Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

GRANI.RU: Ni se vor conforma

Lukashenko
©EPA-EFE/FELIPE TRUEBA  |   Protestor holds placards reading ‘Free Belarus’ and ‘Bloody dictator your time is over’ during a demonstration against the election results and the ongoing violence after the Belarusian presidential elections at the Potsdamer Platz square in Berlin, Germany, 15 August 2020.

„Dictatorul îi demonstrează Europei stupefiate că poate face orice. Poate face ceea ce părea imposibil şi depăşit definitiv. Şi va rămâne nepedepsit. Dacă va dori – va face astfel încât, mâine, Roman Protasevici, la fel în faţa camerei, va recunoaşte uciderea în masă a populaţiei paşnice din [regiunile separatiste/ocupate din Donbass] Lugandonia”, scrie Alexandr Skobov pe GRANI.RU.

 

„Omenirea a fost şi rămâne, din păcate, definită de standarde duble. Atunci când vreo ţară pierdută în jungla africană este zguduită de represalii politice, societatea europeană nu răbufneşte de indignare. Ce să-i faci? Cum să o influenţezi? Economia unor astfel de state, de regulă, este primitivă şi slab integrată în cea mondială, astfel că sancţiunile nu au niciun rost.

[…]

Mai devreme sau mai târziu vine timpul să plăteşti pentru dublele standarde. Şi iată că, într-o ţară pur europeană, un opozant-emigrant, răpit în mod pirateresc, cu un machiaj care ascunde prost  urmele de lovituri de pe faţă, recunoaşte în faţa camerei că a participat la organizarea unor dezordini în masă, care nu au avut loc şi pe care nici nu putea fizic să le organizeze, chiar dacă ar fi dorit. Astfel, uzurpatorul puterii din această ţară, dictatorul îi demonstrează Europei stupefiate că poate face orice. Poate face ceea ce părea imposibil şi depăşit definitiv. Şi va rămâne nepedepsit. Dacă va dori – va face astfel încât, mâine, Roman Protasevici, la fel în faţa camerei, va recunoaşte uciderea în masă a populaţiei paşnice din [regiunile separatiste/ocupate din Donbass] Lugandonia. Iar dumneavoastră, domnilor europeni, iarăşi vă veţi exprima îngrijorările profunde. N-o să-l deconectaţi de la sistemul SWIFT, nu veţi întrerupe „tranzitul belarus”. Sunteţi doar state de drept? Nu vă permite „cadrul legal”. Doar nu îi puteţi dicta businessului privat, aşa cum procedează el sau patronul său de la Kremlin.

Europa a tratat superficial revanşa autoritaro-totalitară de sub nasul său. Aceasta nu a venit din societăţi arhaice semifeudale, cu un picior în sistemul tribal, dar din ţări postindustriale cu nivel mediu de dezvoltare, chiar din Europa. Iniţial, acest „nou autoritarism” nu părea deloc grav. El  acţiona mai ales prin „soft power”, evitând cât de cât represiunile tradiţionale dictaturilor, aproape fără deţinuţi politici. Aparent, respecta convenienţele legale şi umanitare.

[…]

Analiştii au remarcat unicitatea regimului Putin, care a putut să-şi asigure neschimbarea şi lipsa controlabilităţii puterii în condiţiile unei deschideri şi libertăţi informaţionale fără precedent. S-a dovedit, însă, că regimul era gata să rabde critica şi difuzarea informaţiei alternative până la punctul în care internetul, unde erau înghesuite, era perceput ca un spaţiu informaţional fără nicio influenţă, marginal şi periferic. Autoritarismul rămâne incompatibil cu libertatea de exprimare, cel puţin pe termen lung. Fie autoritarismul suprimă libertatea cuvântului, fie libertatea de exprimare lichidează autoritarismul. Regimurile autoritare ştiu acest lucru şi de aceea vor tinde mereu să reprime libertatea de exprimare.

În prezent, regimul Putin se află în faza de trecere de la „demobilizarea politică” la „mobilizarea politică”. La politica de impunere nu doar a loialităţii, ci şi a participării în masă la ritualurile de exprimare extaziată a supunerii. Contractul social (cu caracter) autoritar conform formulei „nu vă băgaţi în treburile noastre, iar noi nu ne băgăm într-ale voastre” a fost rupt. Rusia lui Putin tot mai vizibil ia conturul unei dictaturi clasice totalitaro-fasciste. Aceasta cere o epurare definitivă a rămăşiţelor de opoziţie.

Ofensiva împotriva insuliţelor de libertate rămase se desfăşoară pe front larg. Este vorba şi de noile legi prohibitive care fac imposibilă orice activitate de opoziţie. Şi de noile metode de limitare a accesului la informaţia nedorită de pe internet. În calitate de câmp de testare a noilor tactici de represiune, Salamandra Supremă de la Kremlin foloseşte fieful vasalului său Gândacul de la Minsk.

Europa a privit prea mult timp la „poznele” putiniste ca la nişte imperfecţiuni ale unei democraţii incipiente, care vor trece de la sine în urma unei evoluţii fireşti, pe măsură ce Rusia lui Putin va fi atrasă tot mai activ în legături multilaterale cu lumea democrată, care o va influenţa benefic. Europa a crescut la sânul său un monstru care acum o ameninţă.

Putin şi al său Lukaşenko nu pot exista fără legături cu lumea democratică dezvoltată. Ei parazitează pe aceste legături. Anume acestea le permit să întreţină o relativă stabilitate socială. Însă ele comportă şi o ameninţare. Opoziţia alungată peste hotare păstrează posibilitatea de a se adresa ţărilor natale prin internet. O posibilitate care altădată nu exista, iar nicio blocare sau interdicţie nu o va putea îngrădi.

De aceea, noile dictaturi vor tinde neapărat să-şi răspândească practicile represive şi în lumea democratică. Acestea, nu doar că-i vor forţa guvernele la o recunoaştere tacită a „dreptului” la operaţiuni punitive în afara graniţelor lor, inclusiv răpiri şi asasinate. Vor forţa guvernele occidentale să introducă restricţii asupra activităţii societăţii civile. Vor impune autocenzura companiilor de internet internaţionale şi reţelelor sociale, folosind aceeaşi bâtă sau bomboană financiare. Pentru a-şi asigura securitatea, dictaturile moderne trebuie să modeleze lumea democratică „conform propriului chip”.

Dacă lumea democratică nu vrea să se conformeze noilor dictaturi, trebuie să sacrifice legăturile elaborate cu acestea şi interesele economice. Trebuie să izoleze cu adevărat sursa de infecţie periculoasă. Doar astfel poate forţa noile dictaturi să se adapteze regulilor democratice.”

 Citește articolul integral pe grani.ru

Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
Alte știri
Preşedintele sârb, Aleksandar Vučić, repetă că țara lui și China colaborează foarte bine

Preşedintele sârb, Aleksandar Vučić, repetă că țara lui și China colaborează foarte bine

Românii de pe Valea Timocului, din estul Serbiei, atrag însă atenţia asupra a ceea ce numesc "catastrofa ecologică" provocată de compania chineză Zi-Jin la Bor.

Partidul de centru-dreapta al actulului premier, Boiko Borisov, e cotat drept favorit în intențiile de vot ale bulgarilor înaintea alegerilor legislative de pe 4 aprilie

Partidul de centru-dreapta al actulului premier, Boiko Borisov, e cotat drept favorit în intențiile de vot ale bulgarilor înaintea alegerilor legislative de pe 4 aprilie

Numeroși alegători nu se vor prezenta la scrutin dacă vor avea dubii legate de siguranţa condiţiilor de votare, în contextul pandemiei de COVID-19.

Trei ONG-uri au anunţat, luni, că au depus o plângere în Rusia contra combatanţilor din organizaţia Wagner

Trei ONG-uri au anunţat, luni, că au depus o plângere în Rusia contra combatanţilor din organizaţia Wagner

Calificaţi, frecvent, drept mercenarii Kremlinului şi celebri pentru cruzimea lor, membrii Wagner au fost prima oară semnalaţi în 2014, alături de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

04 Jun 2021

Timp de citire: 4 min
Republica Moldova îi solicită Rusiei un preţ echitabil pentru gazele naturale livrate
Republica Moldova îi solicită Rusiei un preţ echitabil pentru gazele naturale livrate

Vicepremierul în Guvernul pro-occidental de la Chişinău, Andrei Spânu, a anunţat că negocierile vor continua pe 27 octombrie, la Sankt Petersburg, unde vrea să se întâlnească şi cu şeful gigantului energetic rusesc Gazprom, Aleksei Miller.

25 Oct 2021
Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe omologul său uzbek, Şavkat Mirzioiev, pentru victoria în alegerile de duminică, fără să mai aştepte publicarea rezultatelor
Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe omologul său uzbek, Şavkat Mirzioiev, pentru victoria în alegerile de duminică, fără să mai aştepte publicarea rezultatelor

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au acuzat absenţa unei veritabile opoziţii şi numeroase nereguli la vot.

25 Oct 2021
Lira turcească a atins, luni, un nou minim istoric
Lira turcească a atins, luni, un nou minim istoric

Acesta este, spun experții economici, efectul temerilor că zece state occidentale ar putea să-și micșoreze schimburile comerciale și investițiile în Turcia, după ce președintele autoritar islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a amenințat că le va expulza ambasadorii.

25 Oct 2021
Autoritățile poloneze anunță că iau în calcul suplimentarea restricțiilor sanitare, dacă rata zilnică a contaminărilor cu COVID-19 trece de șapte mii
Autoritățile poloneze anunță că iau în calcul suplimentarea restricțiilor sanitare, dacă rata zilnică a contaminărilor cu COVID-19 trece de șapte mii

Ca în majoritatea statelor din centrul și estul continentului, numărul persoanelor imunizate în Polonia contra noului coronavirus este sub media Uniunii Europene.

25 Oct 2021