Incertitudinea domnește la Praga, odată cu spitalizarea președintelui Milos Zeman, care trebuia să desemneze un nou premier

Incertitudinea domnește la Praga, odată cu spitalizarea președintelui Milos Zeman, care trebuia să desemneze un nou premier
© EPA-EFE/MARTIN DIVISEK   |   Czech President Milos Zeman (R) toasts with champagne with new Czech Prime Minister Andrej Babis (L) at the Prague Castle in Prague, Czech Republic, 06 June 2018.

 

Incertitudinea domnește la Praga, odată cu spitalizarea președintelui Milos Zeman, care trebuia să desemneze un nou premier după alegerile parlamentare de la sfârșitul săptămânii trecute. Zeman a fost, din nou, internat de urgență, în spitalul militar din Praga, din care abia ieșise, luna trecută, când se internase sub explicația vagă că vrea să-și reintre în formă. Nici medicii, nici personalul administrației prezidențiale n-au oferit foarte multe detalii asupra stării sale de sănătate, iar presa cehă speculează că președintele are probleme la ficat și ar putea rămâne internat trei săptămâni. Acum doi ani, el a mai stat patru zile în același spital, tot pentru a-și reintra în formă. Anul trecut, a căzut și și-a fracturat un braț. Zeman are 77 de ani, e un fumător înrăit și consumator de alcool. Suferă de neuropatie diabetică, care-l face dependent de un scaun cu rotile, și de hipoacuzie. Spitalizarea președintelui nu va împiedica negocirile dintre partide pentru  formarea unui nou guvern – afirmă putătorul său de cuvânt, Jiri Ovcacek, citat de agențiile internaționale de presă.

Considerat favoritul lui Zeman, actualul premier populist Andrej Babis va avea dificultăți în încercarea de a rămâne la putere. Mișcarea sa, ANO, a primit 27,14% din voturi, a pierdut la limită scrutinul parlamentar și a rămas și fără aliații săi tradiționali, social-democrații și comuniștii, care n-au atins pragul electoral de cinci procente. Cu 27,78% din sufragii, prima e coaliția tripartită de centru-dreapta Împreună, ce ar putea forma o majoritate heteroclită cu blocul de centru-stânga intitulat al Primarilor, Piraților și Independenților. Cele două coaliții au împreună 108 din cele 200 de mandate de deputați și au anunțat încă din campania electorală că nu vor colabora cu Babis.

Dezvăluiri privind afacerile lui pe muchia legii i-au fragilizat suplimentar credibilitatea liderului populist, un  fost comunist, înregistrat drept colaborator al poliției politice din anii 1980, când defuncta Cehoslovacie era un satelit docil al Moscovei. Înainte de a deveni premier, miliardarul Babis a plasat 22 de milioane de dolari în societăți ecran, care i-au servit pentru achiziționarea unui castel în sudul Franței – dezvăluie o anchetă publicată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ), sub titlul Pandora Papers. Deja vizat de numeroase acuzații de corupție, el neagă orice act ilegal și susține că revelațiile de presă sunt menite să-l denigreze înaintea scrutinului legislativ. Faptele, constată analiștii, nu sunt neapărat ilegale, dar contrastează flagrant cu discursurile lui politice, ce clamează lupta anticorupție, transparența și austeritatea. 

Dosarul conflictului de interese în care ar fi implicat premierul ceh a fost remis noului Parchet European (EPPO), ce funcţionează de pe 1 iunie, imediat după inaugurarea acestuia.  Într-un raport de audit, publicat în aprilie, Comisia Europeană aprecia că dublul rol al lui Babis, de şef al guvernului şi de proprietar al holdingului Agrofert, cu afaceri în agricultură, alimentaţie, chimie şi media, i-a permis acestuia să-şi sporească averea. Societăţile grupului n-ar fi trebuit să primească subvenţii – mai afirmă Executivul comunitar. Şi Parchetul de la Praga a anunțat că Poliția i-a cerut inculparea lui Babis, după ce i-a remis un dosar potrivit căruia  politicianul afacerist și-a transferat temporar ferma de lângă Praga, numită Cuib de barză, în afara vastului său holding agro-alimentar, pentru a obține subvenții europene destinate micilor afaceri.

Premierul, în vârstă de 67 de ani, cu origini slovace și cotat, în clasamentul de specialitate al revistei britanice Forbes, drept al cincilea cel mai bogat ceh, a negat orice act reprobabil și și-a exprimat speranța că procurorii  vor examina dosarul în termeni neutri.

Timp citire: 3 min