Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

THE INSIDER: Dedublarea personalității publice. Cum difuzează RT fake-uri privind vaccinurile pentru publicul occidental și propagă vaccinarea pentru audiența rusă

THE INSIDER: Dedublarea personalității publice. Cum difuzează RT fake-uri privind vaccinurile pentru publicul occidental și propagă vaccinarea pentru audiența rusă
©EPA-EFE/Steven Saphore  |   Participanți la protestul „Rally Worldwide for Freedom” împotriva vaccinărilor obligatorii și a măsurilor de izolare în Sydney, Australia, 20 noiembrie 2021.

În timp ce Rusia bate recordurile la decesele asociate coronavirusului, rețeaua internațională RT continuă să susțină antivacciniștii și pe cei care se împotrivesc purtării măștilor: uneori  oferindu-le timp de emisie, iar alteori difuzând fake-uri flagrante despre Covid și vaccinare. În același timp, studioul RT din Rusia acționează total diferit, explicând cetățenilor că este foarte indicat să se vaccineze și să poarte măști. The Insider a urmărit cele mai flagrante exemple de disociere a personalității la redactorii RT.

S-au răzgândit din mers

În primele luni ale pandemiei de Covid, posturile de stat rusești explicau că nu e nimic îngrijorător – noul coronavirus nu e mai grav decât gripa. La fel acționa și Margarita Simonyan [redactor-șef al postului Russia Today/RT], care susținea că infecția Covid nu este foarte periculoasă, iar „panica exagerată în toată lumea în privința coronavirusului va produce, cu siguranță, o lovitură mai mare umanității și vom pierde mai mulți oameni decât din cauza virusului în sine”. Peste un timp, Rusia s-a situat pe primul loc în lume la decese din cauza coronavirusului, însă, scepticismul diseminat de propagandă s-a înrădăcinat, iar la sfârșitul anului 2020, când în Rusia a apărut vaccinul, s-a schimbat concepția, propaganda fiind nevoită să convingă cetățenii ruși că virusul este periculos și vaccinarea necesară. Margarita Simonyan s-a grăbit să schimbe macazul, s-a vaccinat printre primii și deja de un an promovează vaccinarea. Astfel, recent, ea a scris pe canalul său de Telegram un apel către toți cei care nu doresc să se vaccineze și i-a rugat pe cei care nu au anticorpi, care nu s-au imunizat intenționat, să nu vină la ea acasă, nici la serviciu și să nu se apropie de ea în stradă. „Nu vreau să știu de voi. Dacă nu ați fi existat, am fi uitat demult de Covid. Sufocați-vă voi la aparatele de respirație asistată, târâți-vă cu saturația 70 pe coridoarele aglomerate din spitale – să vă fie de bine”.

Versiunea rusească a site-ului RT are aceeași agendă. În iunie, de exemplu, a apărut un articol intitulat „E firesc să te vaccinezi”. Autoarea articolului, una dintre cele mai sonore propagandiste, Lesea Reabțeva, scrie: „Este absolut firesc să ne vaccinăm, deoarece vaccinul nu doar că ne oferă anticorpi și siguranță de deplasare fără să riscăm o formă severă de boală, dar și speranța că în curând vom reveni la normalitate, fără restricții și teama de pierderi”.

[...]

 Pentru ruși ”mumă”, pentru nemți ”ciumă”

În timp ce rușilor li se explică necesitatea vaccinării, spre publicul din occident, în speță din Germania, este îndreptat un val de dezinformări despre pericolul vaccinării. Astfel, în septembrie, pe site-ul canalului de limbă germană Russia Today, a fost publicat articolul „Limfocitele scăpate de sub control – anatomopatologii analizează decesele de după vaccinarea anti Covid-19”. În acesta se spune că doi anatomopatologi, „profesorul” Arne Burkhardt și „profesorul” Walter Lang, au prezentat rezultatele unor cercetări privind zeci de decese, care ar fi survenit în urma vaccinării împotriva Covid. De asemenea, „profesorii” au prezentat fotografii cu urme ale unor corpi străini în vaccin.  În realitate, Burkhardt și Lang nu mai lucrează ca anatomopatologi de câțiva ani, nu au efectuat ei înșiși autopsiile și nu au explicat de unde au luat datele, iar ambele asociații germane de anatomopatologi au declarat că această „cercetare” nu este științifică. „Corpii străini” din fotografiile prezentate s-au dovedit a fi praf obișnuit. Mai mult, ambii „profesori” sunt adevărați escroci, ei fac parte din asociația „Medicamente și savanți  pentru sănătate, libertate și democrație” (MWGFD), care vindea niște așa-zise certificate privind scutirea de a purta mască.

Acesta nu este nici pe departe singurul exemplu de dezinformare RT despre Covid destinat publicului german. Astfel, în mai 2021, RT a publicat articolulUn farmacist nu vrea să se vaccineze împotriva corona: „Nu vreau să-mi modific ADN-ul”. RT a relatat că  directorul unei mari companii farmaceutice elene Vianex, Dimitris Giannacopoulos nu vrea să se vaccineze împotriva Covid: „Eu nu m-am vaccinat și nu mă voi vaccina. Nu din cauză că mă tem de reacții adverse, dar pentru că nu vreau să-mi fie schimbat ADN-ul”. Postul tv nu a făcut nicio remarcă asupra faptului că fizic este imposibil ca ADN-ul să fie modificat de un vaccin.

În august, RT a publicat un articol cu „cunoscutul imunolog elvețian” Beda Stadler, care a povestit că noul coronavirus nu este asimptomatic, de aceea nu este necesară testarea PCR, simpla imunitate te ajută să depășești boala, deoarece Covid este o răceală sezonieră. Într-adevăr Stadler a fost imunolog, dar toate declarațiile sunt falsuri demonstrate și nu a adus nicio cercetare publicată ca dovadă a declarațiilor sale.

[...]

În septembrie 2021, site-ul RT DE a răspândit fake-ul „conspiraționistului” Steve Kirsch (prezentat ca „important cercetător în domeniul coronavirusului”), publicând articolul: „Vaccinul Pfizer ucide mai mulți oameni decât salvează”. El face trimitere la o cercetare existentă, dar denaturează total rezultatele acesteia.

Fluxul consistent de dezinformări privind coronavirusul a determinat YouTube să blocheze două conturi RT – RT DE și Der Fehlende Part, ceea ce a provocat furia Margaritei Simonyan. Aceasta, de altfel, s-a jenat să explice de ce toate subiectele despre pericolul vaccinării au fost publicate doar pe pagina de limbă germană a site-ului. Dacă aceste informații sunt adevărate, oare nu e cazul să fie informată urgent și populația rusă?

RT în engleză și franceză: portavocea antivaxerilor

Și pe canalul de limbă engleză al RT găsim fake-uri pe această temă. De exemplu, subiectul publicat în octombrie „Savanții au confirmat că imunitatea naturală este mai eficientă decât cea prin vaccinare, de ce nu-mi pot recăpăta libertatea?”, semnat de Rachel Marsden, comentatoare și prezentatoare la postul de limbă franceză Sputnik France. De fapt, savanții nu au făcut nicio declarație de acest fel, jurnalista face trimitere la o singură cercetare din Puerto Rico, care mai degrabă este contrară consensului științific, potrivit căruia persoanele care au avut o formă ușoară nu sunt protejate de o formă mai gravă de îmbolnăvire repetată.

RT a devenit principala platformă a antivacciniștilor în spațiul informațional englez. O   oarecare Jani Allan se indignează în editorialul RT: „Vaccinează-te sau suferă în lockdown sub țeava automatului: autoritățile nu vor avea liniște până nu vor obliga 70% din populația adultă să se vaccineze. Este o constrângere fascistă, care încalcă interzicerea experimentelor medicale și drepturile fundamentale ale omului, inclusiv cel la consimțământ informat”.

O serie de articole RT sunt îndreptate împotriva purtării măștii. În mai 2021, RT a publicat un material intitulat „Noile reguli CDC creează un sistem de caste, împărțind oamenii în curați și murdari”, iar în iulie a apărut articolul „Măștile: țineți mâinile legii mai departe de fața mea”.

Versiunea franceză a site-ului RT a promovat la fel de activ agenda împotriva vaccinării. Unul din procedeele preferate de RT este preluarea unei singure cercetări, scoaterea datelor din context și prezentarea lor în calitate de opinie a tuturor oamenilor de știință. Astfel, RT a publicat în limba franceză un articol privind faptul că numărul celor vaccinați nu are legătură cu răspândirea coronavirusului. În realitate, e vorba de o singură publicație în Revista europeană de epidemiologie, în care autorii pur și simplu au comparat numărul noilor îmbolnăviri înregistrate timp de 7 zile cu rata vaccinării și nu au găsit o corelație clară pe țări. Însă, în primul rând, RT nu a spus niciun cuvânt despre faptul că mortalitatea, precum și numărul de spitalizări, diferă esențial, de exemplu, raportat la numărul de cazuri noi în Rusia și Marea Britanie - numărul de decese în rândul britanicilor a fost de 100-150 de persoane zilnic, iar în Rusia mai mult de o mie, conform datelor oficiale. În al doilea rând, publicația nu a avut argumente științifice serioase, autorii doar au comparat numărul de noi îmbolnăviri pe țări pentru ultima săptămână. Între timp, alte cercetări au demonstrat că, de exemplu în SUA, numărul de cazuri noi diferă de trei ori în statele cu rate de vaccinare mică, față de cele cu o rată ridicată de vaccinare.

 [...]

Pe lângă diseminarea unor dezinformări, site-ul RT de limbă franceză, la fel ca și cel în limba engleză, relatează pe larg acțiunile antivaxerilor, nu doar din Franța și Anglia, dar din întreaga lume – din Elveția până în Australia. Totodată, RT prezintă covid-disidenții nu ca pe niște persoane ignorante, înclinate spre teorii conspiraționiste, ci ca pe luptători pentru drepturi și libertate.

[...]

Destul de des, RT publică subiecte antivacciniste și în limba arabă. Curios e faptul că RT a reușit să reflecte intens acțiunile antivacciniste (de exemplu protestele din Maroc) și în același timp să difuzeze reclamă la vaccinul rusesc. În unul dintre articole este citat directorul Institutului Gamaleya, Alexandr Ghințburg, care afirmă că la persoanele vaccinate cu Sputnik V nu ar fi înregistrată nicio reacție adversă după administrarea a două sau chiar trei doze. De fapt, chiar producătorii Sputnik atenționează că printre efectele secundare ale vaccinului pot fi stări similare cu cele de gripă, durere la locul injectării și slăbiciune, mai rar – febră, dureri musculare și dureri de cap.

Toate posturile Russia Today transmit pe larg știri despre toate problemele vaccinurilor străine, începând cu efectele secundare și terminând cu demascarea testărilor clinice Pfizer, ”demascare” la care a participat și RT. Nu e greu de presupus, în schimb, ce vaccin nu este criticat la RT niciodată.

 

Citește articolul integral pe pagina The Insider


Alte știri
Trei ONG-uri au anunţat, luni, că au depus o plângere în Rusia contra combatanţilor din organizaţia Wagner

Trei ONG-uri au anunţat, luni, că au depus o plângere în Rusia contra combatanţilor din organizaţia Wagner

Calificaţi, frecvent, drept mercenarii Kremlinului şi celebri pentru cruzimea lor, membrii Wagner au fost prima oară semnalaţi în 2014, alături de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Moscova a cerut, luni, Washingtonului să deblocheze rezervele monetare ale băncii centrale afgane, înghețate în Statele Unite

Moscova a cerut, luni, Washingtonului să deblocheze rezervele monetare ale băncii centrale afgane, înghețate în Statele Unite

Momentan, ruşii au adoptat un ton conciliant faţă de noua putere talibană de la Kabul, căreia i-au recunoscut victoria şi pe care au îndemnat-o să accepte un dialog naţional şi să coopteze în guvern şi alte forţe politice reprezentative.

Republica Moldova a reintrat în starea de urgență, până pe 30 mai

Republica Moldova a reintrat în starea de urgență, până pe 30 mai

Opoziţia pro-europeană afirmă că socialiștii fostului președinte Igor Dodon și aliații lor, controlați de oligarhii fugari Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, vor să obstrucționeze declanșarea de alegeri legislative anticipate.

22 Nov 2021

Timp de citire: 8 min
Minskul confirmă că Rusia și Belarusul vor face exerciții militare comune luna viitoare
Minskul confirmă că Rusia și Belarusul vor face exerciții militare comune luna viitoare

Opoziţia belarusă se teme că preşedintele autoritar Aleksandr Lukașenko ar putea ceda Moscovei parte din suveranitatea naţională, în schimbul protecţiei pe care i-o acordă Rusia.

17 Jan 2022
Cel mai popular opozant rus, Aleksei Navalnîi, a declarat, luni, la exact un an după încarcerare, că nu regretă  nimic din lupta sa contra președintelui Vladimir Putin
Cel mai popular opozant rus, Aleksei Navalnîi, a declarat, luni, la exact un an după încarcerare, că nu regretă nimic din lupta sa contra președintelui Vladimir Putin

Recent, principalii colaboratori ai lui Navalnîi au fost incluși de autoritățile ruse într-un așa-numit catalog al teroriștilor și extremiștilor.

17 Jan 2022
În Austria, vaccinarea anti-COVID-19 devine, de luna viitoare, obligatorie pentru adulți
În Austria, vaccinarea anti-COVID-19 devine, de luna viitoare, obligatorie pentru adulți

Principalul vector politic al curentului anti-vaccinist e partidul de extrema dreaptă care-și spune al Libertății (FPÖ) și e al treilea ca pondere în Legislativ.

17 Jan 2022
Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova a fost planificată pentru 11 februarie 2022, la Chișinău
Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova a fost planificată pentru 11 februarie 2022, la Chișinău

Premierul român, Nicolae Ciucă, a amintit că România e primul partener comercial al Republicii Moldova și a apreciat că e nevoie de îmbunătățirea mediului de afaceri de acolo, astfel încât acesta să devină mai atractiv pentru investitori.

17 Jan 2022