Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

DOSSIER: Minskul se răzbună pe Europa folosind refugiați din Irak

Belarus
©EPA-EFE/VALDA KALNINA  |   Group of illegal migrants detained in Vorzova, Latvia, 11 August 2021. Latvian government declares a state of emergency on the border with Belarus from 11 August till 10 November 2021.

O companie de stat belarusă este implicată în criza migrațională din Lituania, potrivit unei investigații DOSSIER/Der Spiegel.

 

De la începutul anului, la frontiera lituaniano-belarusă au fost reținuți peste 4000 de migranți ilegali - comparativ cu anul trecut fluxul de migranți a crescut de 50 de ori. Majoritatea doritorilor să ajungă în UE prin Belarus sunt cetățeni irakieni. Europa trage un semnal de alarmă: Comisia Europeană a alocat deja Lituaniei 37 de milioane de euro pentru rezolvarea crizei, iar prim-miniștrii statelor baltice au calificat situația drept un atac hibrid al regimului Lukașenko.

Centrul DOSSIER în comun cu publicația Der Spiegel au stabilit că autoritățile din Belarus au fost într-adevăr la originea crizei, ajutând migranții din Irak să ajungă în Lituania și în alte țări ale UE prin intermediul unei companii de stat belaruse.

Relațiile dintre UE și Belarus s-au înrăutățit în august 2020, atunci când multe state europene au recunoscut victoria Svetlanei Tihanovskaia în scrutinul prezidențial. Conform rezultatelor oficiale victoria i-a revenit lui Alexandr Lukașenko. Alegerile au fost urmate de cele mai mari proteste din istoria Belarusului și de o reprimare fără precedent: represiuni în masă, arestări ale opozanților regimului, dar și a unor oameni întâmplători, cu victime în rândul protestatarilor și cu torturați în închisori.

Ca răspuns la deteriorarea relațiilor cu Europa, autoritățile belaruse se pare că au decis să folosească fluxul de migranți pentru a șantaja statele europene. Dacă în primăvara anului 2021, numărul migranților care ajungeau în UE prin Belarus era de câteva zeci, în vara aceasta a crescut la peste 100 de persoane pe zi. Planul lui Lukașenko nu este unul original - diplomații europeni nu o dată au acuzat Turcia de folosirea unor metode similare pentru a trage foloase politice și economice.

Din luna mai 2021, numărul zborurilor din Irak în Belarus a sporit rapid. Compania Iraqi Airways care efectua zboruri Baghdad - Minsk le-a mărit numărul de la 4 la 5 pe săptămână și a deschis alte curse noi din trei orașe irakiene. De asemenea, compania Fly Baghdad a deschis o linie aeriană în capitala Belarusului. Centrul DOSSIER și Der Spiegel a reușit să afle că una din companiile coordonatoare a fluxului de migranți ilegali a devenit compania turistică de stat "Centrkurort". Aceasta face parte din biroul președintelui Belarusului. La dispoziția DOSSIER și Der Spiegel au ajuns documentele companiei Centrkurort care confirmă participarea firmei de stat la transportarea migranților în Belarus. Documentele relevă că, la începutul lui mai 2021, Centrkurort a încheiat un contract de colaborare "pentru dezvoltarea turismului internațional între statele lumii arabe și Republica Belarus" cu compania turistică belarusă "Oscartur",  condusă de Salah Muheimen Al Asadi. În scurt timp, Oscartur raportează companiei Centrkurort despre contactele cu Fly Baghdad, iar peste câteva săptămâni transportatorul irakian a lansat zboruri regulate la Minsk. Pe lângă aceasta, Oscartur se adresează către Centrkurort cu solicitarea  obținerii vizelor pentru 51 de cetățeni irakieni, deși eliberarea vizelor este prerogativa Ministerului Afacerilor Externe, nu a biroului președintelui.

[...]

Ulterior, la Centrkurort s-a mai adresat pentru vize o companie belarusă Beregovaia Zvezda, pentru încă zece cetățeni irakieni. Din acte reiese că Centrkurort a gestionat mai mult de 200 de cereri de vize pentru cetățeni irakieni.  Scopul călătoriei tuturor "turiștilor", inclusiv copii, era indicat "turism de vânătoare la întreprinderea ROS Minsk RGOO "BOOR".

În unele cereri pentru vize erau indicate și hotelurile - "Minsk" și "Belarus", care se bucurau de popularitate la "călătorii" irakieni. În grupurile de pe rețelele sociale în care se discută despre călătoria din Irak în Europa, prin Belarus, irakienii scriu că nu rămân mult timp la hotel, de obicei 2 nopți, ulterior se îndreaptă către punctul de trecere al frontierei Benyakoni și încearcă să sară gardul de un metru și jumătate, care desparte Belarus de Lituania. În cazul în care reușesc, migranților li se deschid toate porțile în Europa - frontierele între statele UE practic nu sunt păzite. Centrkurort a încheiat un contract pentru servicii de transport cu compania belarusă "Stroitur". Această firmă prezenta notele de plată companiei Centrkurort pentru ruta Minsk-Aeroport-Minsk. Au avut loc cel puțin trei curse: pe 14, 15 și 21 mai.

[…]

În toate cererile pentru vizele irakienilor sunt menționate două persoane de contact de la Centrkurort și Oscartur. Der Spiegel a discutat cu un fost angajat al Centrkurort al cărui nume apare în cereri. El nu și-a dezvăluit identitatea, dar a confirmat veridicitatea documentelor. Potrivit sursei, Centrkurort a contribuit la eliberarea vizelor pentru sute de cetățeni din Irak. În aeroport "turiștii" erau așteptați de autobuze comandate de Centrkurort, care îi transportau la hoteluri în centrul Minskului.

"Am înțeles rapid că acestea nu sunt excursii, susține fostul angajat al Centrkurort. Am înțeles că este ilegal și m-am concediat la sfârșitul lunii mai".

Compania turistică de stat neagă implicarea sa în aducerea migranților din Irak. Directoarea Centrkurort Natalia Ermac a declarat pentru Der Spiegel că "întreprinderea nu funcționează în baza invitațiilor în Belarus a persoanelor din Irak, Siria, Libia, Afganistan". Întrebat de jurnalistul Der Spiegel despre colaborarea cu Centrckurort, directorul Oscartur Salah Al Asadi a închis telefonul.

Este remarcabil faptul că, în timpul crizei migranților, în Lituania a sosit pentru o săptămână Stefan Korte, reprezentantul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, care se poziționează ca antimigraționist și menține legături strânse cu Kremlinul. Korte s-a întâlnit cu politicieni lituanieni, de asemenea, a făcut declarații în fața locuitorilor orășelului Dieveniskes, situat la șase kilometri de la frontiera cu Belarus, unde cu câteva zile mai devreme au avut loc proteste față de adăpostirea migranților ilegali. Politicianul a declarat că migranții sunt un pericol pentru femei și copii și cel mai des comit acte de violență. De asemenea, el i-a încurajat și le-a recomandat lituanienilor să nu le pese că vor fi numiți "proputiniști" dacă nu doresc să primească migranți.

[...]

Pe 9 august Alexandr Lukașenko a anunțat că Belarus este gata și în continuare să primească turiști din EAU, Turcia, Siria, Irak, Iran și Afganistan din motive economice. Totodată, el a respins acuzațiile de organizare a migrației ilegale.

"Prezentați dovezi unde și pe cine i-a adus Lukașenko", a cerut președintele belarus. Documentele la care au avut acces centrul DOSSIER și Der Spiegel relevă o parte din aceste dovezi, din care rezultă că întreprinderea turistică de pe lângă biroul președintelui Lukașenko este direct implicată în transportarea migranților ilegali în Belarus.

 

Citește articolul integral pe pagina DOSSIER

Carte recomandata
Alte știri
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, îi cere, din nou, NATO să grăbească admiterea țării sale

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, îi cere, din nou, NATO să grăbească admiterea țării sale

Din Polonia, la nord, în Bulgaria, la sud, toți foștii sateliți comuniști ai Moscovei din Europa Centrală și de Est, precum și cele trei republici ex-sovietice de la Marea Baltică sunt, astăzi, membri ai Alianței.

Ţările central şi est-europene membre NATO condamnă, la unison, acţiunile agresive ale Rusiei la adresa Ucrainei şi actele de sabotaj comise de agenţi ruşi în Cehia şi, posibil, în Bulgaria

Ţările central şi est-europene membre NATO condamnă, la unison, acţiunile agresive ale Rusiei la adresa Ucrainei şi actele de sabotaj comise de agenţi ruşi în Cehia şi, posibil, în Bulgaria

Analiştii remarcă o formă de solidaritate regională, dovedită inclusiv luna trecută de expulzările de diplomaţi ruşi decise de Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia sau România.

Ministerul armean al Apărării a afirmat, luni, că unul dintre  militarii săi a fost ucis de un lunetist azer

Ministerul armean al Apărării a afirmat, luni, că unul dintre militarii săi a fost ucis de un lunetist azer

Șeful guvernului de la Erevan, Nikol Pașinian, solicitase sprijinul Moscovei pentru a stabiliza situația din regiune, unde au loc frecvent schimburi de focuri între soldații armeni și cei azeri, soldate cu morți de ambele părți.

21 Aug 2021

Timp de citire: 5 min
Noul premier român desemnat este actualul ministru al Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă
Noul premier român desemnat este actualul ministru al Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă

Nominalizarea sa survine după ce un recent sondaj de opinie confirmă că Armata şi Biserica sunt pe primele locuri într-un top al încrederii românilor, iar clasa politică inspiră preponderent neîncredere şi e percepută drept coruptă şi incompetentă.

21 Oct 2021
Ucraina a înregistrat, joi, noi numere record de decese provocate de COVID-19 și de  contaminări cu noul coronavirus într-o singură zi
Ucraina a înregistrat, joi, noi numere record de decese provocate de COVID-19 și de contaminări cu noul coronavirus într-o singură zi

Înăsprirea restricțiilor, cred comentatorii, explică afluxul masiv de oameni care, în ultimul timp, merg să se imunizeze.

21 Oct 2021
Autoritățile ruse au emis un mandat de arestare pe numele uneia dintre cele mai apropiate colaboratoare ale opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, avocata Liubov Sobol
Autoritățile ruse au emis un mandat de arestare pe numele uneia dintre cele mai apropiate colaboratoare ale opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, avocata Liubov Sobol

Ea ar fi plecat din țară în august, la câteva zile după ce a fost condamnată la un an și jumătate de închisoare cu supendare, sub acuzația că ar fi instigat la încălcarea normelor antiepidemice.

21 Oct 2021
Vicepremierul Republicii Moldova, Vlad Kulminski, se află, joi, la Moscova
Vicepremierul Republicii Moldova, Vlad Kulminski, se află, joi, la Moscova

Analiștii de la Chișinău cred că Republica Moldova ar putea obține un preț mai bun de achiziție a gazelor rusești doar dacă va face cedări politice legate de dosarul transnistrean.

21 Oct 2021