că a optat pentru această variantă de rezistenţă. „Hotărârea cu care vor lupta ucrainenii va crește proporțional cu teroarea îndreptată împotriva lor” – prognozează coautorul studiului, Henrikas Bartusevicius.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Aparent atac antisemit în Polonia
Aparent atac antisemit în Polonia

Nimeni nu a revendicat atacul cu cocktail Molotov asupra singurei sinagogi majore din Varșovia care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024
România: doi poliţişti de frontieră, răniți de o călăuză de migranți
România: doi poliţişti de frontieră, răniți de o călăuză de migranți

Starea lor este stabilă și sunt în afara oricărui pericol.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024
Poliția turcă vrea să prevină manifestațiile în Piața Taksim din Istanbul
Poliția turcă vrea să prevină manifestațiile în Piața Taksim din Istanbul

Președintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan Erdogan a denunțat „organizațiile teroriste care doresc să facă din 1 mai un instrument de propagandă”.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024
Ucraina a lansat drone asupra mai multor regiuni rusești
Ucraina a lansat drone asupra mai multor regiuni rusești

Rafinăria de la Riazan ar fi luat foc.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024