Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, a anunţat, luni, că va solicita prelungirea cu 60 de zile a stării de urgenţă la frontiera cu Belarus

Object Name: POLAND CRISIS POLISH BELARUSIAN BORDER
©EPA-EFE/Tomasz Gzell POLAND OUT  |   Polish Interior Minister Mariusz Kaminski attends a press conference on the state of emergency near Poland-Belarus border, in Warsaw, 02 September 2021 (issued 03 Septemeber 2021). The state of emergency covers 183 towns in Podlasie and Lublin provinces and bans mass gatherings and limits people's movement in a three-kilometre-deep strip of land along the Poland-Belarus border. It was introduced following an increase in the number of migrants crossing into Poland from Belarus. The Polish government has accused the Belarusian government of pushing Middle Eastern migrants across the border in order to destabilise Poland.

Ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, a anunţat, luni, că va solicita prelungirea cu 60 de zile a stării de urgenţă la frontiera cu Belarus. Autorităţile de la Varşovia spun că mulţi dintre migranţii care încearcă să treacă ilegal graniţa reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale. La începutul lunii, președintele polonez, Andrzej Duda, a semnat un decret privind instituirea, pentru 30 de zile, a stării de urgență în zona de frontieră, de teama unui flux masiv de migranți ilegali și în perspectiva unor exerciții militare ruso-belaruse. Redactat la solicitarea guvernului de la Varșovia, decretul prevede că în 183 de localități de lângă graniță e interzis accesul mass-media și al locuitorilor din alte regiuni. Riveranii trebuie să aibă un act de identitate valabil asupra lor, iar portul de armă e sever sancționat. Pe o fâșie de trei kilometri de-a lungul frontierei sunt interzise și manifestațiile. A fost pentru prima oară când în Polonia s-a instituit starea de urgență după căderea regimului comunist, în 1989. Asociațiile presei poloneze au protestat față de ceea ce au numit privarea opiniei publice de informații din surse independente, iar opoziția de la Varșovia a acuzat guvernul naționalist conservator că mizează pe teama de migranți pentru a-și ameliora scorul în sondajele privind intențiile de vot.

Mii de migranți, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, au trecut, în ultimele luni, frontiera dintre Belarus și Uniunea Europeană, prin Lituania, Letonia și Polonia. Europenii sunt convinși că fluxul de migrație ilegală e alimentat de regimul autoritar de la Minsk, supus sancțiunilor Bruxellesului din cauza încălcării continue a drepturilor omului și reprimării violente a oricărei formă de constestație. La putere din 1994 și calificat, frecvent, drept ultimul dictator din Europa, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a amenințat, încă din mai, că nu va mai opri migranții și traficanții de droguri care vor să ajungă în Europa.

 


Alte știri
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a deschis șantierul primului pod peste așa-numitul Canal Istanbul

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a deschis șantierul primului pod peste așa-numitul Canal Istanbul

Atât opozanți interni, cât și experți străini au avertizat că proiectele faraonice de infrastructură promovate de Erdogan fac mai degrabă rău economiei turcești.

Zeci de mii de oameni au manifestat în Georgia, pentru a cere eliberarea fostului președinte  Mihail Saakașvili

Zeci de mii de oameni au manifestat în Georgia, pentru a cere eliberarea fostului președinte Mihail Saakașvili

"Nimeni de pe pământ nu e în măsură să ne poată convinge să-l eliberăm" – declarase, anterior, premierul Irakli Garibașvili.

Depopularea Ucrainei continuă

Depopularea Ucrainei continuă

Demografii estimează că, în trei decenii, populaţia va scădea de la 38 la 30 de milioane

27 Sep 2021

Timp de citire: 1 min
Un antreprenor din satul Hârtop e singurul contracandidat al liderului separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, la așa-zisele alegeri prezidențiale din decembrie
Un antreprenor din satul Hârtop e singurul contracandidat al liderului separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, la așa-zisele alegeri prezidențiale din decembrie

Președinta Republicii Moldova, pro-occidentala Maia Sandu, a repetat că nu vrea să se întâlnească nici în viitor cu Krasnoselski.

29 Nov 2021
Taiwanul şi Europa trebuie să lucreze împreună pentru apărarea democraţiei – declară preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen
Taiwanul şi Europa trebuie să lucreze împreună pentru apărarea democraţiei – declară preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen

Şeful grupului de prietenie cu Taiwanul din parlamentul lituanian, Matas Maldeikis, a subliniat că politica guvernului din ţara sa în raporturile cu China şi Taiwanul beneficiază de un sprijin masiv în societate.

29 Nov 2021
NOVAYA GAZETA: Război nu va fi. Pentru că acesta poate fi pierdut
NOVAYA GAZETA: Război nu va fi. Pentru că acesta poate fi pierdut

Iulia Latynina explică, în Novaya Gazeta, de ce Rusia nu va lupta într-un război, iar mișcările de trupe de la frontiera cu Ucraina reprezintă o încercare de forțare a SUA la dialog.

29 Nov 2021
Una dintre vedetele campionatului american de baschet (NBA), turcul Enes Kanter, de la  Boston Celtics, a primit cetățenia Statelor Unite
Una dintre vedetele campionatului american de baschet (NBA), turcul Enes Kanter, de la Boston Celtics, a primit cetățenia Statelor Unite

Pașaportul lui turcesc fusese revocat acum patru ani, după ce sportivul criticase regimul islamo-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

29 Nov 2021