Pe fondul incertitudinilor legate de garanțiile de securitate americane, Estonia este marcată și de o criză politică. Extrema dreaptă e singura care pare încântată de noile evoluții. Coaliția la putere din Estonia s-a rupt în martie, când social-democrații au fost îndepărtați din guvern. În același timp, în plan extern avea loc cea mai gravă răsturnare geopolitică de când țara și-a recâștigat independența. Schimbarea bruscă a politicii externe a SUA – presiunea asupra Ucrainei pentru a încheia pacea, dorința aparentă a administrației Trump de a-și îmbunătăți relațiile cu Rusia și amenințarea militară care se profilează asupra Europei de Est – este resimțită în mod deosebit de acut în Estonia.
Pe 8 februarie, Statele Baltice și-au deconectat complet rețelele electrice naționale de la Federația Rusă și s-au racordat la rețeaua...
În ultima vreme, flota fantomă a devenit unul dintre elementele cheie în războiul hibrid al Rusiei. Estonienii au simțit pe propria piele efectele tuturor acestor acțiuni.
La începutul lunii decembrie, un tribunal din Estonia l-a găsit vinovat pe Allan Hantsom, rezident în Estonia, pentru organizarea de atacuri asupra mașinilor ministrului de Interne Lauri Läänemets și a redactorului șef al Rus.Delfi, cel mai mare portal de știri în limba rusă din țară, Andrei Šumakov, la ordinele GRU. Geamurile ambelor mașini au fost sparte în urmă cu un an, în noaptea de 8 decembrie. În mai puțin de două luni, procurorul general a anunțat arestarea a zece persoane suspectate de comiterea unor infracțiuni în Estonia la ordinele autorităților ruse. Printre acestea s-au numărat și cele legate de atacurile menționate.
Doar cetățenii estonieni sunt eligibili să voteze la alegerile parlamentare din Estonia. La alegerile municipale, situația ar putea fi și mai îngrijorătoare, având în vedere că până acum puteau vota și cetățenii locali ruși și belaruși.
În septembrie, în Estonia a început etapa finală a trecerii la predarea în limba estonă pentru școlile cu predarea în rusă. Problema e că mulți elevi și profesori încă nu stăpânesc estona.
Cu relațiile cu UE tensionate de o serie de probleme, inclusiv de sprijinul pentru Rusia, Serbia încearcă să se apropie de Estonia, unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei din Europa.
După ce Prim-Ministrul Kaja Kallas a decis să preia o funcție de răspundere în structurile europene, Estonia și-a schimbat guvernul. Noul portofoliu de Ministru al Infrastructurii i-a fost acordat în mod surprinzător unui politician rusofon, Vladimir Svet.
Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, urmează să preia de la Josep Borrell conducerea diplomației europene, iar unii se așteaptă ca politica UE față de Rusia să devină mai dură.
Partide politice din Estonia încearcă să le ia rusofonilor dreptul de vot și să alunge din țară Biserica Ortodoxă Rusă, văzută ca o propagandistă a Kremlinului.
O expoziție din Narva dedicată bombardamentelor sovietice din 1944 asupra acestui oraș estonian și comparația cu bombardamentele rusești asupra Ucrainei i-au revoltat pe unii locuitori și politicieni locali. Reacțiile sunt cel puțin parțial influențate de supraexpunerea la propaganda sovietică și rusă.
Pe fondul creșterii ostilității față de NATO, Rusia vrea să aresteze premierul Estoniei
Începutul anului a fost marcat de evenimente politice semnificative în Estonia: mai mulți membri de frunte ai Partidului de Centru – cel mai vechi din țară – l-au părăsit, spunând că nu împărtășesc valorile noii conduceri de partid. Organizația politică, care, de la înființarea sa în 1991, a dat țării mai mulți prim-miniștri, a pierdut alegerile parlamentare din martie trecut. Partidele rivale au obținut un succes răsunător prin mobilizarea electoratului pe tema securității.
Din cauza amenințărilor de tip hibrid, Finlanda și-a închis granițele cu Rusia, iar Estonia i-ar putea urma în curând exemplul.
Dezinformarea folosește o varietate de tactici de manipulare. Poveștile de dezinformare pot fi create cu ușurință prin combinarea subiectelor provocatoare.
Raportează