Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Ucraina a devenit colonie SUA și NATO în urma loviturii de stat din 2014

Jens
©EPA-EFE/STEPAN FRANKO  |   Ukrainian President Volodymyr Zelensky (front) and Jens Stoltenberg (back), the NATO Secretary-General react during their meeting in Kiev, Ukraine, 31 October 2019.

Statul ucrainean a dispărut după 2014 și a devenit o colonie a SUA și NATO, afirmă un politolog finlandez „independent” care, de fapt, are legături strânse cu Rusia și cu separatiștii pro-ruși din Donbass. Este o tentativă de a legitima prin intermediul unui occidental narațiunile prin care Kremlinul caută să justifice revolta pe care a sprijinit-o în statul vecin în încercarea de a bloca apropierea acestuia de structurile euro-atlantice.

ȘTIRE: „Ca stat, Ucraina și-a încetat demult existența, a apreciat politologul finlandez Johan Beckman, relatează PolitPuzzle.

Într-un interviu acordat publicației ”Ucraina.ru”, specialistul a vorbit în termeni extrem de critici la adresa politicii promovate de autoritățile de la Kiev. În opinia lui, Ucraina modernă poate fi orice, dar în nici un caz un stat național, așa cum este Finlanda. Iar de vină este actuala conducere a țării, care, pe fondul loviturii de stat din 2014, a promis să transforme Ucraina aproape într-o vitrină a Europei, dar care, de șapte ani încoace, nu face altceva decât să fure și să vândă Occidentului cele mai valoroase active.

„Ce este Ucraina, eu nu știu. Este o națiune care nu există. Acolo, statul s-a dezintegrat și s-a transformat într-un regim de ocupație al Statelor Unite și al NATO”, a apreciat Beckman.

Nu mai este pentru nimeni secret faptul că, astăzi, Kievul se află sub conducere străină. În acest sens, politologul a venit cu o inițiativă destul de neașteptată, aceea de ”a-i trimite pe generalii finlandezi să conducă Ucraina”. Făcând paralele istorice, Beckman a amintit că, în secolul al XIX-lea, o astfel de decizie a fost luată de împăratul rus Alexandr al II-lea în cazul eliberării Bulgariei de ocupația turcă.

„De aceea, poate generalii finlandezi vor participa la crearea, în Ucraina, a unui stat eficient, fără corupție și cu o politică de stat adecvată”, a concluzionat Johan Beckman.”

NARAȚIUNI: 1. Ucraina este un stat fals. 2. În 2014 la Kiev a avut loc o lovitură de stat, în urma căreia Ucraina a devenit o colonie a Occidentului. 3. În ultimii 7 ani, în Ucraina a fost instaurat un regim de ocupație al Statelor Unite și al NATO.

CONTEXT / ETOS LOCAL: După răsturnarea regimului Ianukovici, Federația Rusă a intervenit în Ucraina invadând și anexând Crimeea și susținând o mișcare separatistă în estul rusofon. Forțele separatiste au fost sprijinite de Moscova atât cu tehnică militară, cât și cu luptători. Rusia încearcă să legitimeze la nivel internațional autoproclamatele „Republici Populare” Donețk și Lugansk. În acest context, presa rusă și pro-rusă din Ucraina și din spațiul informațional rusofon, folosește orice prilej pentru a acredita ideea că statul ucrainean ar fi „unul artificial” care se poate destrăma. Pe acest fundal general, mass-media din Rusia a publicat la finele anului 2020 și la începutul anului 2021 o serie de articole privind „continuarea destrămării Ucrainei”, susținând că NATO și SUA transformă acest stat într-o adevărată colonie. Are loc aplicarea conceptului de „false state”, utilizat în războiul hibrid de către Rusia. Se încearcă promovarea acestei narațiuni în afara spațiului rusofon, în special în România.

Johan Beckman este, potrivit Ukraina.ru (care face parte din grupul guvernamental de presă Russia 24) un jurist și politolog finlandez care a creat în 2000 un Institut de Cercetări Istorice la Sankt-Petersburg. În 2008 el a fondat Comitetul antifascist din Finlanda, iar în 2014, în cel mai fierbinte an al confruntărilor din Donbass, Beckman, prezentat în presa rusă ca un expert independent, a înființat în Finlanda „o reprezentanță diplomatică a Republicii Populare Donețk”, pe care o conduce, dar care nu a fost recunoscută de guvernul de la Helsinki în mod voluntar. Ukraina.ru a mai scris în articolul de prezentare a expertului că Beckman a obținut premiul Federației Ruse „Femida” și medalia „Prieteniei între popoare” oferită de autoproclamata Republica Populară Donețk.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a deligitima puterea ucraineană, instaurată după retragerea președintelui fugar Ianukovici și de a bloca eforturile de protejare a integrității teritoriale și a stabilității din Ucraina.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Promovând narațiunea despre Ucraina ca un stat fals Rusia își prezintă acțiunile sale în Donbass și Crimeea ca fiind determinate de „necesitate politică” și „adevăr istoric”. Rusia se prezintă eliberatoare, iar Occidentul este arătat ca ocupant. În realitate, nu a avut loc nicio lovitură de stat în 2014: după retragerea lui Ianukovici în urma protestelor în masă au avut loc alegeri prezidențiale și parlamentare, recunoscute de comunitatea internațională.

Declarația lui Beckman pentru Ukraina.ru nu este altceva decât repetarea narațiunilor clasice ale Rusiei privind Ucraina și Occidentul. Politologul spune că în ultimii 7 ani în Ucraina a fost instaurat un regim de ocupație al Statelor Unite și al NATO. În realitate, la 12 iunie 2020 NATO a aprobat acordarea pentru Ucraina a statutului de Partener cu posibilități extinse. Programul respectiv a fost lansat în 2014. El este orientat la susținerea și aprofundarea colaborării între aliații și partenerii NATO întru intensificarea compatibilității trupelor armate. NATO susține forțele armate ucrainene, au loc exerciții militare comune, iar Kievul și-a asumat angajamentul să realizeze reforme pentru a se alinia la standardele Alianței. Recent, secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat Rusia, într-o vizită la Kiev, să-şi înceteze comportamentul agresiv faţă de Ucraina, în contextul în care un număr semnificativ de forţe armate ruseşti sunt în continuare desfăşurate la frontiera ruso-ucraineană, în pofida unei retrageri recente. În realitate, Ucraina nu este sub ocupație SUA sau NATO, ci părți ale statului ucrainean au fost anexate de Rusia sau de mercenarii finanțați de ea (Crimeea și unele raioane din regiunile Donețk și Lugansk). Narațiunile de deculpabilizare a Rusiei și de transfer a vinei pentru situația din Ucraina pe SUA și NATO au fost preluate de unele organe de presă din România prin intermediul portalului de limba română „Vești din Rusia”, care se bazează în principal pe informațiile furnizate de mass-media din Federația Rusă, având ca parteneri RT, Sputnik, RIA Novosti ș.a.

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  UKRAINA.RU, ȘTIRI PE SURSE, VEȘTI DIN RUSIA
 • Data publicării:
  13/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  PUBLICUL DIN RUSIA ȘI DIN TERITORIUL OCUPAT AL UCRAINEI, CITITORI DIN ROMÂNIA ȘI REPUBLICA MOLDOVA
 • Amplificare:
  REȚELELE DE SOCIALIZARE
 • Afiliere politică:
  pro-Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina a devenit colonie SUA și NATO în urma loviturii de stat din 2014
Alte articole
FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

FAKE NEWS: Occidentul impune anticipate în Moldova pentru a submina statul și a promova agenda LGBT

Maia Sadu declanșează alegerile anticipate la instigarea Occidentului și aruncă țara în haos și supun populația riscului de îmbolnăvire. Obiectivele sunt aducerea Republicii Moldova sub controlul forțelor străine și subminarea valorilor tradiționale. Aceste narațiuni false sunt promovate de socialiști ca reacție la convocarea alegerilor anticipate de către Maia Sandu.

FAKE NEWS: Ucraina are conducere neonazistă, dar poporul se opune aderării la NATO

FAKE NEWS: Ucraina are conducere neonazistă, dar poporul se opune aderării la NATO

Ucraina este un stat neonazist, folosit de Occident ca un instrument împotriva Rusiei, dar populația sa nu își dorește o reală apropiere de NATO. Aceste narațiuni false sunt promovate de ani de zile de Moscova, în special prin canale media pe care le controlează; de data aceasta, cel care le-a reluat este chiar președintele Vladimir Putin.

FAKE NEWS: România risipește bani pe înzestrare militară

FAKE NEWS: România risipește bani pe înzestrare militară

Narațiunile se înscriu în cele prin care se încearcă subminarea încrederii românilor în NATO și se pun sub semnul întrebării angajamentele asumate de România ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

Marin Gherman

19 May 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 5 min
 • Statul ucrainean a dispărut după 2014 și a devenit o colonie a SUA și NATO, afirmă un politolog finlandez „independent” care, de fapt, are legături strânse cu Rusia și cu separatiștii pro-ruși din Donbass. Este o tentativă de a legitima prin intermediul unui occidental narațiunile prin care Kremlinul caută să justifice revolta pe care a sprijinit-o în statul vecin în încercarea de a bloca apropierea acestuia de structurile euro-atlantice.
 • NARAȚIUNI: 1. Ucraina este un stat fals. 2. În 2014 la Kiev a avut loc o lovitură de stat, în urma căreia Ucraina a devenit o colonie a Occidentului. 3. În ultimii 7 ani, în Ucraina a fost instaurat un regim de ocupație al Statelor Unite și al NATO.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a deligitima puterea ucraineană, instaurată după retragerea președintelui fugar Ianukovici și de a bloca eforturile de protejare a integrității teritoriale și a stabilității din Ucraina.
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Marin Gherman
Marin Gherman
12 Oct 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Oct 2021