Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

EJEDNEVNÎI JURNAL: Putin vs Morgenstern, în lupta pentru tineret

EJEDNEVNÎI JURNAL: Putin vs Morgenstern, în lupta pentru tineret
©Okras - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72718925  |   Alișer Morgenstern

Ejednevnîi Jurnal se întreabă cum relaționează cultura hip-hop și procesele sociale din Rusia putinistă. Ar putea rapul să aibă același rol în prăbușirea putinismului, pe care l-a avut rockul rusesc la destrămarea URSS. Putin și Morgenstern sunt oponenți sau potențiali aliați?

Potrivit Znak.com, reprezentanții Administrației prezidențiale discută cu producătorii lui Alișer Morgenstern în privința unei colaborări. Sursa afirmă că sunt discutate două variante. Morgenstern poate reveni în Rusia, refuzând să colaboreze cu regimul, însă va deveni ”clientul” lui Bastrîkin [șeful Comitetului de Anchetă al Federației Ruse]. A doua variantă – ar putea reveni în Rusia, să continue să facă muzică și afaceri, dar să înceapă să coopereze cu autoritățile, în ajunul anului 2024 [când va avea loc următorul scrutin prezidențial]. În acest caz, Bastrîkin va uita de el și totul va fi în ordine.

Conform sursei citate, discuțiile dintre Kremlin și rapper sunt purtate de șeful direcției președinției Federației Ruse pentru proiecte sociale Serghei Novikov. Potrivit informațiilor Znak.com, Kremlinul are următoarea poziție față de artist: „Morgenstern produce și distribuie în masă doar conținut (mediatic) distructiv. Însă, ar fi o prostie să renunți la un asemenea lider de opinie printre tinerii care peste câțiva ani vor avea dreptul la vot”.

Răspunsul lui Peskov la întrebarea dacă Administrația prezidențială poartă tratative privind revenirea lui Morgenstern în Rusia, a fost laconic: „Nu, este o minciună”. Era și de așteptat. Ar fi fost ciudat dacă ar fi răspuns despre consilierii lui Putin că aceștia negociază cu Morgenstern, deoarece fără voturile fanilor lui, Putin nu are cum câștiga în 2024.

Morgenstern, într-adevăr, are voturi: 11,4 milioane de abonați la canalul său de Youtube, are clipuri vizualizate de peste 130 de milioane de ori. Desigur, nu sunt voturi electorale, are mulți susținători minori și nici pe cei majori nu e sigur că îi poți scoate din Youtube și aduce la secțiile de vot...

Morgenstern a plecat din țară după ce șeful Comitetului de Anchetă al Federației Ruse, Alexandr Bastrîkin, l-a acuzat public de trafic de droguri. Anchetatorii au început deja să verifice clipul Pablo, filmat de Morgenstern, și toată creația artistului. În clipul Pablo, la fel ca și în alte clipuri ale lui Morgenstern, nu a fost găsit niciun „îndemn la consumul de droguri” adresat minorilor. Însă când a fost lipsa probelor un impediment pentru angajații lui Bastrîkin să pună sub învinuire, iar pentru instanțele judecătorești rusești – să emită o sentință de condamnare?

Dacă doresc, îl pot ține pe rapper în închisoare tot restul vieții. Mai există și îndoiala lui criminală, pe care a expus-o într-un interviu, privind irosirea unor sume imense pentru celebrarea Victoriei, precum și declarația, la fel de criminală, că nu e cazul să trăim în trecut, că trebuie să ne mișcăm mai departe, să obținem noi victorii, de exemplu în domeniul tehnologiilor informaționale, astronautice. Doar un anchetator miop și indolent nu ar vedea în aceste declarații justificarea nazismului. Iar pentru cântecul „Mi-am mâncat bunicul”, procuratura din Sankt-Petersburg vrea să-l închidă pe Morgenstern pentru canibalism. Astfel că, rapperul are la ce se gândi foarte bine, înainte să revină în Rusia din Emiratele Arabe, unde, conform presei, se ascunde.

După ce au epurat câmpul politic, pe cel mediatic și cel al drepturilor omului, organele de forță putiniste s-au apucat de rapperi și youtuberi. Yurii Dudi [cel mai popular jurnalist din mediul on-line rusesc] a fost condamnat pentru „promovarea drogurilor”. Deocamdată, s-a ales doar cu o amendă. Rapperul Yurii Hovanskii stă după gratii din vară pentru justificarea și promovarea terorismului. Nici pe Morgenstern nu-l va salva faptul că este total apolitic. O persoană care este ascultată de zeci de milioane, din punctul de vedere al Kremlinului, nu poate fi pe cont propriu: trebuie fie să slujească regimul, fie să stea după gratii, fie s-o șteargă din țară.

În anii 80, rock-ul rusesc a rezonat cu procesele care aveau loc în societate. Toată țara știa și cânta cântecele „Mai departe acționăm noi” și „Așteptăm schimbarea” ale lui Victor Țoi. [...]

Potențialul protestatar al rock-ului s-a manifestat în multe state. Fie SUA, unde John Lennon a fost unul dintre simbolurile mișcării împotriva războiului din Vietnam, fie Ucraina, unde cântecul trupei Okean Elzy „Bez boiu” a devenit imnul Maidanului. [...]

Putin a venit la putere când Morgenstern avea 2 ani, iar artistul cântă și își filmează clipurile pentru cei care s-au născut pe vremea lui Putin, au mers la școală pe vremea lui Putin și au terminat școala pe vremea lui Putin. Acești oameni nu cunosc altă viață. Putin le este străin, un moș supărător și foarte plictisitor. Dar nici opoziția, inclusiv Navalnîi, nu este atrăgătoare pentru acești tineri, nici nu le provoacă simpatie.

Țoi și Grebenșcikov (cântăreți de muzică rock) erau anti Brejnev, anti Suslov, anti Cernenko (conducători PCUS). Morgenstern nu este anti-Putin, el este Putin, întors pe dos.

Ceea ce ascunde Putin sub un strat gros de ipocrizie, la Morgenstern este expus ostentativ: un hedonism fără margini, lăcomia, o atitudine consumeristă față de oameni, misoginismul, cinismul, nesocotirea oricăror valori în afară de plăcerea personală. Putin își face perseverent imagine afișând grija sa pentru oameni – Morgenstern uneori face câte o binefacere, dar o deghizează imediat într-un gest malefic: în 2021 a făcut „o donație satanistă” – a transferat 666.666 de ruble pentru un proiect de susținere a copiilor orfani.

Cu tot cinismul său, Morgenstern încearcă să evite puterea: a refuzat 10 milioane pentru susținerea modificărilor la Constituție [care îi permit lui Putin să mai candideze pentru un nou mandat]. Căci e ”rușinică”.

Însă, pentru Alfa-Bank a muncit cu plăcere. Doar că băncii nu i-a picat bine această colaborare. „Clip de 10 milioane”, făcut pentru bancă, a servit drept aluzie ironică la cele 10 milioane care i-au fost propuse pentru susținerea amendamentelor la Constituție, pe care el le-a refuzat.  

În interviul pentru Dudi, el a explicat refuzul său de a colabora cu Kremlinul prin faptul că „sentimentele sufletești și morale nu trebuie vândute pentru bani”.

Poate Morgenstern să devină o resursă pentru Putin? În clipa când acest lucru se va produce, resursa Morgenstern va dispărea. Iar el o știe foarte bine.

Va putea Morgenstern să-l îngroape pe Putin și putinismul? Nu. Dar va țopăi cu plăcere pe ruinele lui. Poate că va interpreta cântecul „Vladimir Putin, molodeț!”, pentru care a fost amendat cu 300 de mii. De altfel, milionarul Morgenstern a preferat să nu ia în seamă acest mărunțiș. În lumea în care trăiesc el și fanii lui, Putin e un om politic neînsemnat, din epoca lui Morgenstern. Cam așa ceva se spunea și despre Brejnev și Pugaciova...

Citește articolul integral în Ejednevnîi Jurnal


Alte știri
O instanţă din Belarus a condamnat 11 studenţi şi un profesor pentru că au participat, în trecut, la manifestaţii antiprezidenţiale

O instanţă din Belarus a condamnat 11 studenţi şi un profesor pentru că au participat, în trecut, la manifestaţii antiprezidenţiale

Serviciul de securitate al regimului autoritar de la Minsk a operat noi percheziţii la domiciliile a cel puţin şapte jurnalişti de opoziţie.

Membrii UE cedează o parte din vaccinurile anti-COVID-19 care le reveneau partenerilor din Est cel mai grav afectați de criza sanitară

Membrii UE cedează o parte din vaccinurile anti-COVID-19 care le reveneau partenerilor din Est cel mai grav afectați de criza sanitară

Premierul eston Kaja Kallas a elogiat solidaritatea și cooperarea dintre țările europene și a mulțumit celor 19 țări care au acceptat redistribuirea vaccinurilor, între care și România.

Rusia afirmă că negocierile sale cu Republica Moldova privind un nou contract pentru livrarea de gaze naturale sunt strict comerciale

Rusia afirmă că negocierile sale cu Republica Moldova privind un nou contract pentru livrarea de gaze naturale sunt strict comerciale

După ce speculaţiile pe această temă s-au înmulţit, Kremlinul neagă orice agendă politică ascunsă.

04 Dec 2021

Timp de citire: 5 min
Criza gazelor: Chişinăul le cere ruşilor o amânare a plăţilor pentru ianuarie
Criza gazelor: Chişinăul le cere ruşilor o amânare a plăţilor pentru ianuarie

Vicepremierul Andrei Spînu crede că Gazprom, în calitate de acționar principal al Moldovagaz, ar putea face o concesie Republicii Moldova.

18 Jan 2022
Criza din Ucraina: Canada a trimis în Ucraina un mic contingent al forţelor sale speciale
Criza din Ucraina: Canada a trimis în Ucraina un mic contingent al forţelor sale speciale

Militarii canadieni ar urma să evacueze personalul diplomatic al ţării lor în cazul unui atac rusesc la scară largă.

18 Jan 2022
Parlamentul European îşi alege, marţi, preşedintele
Parlamentul European îşi alege, marţi, preşedintele

Favorită e malteza Robeta Metsola, eurodeputată din 2013, membră a Partidului Naţionalist din ţara sa şi reprezentantă a grupului de centru-dreapta al popularilor europeni.

18 Jan 2022
Criza din Ucraina: Parchetul de la Kiev a cerut arestarea fostului preşedinte Petro Poroşenko, acuzat de înaltă trădare
Criza din Ucraina: Parchetul de la Kiev a cerut arestarea fostului preşedinte Petro Poroşenko, acuzat de înaltă trădare

Poroşenko, un miliardar care a făcut avere producând ciocolată, riscă până la 15 ani de închisoare.

18 Jan 2022