Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Fost mercenar rus: grupul Wagner este o mică armată, foarte flexibilă și din punct de vedere al structurii și din punct de vedere al componenței

Marat Gabidullin, fost membru al Grupului de mercenari Wagner, vorbește deschis despre luptele la care a luat parte. Printre misiuni se numără ajutorul dat rebelilor pro-ruși din regiunea ucraineană Donbas, susținerea președintelui Bashar al-Assad în Siria și confruntarea cu Statul Islamic.
©Marie Barlois  |   Marat Gabidullin, fost membru al Grupului de mercenari Wagner, vorbește deschis despre luptele la care a luat parte. Printre misiuni se numără ajutorul dat rebelilor pro-ruși din regiunea ucraineană Donbas, susținerea președintelui Bashar al-Assad în Siria și confruntarea cu Statul Islamic.

Marat Gabidullin a luptat pentru celebrul grup Wagner, o armată privată implicată în operațiunile externe ale Rusiei începând cu Donbass, în 2014, continuând cu războiul civil sirian, conflicte din Africa și, acum, războiul din Ucraina. Gabidullin, care a scris o carte despre perioada sa în Wagner, va fi prezent luni, cu un interviu acordat Ioanei Bâldea Constantinescu, pe platformele media Editura Corint și Veridica.

Memoriile unui mercenar din grupul Wagner

Marat Gabidullin, în vârstă de 55 de ani, s-a alăturat Grupului Wagner în 2015, când acesta era deja activ în Donbass, scena unui conflict între rebeli pro-ruși sprijiniți de Moscova cu oameni și echipamente și armata ucraineană. 2015 a fost și anul în care Rusia a intervenit în războiul civil sirian de partea lui Bașar al-Assad. Pe lângă forțele armate propriu-zise, care au acționat în primul rând cu aviația și artileria, Rusia a trimis în Siria, ca forțe terestre, și mercenari din grupul Wagner. Prin folosirea acestora, Kremlinul pe de-o parte limita pierderile în rândul armatei, mai greu de explicat publicului, iar pe de altă parte avea posibilitatea să se delimiteze de anumite acte ale mercenarilor, cum a fost de pildă torturarea și decapitarea unui sirian de un grup de luptători Wagner care s-au lăsat filmați și fotografiați în timp ce au comis această crimă de război.

„În cartea sa, Memoriile unui mercenar din grupul Wagner, publicată de Editura Corint în traducerea Alinei Pavelescu, vorbește despre misiunile din estul Ucrainei și din Siria, unde mercenarii Wagner au susținut regimul președintelui Bashar al-Assad”, se arată într-un comunicat al Editurii Corint.

„Gabidullin vorbește despre o criză morală, declanșată de modul în care Kremlin-ul a negat constant existența mercenarilor, adesea sacrificați și folosiți drept carne de tun. El denunță corupția din interiorul armatei ruse și lipsa de respect pentru viața omenească a unor superiori despotici și slab instruiți din punct de vedere militar. [...]

Cartea lui Marat Gabidullin descrie atât episoade care țin de rutina vieții unui mercenar, cât și scene în care erori tactice care ar fi putut fi evitate au costat viețile camarazilor săi, niciodată amintiți în comunicările oficiale.

Autorul condamnă direct invadarea Ucrainei și folosirea mercenarilor Wagner în operațiunile militare desfășurate acolo, dar și îngrădirea dreptului la informație al publicului rus”, mai precizează Corint.

Grupul Wagner, armata privată a lui Putin

Grupul Wagner a ajuns în atenție odată cu declanșarea războiului din Donbass. Oficiali, conflictul s-a purtat între armata ucraineană și rebeli separatiști, însă a fost clar de la bun început că este vorba de o operațiune a Rusiei, care a sprijinit rebelii politic, economic și militar, atât cu echipamente cât și cu oameni. Printre aceștia s-au numărat și luptători ai Grupului Wagner.

Acesta ar fi fost fondat de un fost ofițer GRU, Dmitri Utkin, și finanțat de omul de afaceri Evgheni Prigojin, așa-numitul „bucătar” al lui Putin, care ar fi coordonat și celebra „fabrică de troli” din Sankt-Petersburg, folosită în campaniile de dezinformare online ale Moscovei.

După Donbass, grupul Wagner a fost folosit în Siria și, ulterior, în Libia, Republica Centrafricană și Mali.

„Din punctul de vedere al structurii, este o organizație extrem de flexibilă, capabilă în permanență să se adapteze la condițiile de acțiune, în funcție de regiune, în funcție de posibilitățile inamicului. Practic, este o mică armată, ca dimensiune (are aproximativ) 10 batalioane, grupe tactice, dar în același timp foarte flexibilă și din punct de vedere al structurii și din punct de vedere al componenței. Iar în ceea ce privește banii, evident, remunerația e extrem de atractivă pentru ruși. Nicăieri, practic, în viața civilă, oamenii ăștia nu ar putea să câștige aceiași bani pe care li-i oferă armata Wagner”, a afirmat Marat Gabidullin într-un interviu acordat Ioanei Bâldea Constantinescu, jurnalistă și brand manager Corint. Atât în interviu, cât și în carte, Gabidullin vorbește despre cea mai mare înfrângere suferită de ruși în Siria, când un număr până azi necunoscut de mercenari și-au pierdut viața într-o confruntare cu militari americani din Forțele Speciale sprijiniți de aviație. Cazul torturării și decapitării bărbatului sirian de către mercenari Wagner a fost, de asemenea, abordat în cadrul interviului realizat de Ioana Bâldea Constantinescu.

Interviul cu Marat Gabidullin, pe Corint și Veridica luni, 16 martie

Interviul acordat de Marat Gabidullin va fi difuzat integral luni, pe platformele media Editura Corint și Veridica. Un fragment din discuția pe care fostul luptător în grupul Wagner a avut-o cu Ioana Bâldea Constantinescu este disponibil în format video aici:  https://we.tl/t-PjaB8q6IE4

Interviul a fost realizat cu ajutorul lui Anton Breiner, lector dr. la Catedra de limba rusă a Universităţii Bucureşti, care a asigurat traducerea în și din limba rusă.

Citește pe Veridica: Un fost mercenar din compania Wagner consideră că Rusia nu ar trebui să mai intervină în alte ţări

Citește pe Veridica: Grupul Wagner: „armata nimănui” în războiul hibrid al Rusiei

Propaganda de Razboi
Alte știri
Liderul ciprioţilor turci, Ersin Tatar, a afirmat că negocierile cu administraţia cipriotă greacă  sunt inutile câtă vreme părţilor nu li se recunoaşte un statut egal

Liderul ciprioţilor turci, Ersin Tatar, a afirmat că negocierile cu administraţia cipriotă greacă sunt inutile câtă vreme părţilor nu li se recunoaşte un statut egal

Şi şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, spune că tratativele trebuie să se poarte între două state, nu între două comunităţi.

Președintele american, Joe Biden, i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, să reacționeze la atacurile informatice pornite din Rusia contra Statelor Unite

Președintele american, Joe Biden, i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, să reacționeze la atacurile informatice pornite din Rusia contra Statelor Unite

Oficialii de la Moscova au negat permanent implicarea statului rus în actele de piraterie informatică, dar Departamentul american al Justiției afirmă că hackerii sunt protejați de autorități și că ar fi inutil să ceară extrădarea lor.

NOVAYA GAZETA: ”Boala oglinzii” și legea rusească

NOVAYA GAZETA: ”Boala oglinzii” și legea rusească

Alexander Panov scrie în Novaya Gazeta cum activează „agentul străin” RT în SUA și ce reprezintă FARA, cu care sunt speriați cetățenii ruși

Cătălin Gomboș

13 May 2022
Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Negocieri suspendate
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Negocieri suspendate

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak crede că Moscova nu pricepe că războiul nu mai are loc după regulile, calendarul sau planurile sale.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Peste 950.000 de refugiați în România
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Peste 950.000 de refugiați în România

Fluxul e, din nou, în ușoară scădere.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Curtea Penală Internațională trimite pe teren zeci de achetatori
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Curtea Penală Internațională trimite pe teren zeci de achetatori

Violul și crima, practici curente ale armatei ruse – acuză celebra organizaţie pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Vot copleșitor pentru aderarea la NATO în parlamentul finlandez
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Vot copleșitor pentru aderarea la NATO în parlamentul finlandez

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, merge, joi, la Casa Albă.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022