
Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat, pentru săptămâna viitoare, consultări cu partidele parlamentare, în vederea formării unui nou guvern, după ce Cabinetul PNL-UDMR, condus de liberalul Florin Cîțu, a fost demis, marți, de Parlament, prin adoptarea unei moțiuni de cenzură depuse de opoziția social-democrată. A fost un număr record de voturi pentru moțiune, în cei 31 de ani de democrație românească post-comunistă. Din 467 de parlamentari, au votat pentru 281 - de la PSD, USR, fost partener-junior la guvernare până acum o lună, și AUR, opoziția naționalistă. Au fost prezenţi 318 senatori și deputați. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu au votat.
Pentru adoptarea moţiunii era nevoie de 234 voturi.
Tot marți, România a înregistrat 15.037 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cele mai multe raportate în 24 de ore de la începutul pandemiei. În același interval, s-au produs 252 de decese printre pacienții contaminați cu noul coronavirus. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, atât la nivel naţional, cât şi în Bucureşti nu mai sunt libere paturi la terapie intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19.
Aproape 81% dintre români consideră că lucrurile în ţară se îndreaptă într-o direcţie greşită și doar 12,5% apreciază că direcția e corectă – relevă un sondaj realizat de INSCOP Research, în parteneriat cu Verifield, la comanda think-tank-ului Strategic Thinking Group. Procentul celor nemulţumiţi este în creştere vizibilă faţă de lunile trecute, când gravita în jur de 70%.
Preşedintele Strategic Thinking Group, Remus Ştefureac, afirmă că suprapunerea pe o perioadă scurtă de timp a trei crize majore - pandemică, economico-socială şi politică - a determinat o stare de 'pesimism accentuată şi o prăbuşire a percepţiei' cu privire la direcţia în care se îndreaptă ţara.
E unul dintre cel mai scăzute niveluri ale indicatorului 'direcţie bună' din ultimul deceniu, cu perspectivă chiar de înrăutăţire, în contextul apropierii sezonului rece şi al impactului exploziei preţurilor la energie asupra costului vieţii – apreciază Ştefureac, care mai spune că ignorarea acestei evidențe riscă să provoace consecințe dramatice. O parte semnificativă a populaţiei va fi împinsă, crede el, în plasa unor opţiuni politice radicale, care în niciun caz nu vor vindeca, ci doar vor înrăutăţi problemele din societate.
Sondajul de opinie 'Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false' - Ediţia a III-a a fost realizat în septembrie, în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States şi finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.
Edițiile anterioare ale cercetării sociologice, din martie și iunie 2021, relevau că românii sunt net pro-occidentali și foarte reticenți față de Rusia.