Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Monitor Fake News, Nr. 11: Conspirația internațională anti-Șoșoacă și alte povești cu anti-vacciniști

Monitor Fake News, Nr. 11: Conspirația internațională anti-Șoșoacă și alte povești cu anti-vacciniști
©EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană citește pe telefonul mobil cum să contracareze „știrile false” în New Delhi, India, 02 mai 2019.

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Deputatul Coarnă, între siguranţă naţională şi fals

Dumitru Coarna / facebook.com / 8 dec. 2021, RO Vaccinare / facebook.com / 11 dec. 2021

Senatoarea Diana Şoşoacă nu este singurul parlamentar român promotor de falsuri  şi teorii ale conspiraţiei. Dumitru Coarnă, fost poliţist ajuns în Comisia de Siguranţă Naţională a Camerei Deputaţilor, a contribuit alături de mii de utilizatori români la  distribuirea pe Facebook a unei pretinse dovezi a planificării pandemiei Covid de către forţe oculte. Este vorba de un presupus afiş al unui film datat 1963, intitulat „Varianta Omicron - ziua în care lumea a fost transformată într-un cimitir”. În comentariul postat, deputatul responsabil cu siguranţa naţională susţine că imaginea contrafăcută dovedeşte că „evenimentele curente” nu sunt „întâmplătoare”. Pagina de Facebook RO.Vaccinare a reacţionat, explicând că afişul a fost modificat digital de un umorist irlandez după posterul unui film SF din 1974. Administratorii platformei Facebook au reacţionat la rândul lor, etichetând ca incorecte informaţiile postate de parlamentarul român.

Mistificarea unui protest fotogenic 

dw.com / 9 dec. 2021

Unele falsuri par mai simpatice decât altele, deşi sunt la fel de inacceptabile. De curând, radiodifuzorul german Deutsche Welle şi-a văzut numele menţionat ca sursă a unui articol ilustrat, ajuns viral pe reţelele de socializare. Potrivit explicaţiilor, în imagine apar mii de cupluri care se sărută în semn de protest faţă de înăsprirea restricţiilor sanitare din Germania pe timp de pandemie. În realitate un astfel de protest nu a existat, cum n-a existat nici articolul atribuit jurnaliştilor germani. În ceea ce priveşte fotografia, s-a dovedit că a fost realizată în Chile, fie la un protest studenţesc din oraşul Concepcion, fie la Maratonul Mondial al Sărutului – ambele manifestări având loc în 2011.

Declaraţie inventată atribuită şefei Comisiei Europene          

eu.usatoday / 10 dec. 2021, audiovisual.ec.europa.eu / 1 dec. 2021

Unul dintre pseudo-argumentele preferate de anti-vaccinişti a fost reluat nejustificat pe reţelele de socializare după ce în conferinţa de presă din 1 decembrie preşedinta Comisiei Europene a evocat posibilitatea luării în considerare de către statele membre a vaccinării obligatorii ca răspuns la răspândirea variantei Omicron. Comentariile Ursulei von der Leyen au fost transformate de oponenţii vaccinării, intre care şi publicaţia românească ziuanews.ro, într-o pledoarie explicită a liderului european pentru abolirea Codului de la Nurnberg. Cu toate acestea, înregistrarea integrală a conferinţei de presă dovedeşte că şefa Comisiei Europene nu a făcut nicio referire la documentul invocat, ba chiar - răspunzând unei întrebări - a precizat că introducerea unei astfel de măsuri este la latitudinea fiecărei ţări în parte. În opinia antivaxxerilor, impunerea vaccinării contravine principiilor codului adoptat în 1947 pentru a preveni repetarea experimentelor medicale din lagărele naziste. O interpretare contrazisă de experţii în drept, care au arătat că vaccinurile Covid-19 nu pot fi considerate experimentale, fiind testate clinic şi autorizate.

Conspiraţia internaţională anti-Șoşoacă   

Diana Iovanovici Şoşoacă – Oficial / Facebook.com, La vita in diretta / rai.it / 14 dec. 2021

Senator Diana Şoşoacă (12 decembrie): „În acest moment, serviciile secrete române şi serviciile secrete străine, în principal cele italiene (…), au încercat să ne anihileze în propria noastră casă!”

Aceasta ar fi interpretarea pe care senatoarea Diana Şoşoacă a dat-o, fără dovezi, într-o postare pe Facebook, imediat după incidentele din 10 decembrie petrecute în biroul său de avocatură. Conflictul cu echipa televiziunii Rai Uno,  căreia convenise să-i acorde un interviu, a degenerat, soldându-se cu plângeri penale depuse în contradictoriu de parlamentarul român şi ziarista italiană Lucia Goracci, dar şi cu un dosar penal pentru ultraj pe numele domnului Şoşoacă. Prilej de noi acuzaţii de complot din partea senatoarei, preluate şi amplificate de sputnik.md, publicaţia pro-Kremlin pentru care de senatoarea Şoşoacă este politicianul român favorit.

Senator Diana Şoşoacă (13 decembrie): „În spatele acestui dosar am aflat, pe surse, că se află ministrul Apărării Naţionale, domnul Raed Arafat, domnul Klaus Iohannis, domnul Ciucă, domnul Bode şi acum încerc să aflu dacă şi ministrul Justiției, domnul Predoiu, este implicat în acest lucru, împreună cu serviciile secrete, cu SIE în principal"

Îngrijorarea exprimată de guvernul italian, solicitarea adresată autorităţilor române de a lămuri de urgenţă circumstanţele incidentului şi mai ales condamnarea publică a acestuia de către premierul Nicolae Ciucă n-au făcut decât să-i alimenteze Dianei Şoşoacă convingerea rostită în plenul Senatului că este ţinta unei ample conspiraţii internaţionale, care se răsfrânge asupra întregii ţări.

Senator Diana Şoşoacă (15 decembrie):  ”Fatidicul 12 decembrie 2021 a produs dovada vie (…) că România a fost omorâtă, vândută, trădată, violată şi abandonată în mâinile serviciilor secrete străine care s-au mutat cu totul în România."

Ancheta în desfăşurare va descâlci, probabil, şi inadvertenţele evidente din declaraţiile Dianei Şoşoacă, unele contrazise de imaginile filmate şi difuzate de televiziunea italien[. Indiferent însă de concluziile cercetării judiciare, versiunea senatoarei asupra incidentului candidează la titlul de cea extravagantă teorie autohtonă a conspiraţiei din întreg anul 2021.

Interviu trunchiat în cheie anti-vaccinistă

verificat.afp.com / 14 dec. 2021

Un videoclip în care un medic belgian afirmă că toţi pacienţii internaţi la terapie intensivă în spitalul în care lucrează sunt vaccinaţi anti-Covid a fost distribuit de mii de ori pe Facebook ca dovadă că vaccinul nu protejează împotriva infecţiei. În România a fost publicat de portalul ActiveNews, de unde a fost preluat şi răspândit de sute de ori de anti-vaccinişti. Mesajul asociat clipului, difuzat într-o formă trunchiată, a fost clasificat ca înşelător chiar de către medicul intervievat încă de luna trecută. Agenţia France Presse a constatat că din reportajul original a fost eliminat fragmentul în care se preciza că marea majoritate a pacienţilor din ziua interviului erau persoane în vârstă cu infecţii subiacente şi ale căror sisteme imunitare erau deja slăbite. Purtătoarea de cuvânt a spitalului a declarat că proporţia pacienţilor complet vaccinaţi a scăzut substanţial în săptămânile următoare, cei mai afectaţi rămânând cei cu comorbidităţi. Specialiştii consultaţi de France Presse au explicat că în Belgia campania de vaccinare a debutat în ianuarie 2021 cu persoanele vulnerabile, adică vârstnicii şi cei cu comorbidităţi. Între timp, protecția oferită de vaccinuri s-a diminuat, iar tulpinile Delta și Omicron au complicat situația, determinând mai multe țări, precum Franța și Belgia, să accelereze administrarea celei de-a treia doze.

(Horia Grușcă)

Propaganda de Razboi
Alte știri
Liderul unic al opoziției naționaliste de la București e deputatul Geoge Simion

Liderul unic al opoziției naționaliste de la București e deputatul Geoge Simion

Moțiunea lui, care promite o Românie bogată, creştină şi democrată, a fost votată de majoritatea copleșitoare a delegaților la congresul extraordinar al formațiunii AUR.

Lituania a anunţat, vineri, că expulzează doi diplomaţi din Belarusul vecin, pentru activităţi incompatibile cu statutul acestora

Lituania a anunţat, vineri, că expulzează doi diplomaţi din Belarusul vecin, pentru activităţi incompatibile cu statutul acestora

Experţii remarcă faptul că pe graniţele Belarusului aliat cu Rusia cu vecinii săi pro-occidentali e o falie geopolitică în spaţiul ex-sovietic şi ex-comunist.

Cei 20 de ani de prezență militară americană au fost o tragedie pentru Afganistan – susține președintele rus, Vladimir Putin

Cei 20 de ani de prezență militară americană au fost o tragedie pentru Afganistan – susține președintele rus, Vladimir Putin

Tragedia Afganistanului, scriu toți istoricii, a început în 1979, când trupele Uniunii Sovietice, conduse, în epocă, de Leonid Brejnev, au recurs la o invazie menită să sprijine lovitura de stat comunistă de la Kabul.

23 Dec 2021

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Negocieri suspendate
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Negocieri suspendate

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak crede că Moscova nu pricepe că războiul nu mai are loc după regulile, calendarul sau planurile sale.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Peste 950.000 de refugiați în România
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Peste 950.000 de refugiați în România

Fluxul e, din nou, în ușoară scădere.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Curtea Penală Internațională trimite pe teren zeci de achetatori
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Curtea Penală Internațională trimite pe teren zeci de achetatori

Violul și crima, practici curente ale armatei ruse – acuză celebra organizaţie pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Vot copleșitor pentru aderarea la NATO în parlamentul finlandez
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Vot copleșitor pentru aderarea la NATO în parlamentul finlandez

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, merge, joi, la Casa Albă.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022