Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania

Militari polonezi participă la exercițiul Defender Europe 2022 la poligonul militar Drawsko Pomorskie din Drawsko Pomorskie, Polonia, 06 mai 2022
©EPA-EFE/Marcin Bielecki  |   Militari polonezi participă la exercițiul Defender Europe 2022 la poligonul militar Drawsko Pomorskie din Drawsko Pomorskie, Polonia, 06 mai 2022

Kievul a permis  intrarea în țară 10 mii de militari din Polonia și Lituania care vor realiza planul de „ocupare„ și „jefuire” a Ucrainei, scrie presa din Rusia. Este cea mai  recentă știre falsă din ciclul celor privind ocuparea vestului Ucrainei de către Rusia. Acestea se încadrează în meta-narațiunile privind amestecul Occidentului în război și natura artificială – și deci instabilă – a statului ucrainean.  

ȘTIRE: „Conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei a ordonat serviciului frontierei de stat să permită intrarea pe teritoriul țării a 4 batalioane poloneze în data de 22 mai, potrivit canalului de Telegram al corespondentului militar Iuri Koteniuk, care citează un document trimis de departamentul militar către șeful vămilor ucrainene.

În document se spune că trebuie permisă intrarea din Polonia a unui contingent lituaniano-polonez de pacificare. În perioada 22-24 mai frontiera va fi trecută de 9500 de militari și 279 de unități de tehnică militară. „Încă o confirmare a elaborării planurilor de ocupare și împărțire a statului”, scrie jurnalistul rus.

În același timp, Koteniuk nu exclude că documentul poate fi fals, însă a precizat că un asemenea ordin oricum corespunde cu „planul occidental de ocupare și jefuire” a Ucrainei”.

NARAȚIUNI: 1. Kievul a permis  intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania. 2. Polonia urmează să anexeze o parte din Ucraina. 3. (indirect) Ucraina este un stat artificial.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Narațiunea în cauză se bazează pe un document publicat pe canalul de Telegram al jurnalistului rus Iuri Koteniuk, în care este scris că circa 10 mii de militari din Polonia și Lituania, împreună cu echipamente și tehnică, au dreptul să intre în Ucraina în perioada 22-24 mai, urmând ocuparea unor teritorii ale statului ucrainean.

O simplă analiză a textului scris în limba ucraineană este suficientă pentru a observa o serie de greșeli gramaticale și de punctuație. De exemplu, cuvântul Ucraina este scris cu doi de „i” în timp ce în limba ucraineană este o altă literă care înlocuiește acest sunet de dublu „i”. Este scris greșit și numele vămii prin care,  chipurile, urmează să intre în Ucraina cele patru batalioane de pacifiști din Polonia și Lituania. Acest fapt ne sugerează că documentul este fals.

Nici jurnalistul rus nu insistă asupra faptului că documentul este neapărat veridic, spunând că nu contează acest lucru: „Un asemenea ordin oricum corespunde cu planul occidental de ocupare și jefuire a Ucrainei”.

Așadar, chiar dacă este un document fals și chiar dacă însuși autorul recunoaște că argumentația ar putea fi trucată, acest lucru nu înseamnă că trebuie modificată concluzia articolului de presă!

De fapt, narațiunea de propagandă este o continuare a altor mesaje de propagandă, distribuite de presa rusă sau rostite de oficialii de la Moscova. 

Veridica a scris deja despre 2 narațiuni false, potrivit cărora Președintele Poloniei a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene după ce șeful spionajului rus, Serghei Narîșkin, a declarat că Polonia va prelua controlul asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina cu ajutorul SUA.

De asemenea, presa guvernamentală rusă și canalele de Telegram, care sunt din ce în ce mai populare în spațiul post-sovietic, au publicat recent un document semnat de un general polonez privind anexarea vestului Ucrainei. Direcția Principală a Forțelor Armate ale Poloniei a anunțat opinia publică că este vorba de o știre falsă și de un document trucat.

Presa și politicienii din Rusia încearcă să manipuleze opinia publică, demonstrând că eforturile Poloniei și ale Lituaniei de a susține acțiunile defensive ale Ucrainei au ca scop că anexeze teritorii ale statului ucrainean.

Tags: Ucraina , Rusia , dezinformare , Polonia , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi
 • Publicație / Media:
  NEWSUA.RU
 • Data publicării:
  11/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din fostele republici sovietice, dar și cititori din alte state
 • Amplificare:
  Lenta.ru, Izvestia, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania.
Alte articole
FAKE NEWS: Conflictul din Donbass – în interesul Occidentului și al Kievului

FAKE NEWS: Conflictul din Donbass – în interesul Occidentului și al Kievului

Aniversarea a șapte ani de la semnarea primului acord de pace de la Minsk a fost folosită pentru reluarea narațiunilor false potrivit cărora Ucraina nu și-ar dori pace în Donbass, iar politicile sale, încurajate de Occident, ar fi motivate de rusofobie.

FAKE NEWS: Clotilde Armand retrage finanțarea spitalelor din Sectorul 1

FAKE NEWS: Clotilde Armand retrage finanțarea spitalelor din Sectorul 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, ar fi tăiat finanțarea a patru dintre cele mai importante spitale din București, toate aflate în Sectorul 1. Este o narațiune falsă, promovată pe multiple canale media, precum și de politicieni ai principalului partid de opoziție, PSD.

FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

FAKE NEWS: Republica Moldova a început deja să primească refugiați afgani

Republica Moldova primește deja refugiați din Afganistan, potrivit unei narațiuni false apărute recent la Chișinău. Narațiunea se înscrie într-o serie de fake-news și dezinformări lansate în mai multe țări după căderea Kabulului.

Marin Gherman

13 May 2022
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

ONU a acuzat armata ucraineană că bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, potrivit unor narațiuni de propagandă lansate de presa rusă. În realitate, raportul ONU critică Rusia pentru că distruge școli și ucide civili pe teritoriul Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 May 2022
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar între putere și populație s-a format o prăpastie ideologică și geopolitică care va provoca proteste masive, scrie presa rusă, preluată de publicațiile de limbă rusă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea de la Chișinău din cauza că s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina și a interzis simbolurile acestuia.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 May 2022
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională

Veridica
Veridica
12 May 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, condamnat la moarte pe teritoriul Ucrainei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, condamnat la moarte pe teritoriul Ucrainei

Conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse a fost condamnată la moarte pe teritoriul Ucrainei. Narațiunea de propaganda, care a fost distribuită de presa din Rusia, denaturează conținutul unei decizii a Direcției principale de spionaj a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 May 2022