Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

Atleta olimpică belarusă Krystina Țimanuskaya, aflată în conflict cu autoritățile sportive din țara ei, a plecat de la Tokyo spre Europa, unde i s-a oferit protecție

Object Name: JAPAN DIPLOMACY TOKYO OLYMPIC GAMES BELARUS
©EPA-EFE/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/ NO ARCHIVES  |   Belarusian athlete Krystsina Tsimanouskaya (L) arrives at Narita airport near Tokyo, Japan, 04 August 2021.

Atleta olimpică belarusă Krystina Țimanuskaya, aflată în conflict cu autoritățile sportive din țara ei, s-a îmbarcat, miercuri, la Tokyo, într-un avion cu destinația Viena, probabilă escală înainte de a ajunge în Polonia, unde i s-a oferit protecție. Potrivit agențiilor internaționale, la aeroport ea n-a mai făcut declarații pentru presă, după ce, duminică, afirmase că șefii federației vor s-o repatrieze forțat. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că a vorbit cu sportiva și a promis că țara lui va continua să sprijine activ națiunea belarusă vecină și pe militanții persecutați din opoziție.

Țimanuskaya afirmase că a fost obligată să-și suspende participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo și dusă de responsabilii comitetului național olimpic belarus la aeroport, pentru a fi expediată în țară. Ea criticase vehement federația belarusă de atletism, care ar fi obligat-o să participe și la cursa de ștafetă de 4x400 de metri, deși era pregătită doar pentru cursele de sprint de 100 și 200 metri. Sportiva a mai spus că îi e teamă că, odată revenită în țară, va fi întemnițată de regimul autoritar al președintelui Aleksandr Lukașenko, ce reprimă violent toate vocile contestatare.

În martie, CIO a anunțat că refuză să recunoască alegerea lui Viktor Lukașenko, fiul președintelui, ca succesor al tatălui său la șefia comitetului olimpic din țara sa. CIO își declară, de asemenea, dezamăgirea că fosta conducere a forului din Belarus, asigurată de însuși șeful statului, nu i-a protejat pe sportivii din țară de discriminarea politică, în perioada de turbulențe de după realegerea contestată a lui Aleksandr Lukașenko ca președinte. La putere din 1994 și șef al comitetului olimpic belarus din 1997, acesta e calificat, frecvent, drept ultimul dictator din Europa. Represiunea dezlănțuită contra opoziției care contesta rezultatul scrutinului prezidențial de anul trecut a determinat CIO să-l excludă și să supende, cu unele excepții, plățile către comitetul din Belarus. În august 2020, peste 300 de sportivi, printre care medaliaţi olimpici şi membri ai echipelor naţionale, au denunţat, într-o scrisoare deschisă, măsluirea alegerilor prezidenţiale din acea lună, urmate de o mişcare de contestare fără precedent. Lukaşenko susţine că a câştigat alegerile cu 80% din voturi.


Other news
Occidentalii descurajează proiectul Albaniei Mari

Occidentalii descurajează proiectul Albaniei Mari

Ideea unificării Kosovo cu Albania a fost propusă ca alternativă la aderarea primei la Uniunea Europeană și NATO.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, face un turneu în ţări riverane Mării Negre

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, face un turneu în ţări riverane Mării Negre

În România, aliată în NATO şi legată printr-un parteneriat strategic de Statele Unite, el se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

România va acorda, începând cu anul universitar următor, 100 de burse pentru tinerii din Belarus

România va acorda, începând cu anul universitar următor, 100 de burse pentru tinerii din Belarus

Potrivit ministerului de Externe, prin această iniţiativă li se oferă tinerilor, inclusiv celor care au fost exmatriculaţi din instituţiile de învăţământ superior belaruse din motive politice sau care se consideră ameninţaţi de deciziile autorităţilor de la Minsk, posibilitatea de a-şi continua studiile în universităţi româneşti de prestigiu.

04 Aug 2021

1 minute read
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala

Procedurile constituționale pentru învestirea unui nou guvern au fost de două ori amânate, din cauza problemelor de sănătate ale președintelui.

27 Nov 2021
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar

Anchetatorii par să excludă pista teroristă, iar surse polițienești acreditează ipoteza unei reglări de conturi, pe fondul conflictului dintre două companii locale de transport.

27 Nov 2021
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, declarase, anterior, că peste 90 de mii de militari ruși sunt masați la frontiera comună și estimase că aceștia ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

26 Nov 2021
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia

Mii de migranți ilegali se află, încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia.

26 Nov 2021