Știri

Președintele bulgar, Rumen Radev, l-a însărcinat, din nou, pe actualul premier interimar Stefan Yanev să conducă un guvern de tranziție

Object Name: BULGARIA CARETAKER GOVERNMENT
© EPA-EFE/VASSIL DONEV   |   Bulgaria's President Rumen Radev (L) welcomes Bulgaria's interim Prime Minister Stefan Yanev (R)

Susține jurnalismul independent

Președintele bulgar, Rumen Radev, l-a însărcinat, din nou, pe actualul premier interimar Stefan Yanev să conducă un guvern de tranziție, până la viitoarele alegeri  legislative, de pe 14 noiembrie. Radev a dizolvat parlamentul rezultat în urma scrutinului de pe 11 iulie și a reconfirmat majoritatea miniștrilor din echipa lui Yanev,  instalată în mai, după ce nici alegerile de pe 4 aprilie nu decantaseră un câștigator clar, capabil să formeze un nou guvern.  

Un nou rând de alegeri parlamentare anticipate a devenit singura ieșire din blocajul politic prelungit, după ce și socialiștii, clasați pe locul al treilea la precedentul scrutin, au eșuat în încercarea de a forma un nou guvern. Înaintea lor, își depuseseră mandatele și premierii desemnați de primele două clasate, formațiunea antisistem Există un astfel de popor (ITN), a animatorului TV Slavi Trifonov, și partidul de centru-dreapta GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), care, condus de longevivul premier Boiko Borisov, guvernase Bulgaria mai mult de un deceniu.

Șase partide, incompatibile ideologic și politic, au intrat în parlamentul unicameral de la Sofia atât în iulie, cât și în aprilie, când au avut loc alegerile la termen. Niciunul n-a reușit să creeze o majoritate parlamentară de jumătate plus unu din cei 240 de deputați. Potrivit sondajelor privind intențiile de vot, în viitorul Legislativ ar putea intra chiar șapte formațiuni, niciuna câștigătoare detașată, ceea ce riscă să amâne, din nou, formarea unui guvern funcțional în cea mai săracă țară membră a Uniunii Europene.

Odată cu parlamentarele va avea loc și primul tur de scrutin al prezidențialelor, al căror favorit cert e șeful statului în exercițiu. Fost pilot militar, apropiat socialiștilor ex-comuniști și adversar al lui Borisov, Radev s-a raliat protestelor ample împotriva sistemului corupt patronat de fostul premier. Popularitatea lui Radev a crescut după ce a numit un guvern interimar, condus de un alt fost militar, generalul Yanev, care a dezvăluit schemele de corupție ale GERB și a concediat mulți dintre fidelii lui Borisov.

 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
32.623 de persoane ucise în Fâșia Gaza
32.623 de persoane ucise în Fâșia Gaza

Numărul răniților a trecut de 75 de mii.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
Aeronave de luptă Rafale ale aviației franceze se află în misiune în România
Aeronave de luptă Rafale ale aviației franceze se află în misiune în România

Scopul misiunii franceze este de a consolida prezența defensivă de-a lungul flancului estic al NATO.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
Atac rusesc masiv asupra Ucrainei cu aproape 100 de rachete şi drone
Atac rusesc masiv asupra Ucrainei cu aproape 100 de rachete şi drone

A fost vizată din nou infrastructura energetică, iar treci centrale termice au fost avariate.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
România, două decenii de apartenență la NATO
România, două decenii de apartenență la NATO

Pe 29 Martie 2004, la Washington DC, a avut loc ceremonia de aderare la NATO a României, Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Sloveniei.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024