Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

News

Moscova afirmă că puterea din Mali a cerut unei companii de securitate rusești s-o ajute în lupta contra insurgenților jihadiști

Object Name: MALI PROTEST AGAINST FRANCE
© EPA-EFE/H.DIAKITE  |   Malians protest against France's military presence in Mali on the 60th anniversary of Mali's independence in Bamako, Mali, 22 September 2020. Thousands of Malians took to the streets of the capital to denounce the French policy on Mali and called for the departure of the French military in Mali. The protestors are also calling for military cooperation with Russia.

Puterea din Mali a cerut unei companii de securitate rusești s-o ajute în lupta contra insurgenților jihadiști – a afirmat, la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU,  ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. El susține că guvernul de la Moscova n-are niciun amestec în înțelegerea dintre malieni și compania militară privată. Săptămâna trecută, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pretindea că nu se poartă negocieri privind desfăşurarea unor trupe ruseşti în Mali şi că niciun reprezentant al armatei ruse nu se află în statul african.

Tot la ONU, premierul malian, Choguel Kokalla Maiga, a acuzat Franța că-i abandonează țara, după ce Parisul a decis să  evacueze din Mali cei cinci mii de militari francezi și parteneri ce încercau menținerea păcii. Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, avertizase că Parisul îşi va retrage trupele din Mali dacă junta apelează la mercenarii ruşi, iar colega sa de la Apărare, Florence Parly, a apreciat că un astfel de acord ar fi extrem de îngrijorător. Raporturile Uniunii Europene cu Mali ar putea fi grav afectate dacă junta militară la putere la Bamako va apela la serviciile companiei ruseşti de mecenari Wagner – a avertizat şeful diplomaţiei comunitare, Josep Borrell.

Forțele franceze au intervenit în Mali în 2013, după ce grupări jihadiste și rebeli tuaregi capturaseră o bună parte din teritoriul acestei țări, și au rămas de atunci în regiune pentru a combate diferitele grupări jihadiste prezente în Sahel.

Înainte de actuala criză din Mali, Franța a criticat prezența mercenarilor ruși și într-un alt stat african în care forțele sale au intervenit de-a lungul timpului, Republica Centrafricană. În iunie, ministrul de externe Jean-Yves Le Drian afirma că Rusia a capturat puterea în Republica Centrafricană, prin intermediul mercenarilor Wagner. Parisul și-a înghețat ajutorul financiar pentru fosta sa colonie din centrul Africii  și a suspendat cooperarea militară cu regimul de la Bangui, pe care-l consideră complicele  unei campanii antifranceze teleghidate de ruși. 

Guvernul centrafrican a acordat permise de exploatare minieră unor societăți ruse controlate de oligarhul Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui  Vladimir Putin, considerat principalul finanţator al armatei Wagner. Calificaţi, frecvent, drept mercenarii Kremlinului, combatanţii din organizaţia Wagner au fost prima oară semnalaţi în 2014, alături de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Au apărut, un an mai târziu, în Siria, ca apărători ai regimului Bashar al-Assad, iar prezenţa lor a fost ulterior semnalată în Libia, Sudan, Mozambic sau Venezuela.

Tags: Russia
Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
Other news
Scandal legat de lansarea AUR la Chișinău

Scandal legat de lansarea AUR la Chișinău

Unul din liderii unui partid unionist de la Chișinău (PPR) afirmă că formațiunea sa se va transforma într-o franciză a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Un oficial AUR confirmă că în Republica Moldova o să apară o formațiune cu același nume și aceeași ideologie.

Noi tensiuni în nordul Kosovo

Noi tensiuni în nordul Kosovo

Premierul kosovar, Albin Kurti, a acuzat media sârbești, care ar proteja crima, corupția și contrabanda, că vor să confere incidentelor o dimensiune politică și etnică.

Premierul albanez, Edi Rama, a comparat  procesul admiterii țării sale și a Macedoniei de Nord vecine în Uniunea Europeană cu o piesă de teatru absurd

Premierul albanez, Edi Rama, a comparat procesul admiterii țării sale și a Macedoniei de Nord vecine în Uniunea Europeană cu o piesă de teatru absurd

Uniunea trebuie să recunoască faptul că ţările din Balcanii de Vest care vor să fie admise îşi pierd încrederea în Bruxelles, din cauza strategiei lungi de aderare, dublată de lentoarea cu care europenii le-au sărit în ajutor în perioada pandemiei – afirma, luna trecută, un document comunitar de uz intern.

26 Sep 2021

2 minutes read
Republica Moldova îi solicită Rusiei un preţ echitabil pentru gazele naturale livrate
Republica Moldova îi solicită Rusiei un preţ echitabil pentru gazele naturale livrate

Vicepremierul în Guvernul pro-occidental de la Chişinău, Andrei Spânu, a anunţat că negocierile vor continua pe 27 octombrie, la Sankt Petersburg, unde vrea să se întâlnească şi cu şeful gigantului energetic rusesc Gazprom, Aleksei Miller.

25 Oct 2021
Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe omologul său uzbek, Şavkat Mirzioiev, pentru victoria în alegerile de duminică, fără să mai aştepte publicarea rezultatelor
Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat pe omologul său uzbek, Şavkat Mirzioiev, pentru victoria în alegerile de duminică, fără să mai aştepte publicarea rezultatelor

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au acuzat absenţa unei veritabile opoziţii şi numeroase nereguli la vot.

25 Oct 2021
Lira turcească a atins, luni, un nou minim istoric
Lira turcească a atins, luni, un nou minim istoric

Acesta este, spun experții economici, efectul temerilor că zece state occidentale ar putea să-și micșoreze schimburile comerciale și investițiile în Turcia, după ce președintele autoritar islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a amenințat că le va expulza ambasadorii.

25 Oct 2021
Autoritățile poloneze anunță că iau în calcul suplimentarea restricțiilor sanitare, dacă rata zilnică a contaminărilor cu COVID-19 trece de șapte mii
Autoritățile poloneze anunță că iau în calcul suplimentarea restricțiilor sanitare, dacă rata zilnică a contaminărilor cu COVID-19 trece de șapte mii

Ca în majoritatea statelor din centrul și estul continentului, numărul persoanelor imunizate în Polonia contra noului coronavirus este sub media Uniunii Europene.

25 Oct 2021