Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

ISTORIES: Cel mai important secret al ministrului Lavrov

LavrovSoigu
©EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT  |   handout photo made available by the Russian Foreign Ministry Press Service shows Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (L) and Russian Defence Minister Sergey Shoygu (R) attending the Defence and Foreign Affairs Ministerial Meeting of the Collective Security Treaty Organization (CSTO) in Dushanbe, Tajikistan, 15 September 2021.

Averea ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, și cea a presupusei sale amante sunt aduse în atenție într-o investigație Istories. Lavrov, unul dintre cei mai populari miniștri ai lui Vladimir Putin, văzut până acum ca un profesionist și ferit de scandaluri de corupție, deschide împreună cu ministrul apărării, Serghei Șoigu, lista candidaților partidului prezidențial, Rusia Unită, la alegerile pentru Duma de Stat.

Șeful diplomației rusești are, de mai mulți ani, o legătură strânsă cu Svetlana Poleakova, ai cărei parteneri și rude au obținut posturi-cheie în minister, iar familia, active de peste un miliard de ruble

[…]

La ceremonia de deschidere a catedralei Sf. Serghie din Radonej, în Țarskoe Selo, au participat nu doar ministrul de externe, patriarhul și alți înalți oficiali civili și bisericești, dar și Vladimir Putin. Lavrov, patriarhul Kiril și reprezentantul muzeului catedralei au organizat o excursie pentru președintele Rusiei. […] În reportajele video publicate pe canalul YouTube al Bisericii Ortodoxe Ruse, dar și cele difuzate de posturile oficiale de televiziune despre acest subiect, se poate observa că pe parcursul întregii ceremonii alături de Serghei Lavrov se afla o femeie cu haină neagră și basma albă. Ea l-a însoțit pe ministru în timpul excursiei cu Putin, a stat în dreptul lui Lavrov în timp ce președintele și patriarhul au aprins lumânări la candelabru.

Numele ei l-am aflat datorită decorației pe care a primit-o pentru participarea la reconstrucția catedralei Sf. Serghie din Radonej, pe care i-a înmânat-o patriarhul. „Poleakova Svetlana Alexandrovna, angajată a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, este decorată cu ordinul Bisericii Ortodoxe Ruse Sf. Efrosinia, mare cneaghină a Moscovei, categoria III”, a rostit oficial unul dintre preoți. „Axia”– a exclamat patriarhul și i-a înmânat doamnei cu basmaua albă ordinul, în timp ce corul a cântat de trei ori „Axia!”.

După cum a aflat Istories, Svetlana Poleakova nu e doar o oarecare „angajată a Ministerului de Externe”, dar, de mai mulți, ani ea are relații apropiate cu Serghei Lavrov. Poleakova are o influență considerabilă în MAE rus. Ea a făcut afaceri legate de minister, iar familia și apropiații ei dețin active în Rusia și Marea Britanie care depășesc un miliard de ruble.

Femeia apropiată ministrului

De mai mulți ani, Serghei Lavrov, alături de ministrul apărării, Serghei Șoigu, este unul dintre cei mai populari miniștri din țară. În mare măsură din această cauză Vladimir Putin i-a inclus în lista federală a partidului Edinaia Rossia, la alegerile actuale pentru Duma de Stat. „Am fost invitat, împreună cu alți membri, personal de președintele Putin la congresul Edinaia Rossia. Am considerat această propunere o onoare pentru mine”, astfel a explicat Lavrov, la începutul lunii iulie, decizia sa de a candida la alegerile în Duma de Stat.

Serghei Lavrov are 71 de ani. Și-a început cariera în 1971, în ambasada URSS în Sri Lanka și de atunci nu a părăsit serviciul diplomatic. Pe parcursul a 10 ani (1994-2004), Lavrov a condus reprezentanța Rusiei la ONU, până a fost numit ministru al afacerilor externe. El deține această funcție deja de 17 ani. Conform paginii oficiale a MAE, el este căsătorit, iar pe soția sa o cheamă Maria Lavrova. Șeful MAE este căsătorit oficial cu ea de mulți ani. De asemenea, el indică și veniturile soției în declarațiile sale de avere. În ultimii cinci ani, soții Lavrov au câștigat împreună aproximativ 8-10 milioane de ruble, anual. Însă, după cum a aflat anterior publicația Insider, ministrul afacerilor externe deține imobile de lux în valoare de peste 600 de milioane de ruble.

Dar și aceste imobile pălesc în comparație cu ceea ce Istories a descoperit la „angajata MAE”, Svetlana Poleakova. O sursă Istories susține că Serghei Lavrov are relații vechi și foarte strânse cu această femeie. Mai mult, potrivit sursei, Poleakova a obținut o influență considerabilă în minister. În câteva posturi-cheie din MAE au fost numiți apropiați ai acesteia. De exemplu, adjunct al șefului de birou al ministerului a devenit Roman Sadulin, care împreună cu Poleakova, a fost coproprietarul restaurantului Consul, din incinta Academiei MAE al Rusiei. O altă apropiată a lui Poleakova, Ecaterina Vadiaeva, văduva fratelui lui Poleakova, a primit o funcție în Direcția generală servicii pentru corpul diplomatic din MAE. Această organizație deservește reprezentanțele diplomatice la Moscova și dă în chirie imobilele ministerului. […]

Video-ul de la deschiderea catedralei Sf. Serghie ne-a permis nu doar să aflăm identitatea acestei femei, ci și să confirmăm faptul că există o relație foarte apropiată între Lavrov și Poleakova. În timpul ceremoniei, ea nu doar s-a aflat alături de ministru, dar și printre puținii oameni care l-au însoțit pe Vladimir Putin în timpul vizitării catedralei. Ca să te afli în preajma președintelui la astfel de evenimente, cu un număr limitat de participanți, trebuie să treci de o mulțime de aprobări, iar faptul că Poleakova a nimerit în „suita aleșilor” vorbește de statutul ei special.

Am reușit să găsim numărul ei de telefon, iar cu ajutorul unei aplicații am încercat să verificăm cum este indicat numărul ei în telefoanele altor persoane. Spre surprinderea noastră, în unele agende Poleakova este trecută drept „Svetlana Lavrova” sau „Lavrova Svetlana”, deși ea nu a purtat niciodată numele ministrului, conform datelor oficiale.

Svetlana Poleakova a călătorit de cel puțin trei ori împreună cu Serghei Lavrov: o dată la Soci și de două ori la Sankt-Petersburg. Această informație am obținut-o dintr-o bază de date a zborurilor. Astfel de arhive sunt vândute pe diverse forumuri pe internet, de regulă de foști sau actuali angajați ai organelor de forță. Aceste surse sunt de încredere, reporterii Istories și-au verificat propriile nume și au obținut date corecte despre zborurile pe care le-au efectuat. Însă trebuie să menționăm că în aceste baze de date nu este informația deplină despre toate zborurile. De aceea, nu putem exclude faptul că Poleakova și Lavrov au zburat de mai multe ori împreună.

O afacere modestă și bogății inestimabile

Pe lângă serviciul în Ministerul Afacerilor Externe, Svetlana Poleakova a făcut afaceri. Până în 2012 a fost coproprietară a restaurantului Consul, cu sediul în clădirea Academiei Diplomatice a MAE al Rusiei, în centrul Moscovei. Restaurantul a beneficiat de comenzi de stat de la Academie pentru alimentarea studenților, profesorilor și diplomaților străini aflați la studii. Cu toate acestea, restaurantul Consul nu a avut venituri foarte mari, în ultimii cinci ani (2015-2020), doar 97 de milioane de ruble. Nici alte companii ale Poleakovei, conform rapoartelor oficiale, nu i-au adus mari venituri. Însă, Svetlana Poleakova a devenit proprietara unei averi de aproximativ un miliard de ruble.

Aceasta deține un apartament de 260 de metri pătrați în complexul locativ „Precistenka 13”, chiar în centrul Moscovei, în cartierul numit ”Mila de aur”, unde se vând cele mai scumpe apartamente nu doar din Rusia, dar din întreaga lume. În blocul din Precistenka 13 sunt doar 15 apartamente și alături de Poleakova au locuințe mama președintei consiliului de directori al National Media Group, Alina Kabaeva; soția lui Evghenii Bajanov, fostul rector al Academiei diplomatice, precum și unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, Leonid Mihelson.

Este dificil de stabilit prețul apartamentului din cauza unicității blocului, dar un apartament cu o suprafață comparabilă din acest bloc este vândut cu mai mult de 700 de milioane de ruble. În afară de acesta, Svetlana Poleakova deține un apartament de aproximativ 50 de milioane de ruble într-un complex de elită din Soci și o casă de aproximativ 57 de milioane de ruble în localitatea Palițî din regiunea Moscova.

Pe lângă apartamente, Svetlana Poleakova se poate lăuda cu un întreg parc auto de automobile de lux. Ea este proprietara unui Porsche, a două Mercedesuri scumpe, iar până în 2016 a avut și un Bentley. În acest an, mama Svetlantei Poleakova, pensionara Tamara, a procurat un Mercedes, care costă la saloanele auto 20 de milioane de ruble.

Fiica lui Poleakova, Polina, a studiat la Imperial College Business School din Londra. Acum deține câteva companii în capitala Marii Britanii. Una dintre acestea, PPK Investments Ltd, este înregistrată pe strada Hollandgreen Place. Această stradă se află în cartierul Kensington, unul dintre cele mai scumpe din Londra. În aceeași clădire în care este înregistrată compania, Polina a închiriat un apartament pentru 999 de ani. Astfel de contracte pe termen lung sunt o formă indirectă de proprietate a imobilelor în Marea Britanie. Ea a plătit pentru apartament 4,4 milioane de lire. La momentul încheierii contractului, Polina avea 21 de ani.

MAE a ignorat interpelarea ISTORIES. Svetlana Poleakova, de asemenea, nu a răspuns la întrebările noastre.

Citește articolul integral pe Istories


Alte știri
Parlamentul de la Kiev l-a demis pe ministrul Sănătăţii, Maksym Stepanov, acuzat de proasta gestionare a epidemiei de COVID-19

Parlamentul de la Kiev l-a demis pe ministrul Sănătăţii, Maksym Stepanov, acuzat de proasta gestionare a epidemiei de COVID-19

Analiştii notează că în Ucraina, cotată drept una dintre cele mai paupere ţări din Europa, mai puţin de un milion de oameni au primit prima doză de vaccin şi nici 30 de mii n-au făcut schema completă de imunizare, la o populaţie de circa 40 de milioane de locuitori.

Bulgaria se apropie de al treilea scrutin legislativ într-un singur an: și partidul de centru-dreapta GERB renunţă la mandatul de a forma un nou Guvern

Bulgaria se apropie de al treilea scrutin legislativ într-un singur an: și partidul de centru-dreapta GERB renunţă la mandatul de a forma un nou Guvern

Dacă nici un al treilea partid nu va reuşi să alcătuiască un Executiv, atunci preşedintele Bulgariei va trebui să dizolve încă o dată Parlamentul, să numească un Guvern provizoriu şi să convoace în termen de 60 de zile noi alegeri legislative.

Cehii ies în stradă contra președintelui Milos Zeman, pe care îl consideră marioneta Moscovei

Cehii ies în stradă contra președintelui Milos Zeman, pe care îl consideră marioneta Moscovei

"Agenții ruși ucid și președintele tace" – au acuzat organizatorii protestului, după ce guvernul ceh a dezvăluit implicarea acestora în explozia din 2014 a unui depozit de muniție din estul țării, în care au murit doi oameni.

18 Sep 2021

Timp de citire: 7 min
Incertitudinea domnește la Bălți, cel mai mare oraș din nordul Republicii Moldova, unde, pe 5 decembrie, era programat turul decisiv de scrutin pentru alegerea unui nou primar
Incertitudinea domnește la Bălți, cel mai mare oraș din nordul Republicii Moldova, unde, pe 5 decembrie, era programat turul decisiv de scrutin pentru alegerea unui nou primar

În ajun, justiția a admis solicitarea Comisiei Electorale Centrale privind excluderea din cursă a candidatei partidului populist pro-rus Șor Marina Tauber, care câștigase primul tur.

05 Dec 2021
Preşedinții american, Joe Biden, şi rus, Vladimir Putin, vor discuta, marți, în sistem videoconferință, pe fondul tensiunilor în creștere la granițele Ucrainei
Preşedinții american, Joe Biden, şi rus, Vladimir Putin, vor discuta, marți, în sistem videoconferință, pe fondul tensiunilor în creștere la granițele Ucrainei

La Moscova, liderii celor două așa-zise republici pro-ruse din estul Ucrainei, numit, generic, Donbas, Leonid Pasecinik şi Denis Puşilin, au devenit membri ai partidului prezidențial Rusia Unită.

05 Dec 2021
EJEDNEVNÎI JURNAL: Putin vs Morgenstern, în lupta pentru tineret
EJEDNEVNÎI JURNAL: Putin vs Morgenstern, în lupta pentru tineret

Ejednevnîi Jurnal se întreabă cum relaționează cultura hip-hop și procesele sociale din Rusia putinistă. Ar putea rapul să aibă același rol în prăbușirea putinismului, pe care l-a avut rockul rusesc la destrămarea URSS. Putin și Morgenstern sunt oponenți sau potențiali aliați?

04 Dec 2021
Un angajat al ambasadei britanice la Berlin, arestat în Germania pentru spionaj în favoarea Rusiei, riscă expulzarea
Un angajat al ambasadei britanice la Berlin, arestat în Germania pentru spionaj în favoarea Rusiei, riscă expulzarea

Comentatorii remarcă faptul că un astfel de caz de spionaj civil survine după multă vreme în care protagoniștii dosarelor de trădare pentru ruși în țările din lumea liberă au fost mai curând militari.

04 Dec 2021