Știri

Cinci foşti poliţişti ruşi, acuzaţi că i-au fabricat un dosar de trafic de droguri jurnalistului de investigaţii Ivan Golunov, vor sta în închisoare între 5 şi 12 ani

Object Name: RUSSIA OPPOSITION RALLY
© EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY   |   People hold banners during an opposition rally in support of political prisoners, Ivan Golunov and other journalists in Moscow, Russia, 23 June 2019. Ivan Golunov, a journalist specialized in corruption cases investigations was arrested by police for drug spreading and later released after a wave of public protests. Ivan Golunov denies the accusation and considers it a provocation caused by his professional activity.

Susține jurnalismul independent

Cinci foşti poliţişti ruşi, acuzaţi că i-au fabricat un dosar de trafic de droguri jurnalistului de investigaţii Ivan Golunov, ca să-l poată aresta, au fost condamnaţi, vineri, la pedepse cu închisoarea între 5 şi 12 ani. Pedeapsa cea mai grea, 12 ani, a primit-o șeful bandei în uniformă, fostul reponsabil al brigăzii antidrog din vestul Moscovei, Igor Liahoveț. Trei foşti colegi ai lui au primit câte opt ani, iar Denis Konovalov, singurul acuzat care şi-a recunoscut faptele, cinci. Fiecare dintre ei va trebui să-i plătească victimei despăgubiri de un milion de ruble, echivalentul a circa 11 mii d euro. Media moscovite, citate de agențiile de presă, notează că arestarea, în iunie 2019, a lui Golunov a mobilizat societatea civilă și a aruncat o lumină crudă asupra forțelor de ordine, care sunt unul dintre stălpii regimului președintelui Vladimir Putin. Golunov, 38 de ani, a fost reținut la Moscova de polițiști care pretindeau că au găsit droguri în rucsacul și în apartamentul său. Fapt absolut neobișnuit în Rusia, el a fost disculpat și pus în libertate după numai cinci zile. Cei cinci polițiști care l-au șicanat au fost destituiți și apoi arestați. Din decembrie 2020, ei erau judecați pentru abuz de putere, falsificare de probe, trafic de droguri și criminalitate organizată. Cunoscut pentru anchetele sale asupra corupției din primăria Moscovei sau asupra escrocheriilor din sectorul pompelor funebre, Ivan Golunov lucrează în Rusia pentru site-ul independent de informații Meduza, al cărui sediu e la Riga, în Letonia. Luna trecută, ministerul rus al justiției a anunțat că a plasat site-ul pe lista așa-numiților agenți ai străinătății, care include numeroase media din lumea liberă  și implică riscul unor amenzi grele și o mulțime de obligații administrative împovărătoare pentru cele vor să lucreze în Rusia. Uniunea Europeană a criticat includerea Meduza pe această listă și a apreciat că restricţiile impuse de Rusia contravin obligaţiilor sale internaţionale şi angajamentelor privind drepturile omului. Creată, în 2014, de un grup de jurnalişti care au părăsit Rusia lui Putin, Meduza a devenit, grație numeroaselor anchete şi reportaje critice faţă de autorităţi, un reper pentru presa independentă rusofonă.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Aparent atac antisemit în Polonia
Aparent atac antisemit în Polonia

Nimeni nu a revendicat atacul cu cocktail Molotov asupra singurei sinagogi majore din Varșovia care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024
România: doi poliţişti de frontieră, răniți de o călăuză de migranți
România: doi poliţişti de frontieră, răniți de o călăuză de migranți

Starea lor este stabilă și sunt în afara oricărui pericol.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024
Poliția turcă vrea să prevină manifestațiile în Piața Taksim din Istanbul
Poliția turcă vrea să prevină manifestațiile în Piața Taksim din Istanbul

Președintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan Erdogan a denunțat „organizațiile teroriste care doresc să facă din 1 mai un instrument de propagandă”.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024
Ucraina a lansat drone asupra mai multor regiuni rusești
Ucraina a lansat drone asupra mai multor regiuni rusești

Rafinăria de la Riazan ar fi luat foc.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024