Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

Germania: coaliția „semafor” a început discuțiile cu privire la programul de guvernare

Object Name: GERMANY ELECTIONS PARTIES
©EPA-EFE/CLEMENS BILAN  |   Free Democratic Party (FDP) chairman and faction chairman in the German parliament Bundestag Christian Lindner (R) speaks next to Green party (Die Gruenen) co-chairman Robert Habeck (L), Green party (Die Gruenen) co-chairwoman Annalena Baerbock (2-L) and German Minister of Finance and Social Democratic Party (SPD) top candidate for the federal elections Olaf Scholz (3-L) during a statement following exploratory talks between the Free Democrats (FDP), The Greens (Die Gruenen) and the Social Democrats (SPD), in Berlin, Germany, 15 October 2021. Greens, SPD and FDP meet in search for coalition possibilities after Germany's recent parliamentary election.

Germania post-Angela Merkel se conturează deja, scriu analiștii, după ce social-democrații (SPD), câștigătorii alegerilor parlamentare de luna trecută, au convenit, în principiu, cu Verzii ("Grünen") și cu liberalii (FDP) să formeze un nou guvern – așa numita coaliție „semafor”, după culorile celor trei partide – și să-i trimită în opoziție pe conservatorii actualului cancelar. Într-o primă ciornă a programului de guvernare, executivul tripartit, care va fi condus de liderul social-democrat Olaf Scholz, promite să nu mărească impozitele și taxele și nici datoria publică și să acționeze pentru diminuarea emisiilor de carbon. Cele trei formațiuni își vor consulta membrii înainte ca negocierile să avanseze și să se stabilească mecanismele de funcționare a coaliției, dar, spun comentatorii, oficializarea  viitoarei formule executive e, practic, sigură. Politica externă n-a fost abordată decât în linii mari, dar toate cele trei partide pledează pentru consolidarea a ceea ce numesc suveranitatea strategică a Europei.

Ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, reputatul politolog Oleg Serebrian, crede că politica externă a Germaniei nu se va schimba. Într-o dezbatere consemnată de Radio Chişinău, Serebrian afirmă că, „legat de ce ne putem aștepta noi, Republica Moldova, oricare ar fi configurația viitorului guvern, nu cred că poziția Berlinului s-ar schimba cardinal vizavi de Parteneriatul Estic și extinderea Uniunii Europene. Pentru că accentele, așa cum le-am văzut eu la partidele majore din Germania, nu diferă considerabil. Din păcate, problema Parteneriatului Estic sau extinderii spre est a Uniunii Europene e, de regulă, marginală”.

Pentru Republica Moldova, apreciază ambasadorul, ar fi fost mai favorabilă o coaliție dominată de Uniunea Creștin-Democrată, a cancelarului Angela Merkel, care se va retrage din prim-planul scenei politice. Serebrian îi atribuie acesteia simpatii vechi față de Republica Moldova, încă din perioada anilor 2009-2010, şi aminteşte de vizita ei la Chişinău în timpul guvernării Alianței pentru Integrare Europeană. „Această simpatie a fost reluată după alegerile recente și alegerile prezidențiale de anul trecut”, câştigate categoric de forţe politice pro-occidentale.

Analiștii scenei politice germane cred că uniunea conservatoare CDU-CSU, care, sub conducerea Angelei Merkel, a guvernat 16 ani, are șansa ca, în opoziție, să se limpezească ideologic, după ce alunecase mult spre stânga, și să pună capăt reglărilor de conturi ce au urmat înfrângerii în alegeri. Desemnat de Merkel drept moștenitor politic, candidatul la funcția de cancelar Armin Laschet i-a condus pe creștin-democrați la cel mai slab scor electoral din perioada postbelică. El e vehement contestat de unii politicieni grei ai Uniunii și e foarte probabil că va face un pas în spate.  


Other news
Dozele de vaccin rusesc anti-COVID-19 importate de Slovacia vor rămâne în depozit pentru cel puțin încă o lună

Dozele de vaccin rusesc anti-COVID-19 importate de Slovacia vor rămâne în depozit pentru cel puțin încă o lună

Autoritatea slovacă pentru medicamente anunțase că are îndoieli asupra compoziției și că nu e în măsură să determine cât de sigure sunt.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a respins acuzaţiile mediatorului pentru drepturi civice, Adam Bodnar, care afirmase că Polonia riscă să devină un stat non-democratic

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a respins acuzaţiile mediatorului pentru drepturi civice, Adam Bodnar, care afirmase că Polonia riscă să devină un stat non-democratic

Bodnar, a cărui funcție e echivalentă cu aceea de Avocat al Poporului din România, afirmase că populiștii de la guvernare vor să neutralizeze sau să acapareze, unul câte unul, toate mecanismele puterii.

În Ucraina a fost arestat un bancher implicat într-o fraudă de 5,5 miliarde de dolari

În Ucraina a fost arestat un bancher implicat într-o fraudă de 5,5 miliarde de dolari

Banca a fost naţionalizată acum cinci ani, pentru a evita un faliment ce ar fi avut efect de domino asupra întregului sector bancar ucrainean.

16 Oct 2021

2 minutes read
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala

Procedurile constituționale pentru învestirea unui nou guvern au fost de două ori amânate, din cauza problemelor de sănătate ale președintelui.

27 Nov 2021
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar

Anchetatorii par să excludă pista teroristă, iar surse polițienești acreditează ipoteza unei reglări de conturi, pe fondul conflictului dintre două companii locale de transport.

27 Nov 2021
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, declarase, anterior, că peste 90 de mii de militari ruși sunt masați la frontiera comună și estimase că aceștia ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

26 Nov 2021
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia

Mii de migranți ilegali se află, încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia.

26 Nov 2021