Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Propaganda LGBT e folosită pentru distrugerea morală a Ucrainei

LGBT
©Anntinomy - Own work, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org  |   Gay Pride, Kiev, 2019

Ucraina este ținta unei campanii de propagandă LGBT, menită să submineze fibra morală a poporului, să consolideze dominația forțelor străine asupra țării și să submineze forțele armate. Acestă narațiune, promovată de un politican pro-rus, reia tezele anti-LGBT din campania anti-UE a Rusiei.

ȘTIRE: „Propaganda agresivă LGBT  dublată de distrugerea sistemului educațional, are ca scop distrugerea moralității și creșterea controlului extern, le-a spus jurnaliștilor deputatul Platformei de Opoziție - Pentru Viață, Ilya Kyva.

„Există o propaganda sistematică a ciumei LGBT. Aceasta este o tendința și o strategie de a distruge sistematic statalitatea și societatea noastră, care este impregnata de fascism și homosexualitate. În același timp, procesul educațional este distrus. Și nu agresiunea externă ci această idioțenie internă va distruge țara mult mai repede decât războiul”, a spus el.

Ilya Kyva a subliniat că autoritățile contribuie la acest proces dezastruos pentru țară

„Astăzi, autoritățile încearcă să-și mulțumească stăpânii în diferite moduri. Dar LGBT nu este religia noastră, îi este străină societății noastre, dar această subcultură ne este impusă în mod sistematic. Și acest lucru are ca scop divizarea, pentru că mulți nu vor fi de acord. Autoritățile crează o unitate LGBT în armată, pentru o armată liberă, dar liberă de ce? Fără moralitate? Trebuie să rezistăm acestui lucru ", a spus deputatul poporului.”

NARAȚIUNI: 1. „Propaganda” LGBT subminează fibra morală a societății.2. Occidentul îi impune Ucrainei idelogia LGBT pentru a-și consolida controlul asupra acesteia. 3. În cadrul armatei este formată o unitate LGBT.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Narațiunea anti-LGBT este folosită în contextul campaniei mai ample instrumentate de Kremlin, pentru publicul intern și cel din alte state, pentru a submina imaginea Uniunii Europene. Propaganda mizează pe antiteza dintre conceptul inventat de „Gayropa” – un fel de Sodoma modernă, un spațiu al pierzaniei unde este promovată homosexualitatea (ba chiar, în unele fake news se vorbește despre legalizarea pedofiliei) – și lumea rusă, un spațiu al familiei „tradiționale”, „sănătoase” și al credinței în Dumnezeu. Narațiunea e promovată și prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse, care o diseminează și în afara țării în condițiile în care Patriarhia Moscovei are subordonate și mitropolii din alte țări.

În Ucraina, acest discurs a fost preluat și de partidele pro-ruse, iar Ilya Kyva este unul dintre exponenții acestui curent. De altfel, în declarația citată de presă, deputatul reia și teza „fascismului” care ar impregna Ucraina. Este vorba de una dintre narațiunile promovate cel mai intens de Rusia în războiul informațional pe care l-a declanșat pentru a-și justifica agresiunea împotriva Ucrainei: s-a invocat, în primul rând, o lovitură de stat cu elemente fasciste la Kiev, înainte de capturarea și anexarea Crimeii de forțele ruse, iar ulterior, în timpul războiului din Donbass, au fost publicate numeroase știri false privind prezența fasciștilor ucraineni pe front și crime de război comise de aceștia.

OBIECTIV: Subminarea imaginii Occidentului și a atractivității UE. Subminarea încrederii ucrainenilor în propriul guvern (prezentat ca fiind aservit intereselor străinilor ce atacă fibra morală), dar și în forțele armate, în condițiile în care acestea sunt angrenate de șapte ani în conflictul din estul Ucrainei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Occidentul/UE nu au o agendă pro-LGBT ci pro-respectarea drepturilor omului și a drepturilor minorităților, inclusiv minoritățile sexuale. În armata ucraineană nu a fost înființată o unitate specială pentru militari LGBT.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Există în cadrul forțelor armate militari care își recunosc deschis apartenența la comunitatea LGBT.

REACȚII OFICIALE: " Aceasta este un fake făcut pentru a implica armata într-un alt scandal. Este clar și evident", a transmi pentru Veridica Departamentul de Relații Publice al Forțelor Terestre ucrainene.

Ministerul Apărării a precizat că toți cetățenii care vor să se alăture forțelor armate urmează aceeași procedură și nu există contracte diferite pentru cei care aparțin minoritaților.

Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
 • Publicație / Media:
  pnk.tv
 • Data publicării:
  07/03/2021
 • Limba / Public țintă:
  publicul ucrainean
 • Amplificare:
  riafan.ru, crimea.ria.ru, politnavigator.net
 • Afiliere politică:
  Taras Kozak, un apropiat al politicianului pro-rus Victor Medvedciuc
 • Narațiune cheie:
  Propaganda LGBT este folosită pentru a controla Ucraina din exterior și a-i distruge fibra morală.
Alte articole
FAKE NEWS: Dreapta și Occidentul vor aduce sfârșitul Republicii Moldova

FAKE NEWS: Dreapta și Occidentul vor aduce sfârșitul Republicii Moldova

Dacă forţele de dreapta vor ajunge la guvernare, Republica Moldova va dispărea ca stat, iar populaţia va sărăci, afirmă un deputat socialist. Narațiunea a fost lansată în contextul campaniei electorale și a fost preluată de presa afiliată PSRM. Scopul este subminarea încrederii cetățenilor în cursul european și în partenerii occidentali ai Republicii Moldova. Totodată, se încearcă discreditarea partidelor pro-europene și descurajarea diasporei să iasă la vot.

FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

FAKE NEWS: Zelenski își vinde statul companiilor transnaționale americane

FAKE NEWS: Zelenski își vinde statul companiilor transnaționale americane

Președintele Volodimir Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane, Ucraina devine o colonie a Occidentului, iar Rusia va fi alungată pe nedrept din spațiul ei de influență istorică tradițională. Aceste narațiuni au fost promovate de presa rusă pornind de la afirmații, scoase din context, ale Iuliei Sviridenko, șef-adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei.

Timp de citire: 3 min
 • Ucraina este ținta unei campanii de propagandă LGBT, menită să submineze fibra morală a poporului, să consolideze dominația forțelor străine asupra țării și să submineze forțele armate. Acestă narațiune, promovată de un politican pro-rus, reia tezele anti-LGBT din campania anti-UE a Rusiei.
 • NARAȚIUNI: 1. „Propaganda” LGBT subminează fibra morală a societății.2. Occidentul îi impune Ucrainei idelogia LGBT pentru a-și consolida controlul asupra acesteia. 3. În cadrul armatei este formată o unitate LGBT.
 • OBIECTIV: Subminarea imaginii Occidentului și a atractivității UE. Subminarea încrederii ucrainenilor în propriul guvern (prezentat ca fiind aservit intereselor străinilor ce atacă fibra morală), dar și în forțele armate, în condițiile în care acestea sunt angrenate de șapte ani în conflictul din estul Ucrainei.
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria

Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
25 Oct 2021
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Oct 2021