Autoritățile elene au salutat solidaritatea manifestată de țările Uniunii Europene, care au preluat din Grecia peste o mie de migranți minori neînsoțiți

Autoritățile elene au salutat solidaritatea manifestată de țările Uniunii Europene, care au preluat din Grecia peste o mie de migranți minori neînsoțiți
© EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS   |   Afghan women and children pray during a protest on a road where refugees and migrants have found shelter temporarily from the destroyed Mo​ria camp, Mytilene, Greece, 13 September 2020.

Autoritățile elene au salutat solidaritatea manifestată de țările Uniunii Europene, mai ales de Franța, care au preluat din Grecia peste o mie de migranți minori neînsoțiți. Viceministrul grec pentru  Migrație și Azil, Sofia Voultepsi, spune că europenii îi ajută, astfel, pe acești copii să-și continue viața. 11 adolescenți, 10 afgani și un irakian, au plecat, marți - zâmbind, cum scriu agențiile internaționale de presă -, cu avionul din Grecia în Franța, unde, afirmă  purtătoarea de cuvânt a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Christine Nikolaidou, vor începe o viață nouă. Acest nou grup ridică la  1.006 numărul copiilor singuri care au intrat în Uniunea Europeană prin Grecia și au fost relocați în țări partenere.

Franța, cu 390, e lider, urmată de Germania. Potrivit autorităților de la Atena, migranți minori au mai fost preluați de Belgia, Bulgaria, Elveția, Irlanda, Italia,  Croația, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Finlanda. 2.120 de copii neînsoțiți, majoritatea afgani, sunt, încă, în Grecia. Fugind de război sau de mizeria din țările lor și ajungând în Europa după un drum adesea traumatizant, copiii singuri sunt considerați cea mai vulnerabilă categorie de refugiați.

Timp citire: 1 min