Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

ISTORIES: „Niciun cuvânt despre Navalnîi”

Puigdemont
©EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ  |   Ousted Catalan leader Carles Puigdemont gathers with his parliamentary group for a working session at President Park Hotel in Brussels, Belgium, 05 February 2018.

Istories scrie despre modul în care consilierii lui Carles Puigdemont, fostul președinte al Cataloniei și lider al mișcării pentru independența regiunii, au încercat să construiască relații cu Kremlinul

În 2016, Parlamentul Cataloniei l-a ales președinte pe Carles Puigdemont. În timpul învestirii în funcție, Puigdemont a refuzat să depună jurământ regelui Spaniei. În toamna anului 2017, autoritățile din Catalonia au anunțat organizarea unui referendum pentru independența regiunii. Curtea Constituțională a Spaniei a declarat neconstituțională decizia de organizare a referendumului, însă, în pofida încercărilor organelor de drept de a împiedica scrutinul, acesta a avut loc pe 1 octombrie.

La sfârșitul lunii octombrie, parlamentul Cataloniei, în care majoritatea deputaților erau susținători ai separării, a declarat independența regiunii. În aceeași seară, autoritățile spaniole au demis conducerea  Cataloniei. Unii dintre liderii mișcării de independență, inclusiv președintele Puigdemont, au fugit din țară. Au fost arestate 11 dintre cei care au rămas, fiind judecați și condamnați la câte 9 ani de închisoare. În iunie 2021, după trei ani de închisoare, aceștia au fost grațiați.

Autoritățile spaniole au declarat public nu o dată că mișcarea separatistă din Catalonia este susținută de Moscova pentru a crea instabilitate în Europa. Liderii mișcării de independență, la rândul lor, au negat colaborarea cu Kremlinul. Însă, The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) dispune de rapoarte ale poliției spaniole, în care este citată corespondența interceptată a consilierilor lui Carles Puigdemont. Aceștia își scriu direct că au „mizat pe Kremlin” și că nu vor să-l supere cu declarații în susținerea lui Alexei Navalnîi sau a liderilor opoziției din Belarus.

Începutul negocierilor

În toamna 2017, cu câteva săptămâni înainte de referendumul privind independența, Victor Terradellas, trimisul președintelui catalan Carles Puigdemont, a vizitat Moscova, unde s-a întâlnit cu politologul și fostul deputat în Duma de Stat din partea „Edinaia Rossia” Serghei Markov. „Ne-am văzut de trei ori, a povestit mai târziu Markov jurnaliștilor spanioli. El a dorit să ia legătura prin mine cu autoritățile (ruse)... Ei propuneau ca Rusia să susțină independența Cataloniei. Iar Catalonia, în schimb, să declare că Crimeea este parte a Rusiei”.

După cum susține Markov, el a răspuns că Rusia nu are nevoie de aceasta și că nu se va amesteca în treburile Cataloniei. Însă, corespondența lui Josep Lluis Alay, șeful cabinetului lui Puigdemont,  demonstrează că liderii mișcării separatiste nu au pierdut speranța că vor fi susținuți de Kremlin și chiar au colaborat cu un om de afaceri suspectat că lucrează pentru serviciile speciale rusești.

Corespondența interceptată

Josep Lluis Alay este o persoană apropiată lui Carles Puigdemont. Anchetatorii au descoperit în telefonul confiscat al lui Alay corespondența acestuia cu Gonzalo Boye, avocatul fostului președinte al Cataloniei. Alay și Boye discutau temele pe care Puigdemont ar fi bine să le evite în declarațiile publice, ca să nu piardă susținerea Rusiei. De exemplu, în august 2020, Puigdemont și alți 25 de membri ai Parlamentului European i-au adresat președintelui de atunci al SUA, Donald Trump, o scrisoare deschisă în care îi cer să-l grațieze pe Edward Snowden. Fapt care l-a îngrijorat pe Alay.

 • Scrisoarea în susținerea lui Snowden a fost foarte riscantă din partea președintelui, în opinia mea, a scris Alay Boye.
 • Aceasta a fost trimisă în America, nu în Rusia, a răspuns avocatul lui Puigdemont.
 • Știi că eu îl susțin pe Snowden, dar aceasta este ca și subiectul Navalnîi : trebuie să mergem cu atenție, treptat, s-a îngrijorat Alay.
 • Dacă mizăm pe Kremlin, trebuie să fim serioși în această privință.

Mai târziu, Alay i-a scris avocatului lui Puigdemont ce teme trebuie evitate de fostul președinte catalan.

 • Iată, principala treime: Belarus, Snowden, Navalnîi. În orice moment poate să apară un tweet al președintelui în susținerea lui Navalnîi, a scris Alay.
 • Da, principala problemă este Belarus... pentru poziția noastră, i-a răspuns Boye.
 • Și aceasta ne va distruge. Niciun cuvânt despre Navalnîi.
 • Mai bine îi spunem chiar acum (lui Puigdemont), a răspuns Boye.

Peste câteva ore, Alay i-a scris că i-a transmis informația liderului Cataloniei :

 • I-am spus că Moscova este acum într-o situație dificilă și principala problemă a lui Putin este această troiță.

 

În septembrie 2020, Alay și Boye discută din nou temele Navalnîi și Belarus din cauza unei postări pe Twitter în care Puigdemont și alți delagați cataloni în Parlamentul European au anunțat vizita Svetlanei Tihanovskaia la Bruxelles.

[…]

Omul nostru la Moscova

Autoritățile spaniole au mai descoperit în telefonul lui Josep Lluis Alay corespondența acestuia cu Evghenii Primakov, șeful Rossotrudnicesvo, agenția de stat a cărei misiune principală este să consolideze influența umanitară a Rusiei în lume. „Vești bune de la Moscova”, i-a scris Alay lui Puigdemont, în iunie 2020, când Primakov a fost numit șef al agenției.

În unul din mesaje, Alay i-a trimis lui Primakov un link la un articol despre Rusia într-o publicație catalonă.

 • Sper că acesta va contribui la prezentarea deplină a realității, inclusiv din perspectivă rusă, i-a scris Alay lui Primakov.
 • Este o veste grozavă, Josep, și o muncă excelentă! Îți mulțumesc mult, mult! Felul în care establishmentul politic european ignoră represiunile la care este supusă populația rusă din Ucraina, este cu adevărat dezgustător, un model de standarde duble . Știi acest lucru mai bine decât mine, având în vedere ceea ce se întâmplă în Catalonia, i-a răspuns Primakov.

Mai târziu, Alay i-a trimis screenshoturile corespondenței lui Gonzalo Boye, avocatul lui Puigdemont.

 • Evghenii Primakov este mâna dreaptă a lui Putin pentru relațiile externe, i-a explicat Alay.
 • Excelent!
 • Șterge, te rog (screenshotul), l-a atenționat Alay.
 • Am s-o fac.
 • Au trecut doar două luni de când Putin l-a numit director la Rossotrudnicestvo. Unii spun că are mai multă putere decât ministrul de externe, a scris Alay.
 • Aveam nevoie de oxigen (în comunicarea) cu Moscova, a răspuns Boye.
 • Fără îndoială, ar trebui să ne întâlnim cu ei, a scris Alay.
 • Când se vor relua zborurile, vom merge, a răspuns Boye.

[…]

 

Citește articolul integral pe Istories


Alte știri
Rusia anunţă că a început să-şi retragă trupele masate în ultima vreme în Crimeea

Rusia anunţă că a început să-şi retragă trupele masate în ultima vreme în Crimeea

Replierea lor completă se va încheia pe 1 mai – au mai precizat oficialii de la Moscova.

GraniRu: Salvat şi neutralizat

GraniRu: Salvat şi neutralizat

Vitali Portnicov comentează pe GraniRu intențiile lui Putin cu privire la Belarus

Rusia a îngheţat conturile bancare de la Moscova ale postului Radio Europa Liberă/Radio Libertatea

Rusia a îngheţat conturile bancare de la Moscova ale postului Radio Europa Liberă/Radio Libertatea

Cu sediul pe atunci la Munchen, în Germania Federală, RFE/RL a avut o contribuţie majoră la prăbuşirea dictaturilor comuniste din Europa, iar secţia sa în limba română devenise una dintre marotele lui Nicolae Ceauşescu.

11 Sep 2021

Timp de citire: 5 min
Ministrul de Interne, Karl Nehammer, e noul lider al dreptei austriece și viitor cancelar
Ministrul de Interne, Karl Nehammer, e noul lider al dreptei austriece și viitor cancelar

Actualul șef al guvernului, Alexander Schallenberg, a anunţat că va demisiona din funcţie după ce conservatorii îşi vor alege un nou președinte.

03 Dec 2021
România respinge alegaţiile Rusiei privind scutul antirachetă al NATO
România respinge alegaţiile Rusiei privind scutul antirachetă al NATO

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, repetă că sistemul, care include facilitatea antirachetă de la Deveselu, are un caracter strict defensiv şi e utilizat numai în scopuri de autoapărare, conform Cartei ONU.

03 Dec 2021
Guvernul de la București promite că va avea un dialog constant şi deschis cu cultele religioase, pentru a proteja sănătatea şi viaţa cetăţenilor în perioada pandemiei
Guvernul de la București promite că va avea un dialog constant şi deschis cu cultele religioase, pentru a proteja sănătatea şi viaţa cetăţenilor în perioada pandemiei

În Grecia, încă din iulie, Sinodul Bisericii Ortodoxe i-a îndemnat pe credincioși să se vaccineze împotriva COVID-19 și a redactat o circulară în care precizează că vaccinurile împotriva noului coronavirus nu conţin microcipuri, așa cum pretind teorii bazate pe campanii de dezinformare de pe internet.

03 Dec 2021
Grecia e acuzată de expulzarea ilegală a unui traducător angajat de agenția europeană de frontieră, Frontex
Grecia e acuzată de expulzarea ilegală a unui traducător angajat de agenția europeană de frontieră, Frontex

În septembrie, poliția elenă ar fi reținut aproape o sută de migranți, i-ar fi lovit și le-ar fi luat telefoanele mobile, banii și documentele.

02 Dec 2021