Știri

Kosovo cunoaște o creștere masivă a monedelor euro false aflate în circulație.

Monede comemorative neoficiale de doi euro și cincizeci de cenți care au fost bătute pentru a marca cea de-a 200-a aniversare a bătăliei de la Waterloo sunt prezentate la Monaye Royal de Belgique, Monetăria Regală Belgiană, din Bruxelles, Belgia, 08 iunie 2015. Monedele au fost în cele din urmă retrase după protestul Franței.
© EPA/OLIVIER HOSLET   |   Monede comemorative neoficiale de doi euro și cincizeci de cenți care au fost bătute pentru a marca cea de-a 200-a aniversare a bătăliei de la Waterloo sunt prezentate la Monaye Royal de Belgique, Monetăria Regală Belgiană, din Bruxelles, Belgia, 08 iunie 2015. Monedele au fost în cele din urmă retrase după protestul Franței.

Daruieste Viata

Kosovo este atât de inundat de monede euro false încât comercianții le acceptă la plată. La laboratorul criminalistic al poliției din Pristina au fost examinate peste 30.000 de monede contrafăcute în prima jumătate a acestui an, față de 4.451 în aceeași perioadă a anului trecut și, iar potrivit unuia din experți calitatea falsurilor este tot mai bună. Mulți comercianți au renunțat să mai verifice autenticitatea monedelor, pe care le pasează mai departe clienților ca rest. Kosovo și Muntenegru învecinat nu fac parte din Zona Euro, dar folosesc totuși euro ca monedă. Poliția a declarat că anul trecut a trimis procurorilor 804 cazuri legate de falsificarea banilor și deja 486 de la începutul acestui an. Multe videoclipuri în limba albaneză de pe rețelele de socializare conțin oferte pentru monede false sau alte bancnote euro care sunt de vânzare pentru 10%-20% din valoarea lor nominală. Banca Centrală din Kosovo a declarat pentru Reuters că băncile și alte instituții financiare trebuie să raporteze toți banii falși livrați de clienți. Dar pentru un manager de supermarket din Pristina care trebuie să-și depună încasările zilnice la bancă, este mai ușor să transmită monedele de 2 euro altor clienți decât să riște urmărirea penală ducându-le la o bancă. ”Întotdeauna ne-am plâns în Kosovo că nu avem propria noastră monedă, ei bine, se pare că o avem acum – moneda falsă de 2 euro”, a declarat directorul care a refuzat să-și spună numele.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România: încă un politician PSD cu dosar de corupție în Argeș
România: încă un politician PSD cu dosar de corupție în Argeș

Cu implicarea vicepreşedintelelui Consiliului Judeţean, Marius-Florinel Nicolaescu, locuinţele cumpărate pentru persoane vulnerabile nu erau finalizate şi nu erau racordate la reţelele de apă, gaze şi canalizare, iar achiziţiile s-au făcut la preţuri supraevaluate.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023
Trupele ruse de invazie și-au intensificat presiunea asupra Avdiivkăi, în estul Ucrainei
Trupele ruse de invazie și-au intensificat presiunea asupra Avdiivkăi, în estul Ucrainei

Primarul Vitali Barabaș crede că „inamicul a primit ordinul de a pune mâna cu orice preț pe orașul” în care s-ar mai afla mai puțin de 1.300 de civili.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023
Încă trei soldați israelieni uciși în Gaza
Încă trei soldați israelieni uciși în Gaza

Locuitorii Fâșiei consideră că o ofensivă terestră israeliană în zonele de sud este iminentă.

Veridica News
Veridica News
04 Dec 2023