Cristian Pârvulescu a vorbit despre relația veche de zeci de ani dintre Biserica Ortodoxă Română și extrema dreapta (legionari) și atrage atenția că, în confruntarea culturală care se desfășoară în România, Biserica s-a plasat împotriva Occidentului, adoptând inclusiv în 2024 poziții similare cu cele ale suveraniștilor și promovate și de propaganda lui Vladimir Putin.
Octavian Popa mai spune și că democrație nu înseamnă doar puterea majorității, ci și instituții și principii democratice ca separarea puterii în stat, care pot garanta ca o majoritate (sau un lider extremist) nu vor instaura dictatura.
Silviu Faiăr crede că rezultatele din primul tur se datorează unui „vot antisistem”, care ar trebui tratat cu empatie. Crede însă că problema e mai degrabă unde îndreptăm acest vot: „Dacă-l direcționăm tot la un băiat care a stat în sistem dinainte de ‛89, care are și aceste ideologii apropiate de Putin, atunci nu știu dacă o să ne fie neapărat mai bine.”
După 1 000 de zile de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, Casa Albă a ridicat interdicția ca Ucraina să folosească arme americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei. Este într-adevăr începutul unui conflict global, așa cum susține Putin?
Dezinformarea este noua ideologie a Moscovei. Un podcast despre relația complicată a rușilor cu adevărul și mai ales despre cum și de ce este propaganda principalul produs de export al Rusiei. Cu istoricul Cosmin Popa.
"Unii români nu înțeleg pericolul Rusiei pentru că România este sub protecția UE și NATO"
Inegalitățile din România generează frustrări care se transformă în voturi pentru extremiști - asta crede Vlad Adamescu.
Pe lângă alegerile prezidențiale, rezultatele alegerilor parlamentare din România din 1 decembrie 2024 indică o creștere semnificativă a sprijinului pentru partidele de extremă dreapta, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la viitorul parcurs politic al țării
Zaiafet și Geminschi analizează ce fake news au apărut în ultimele zile și le demontează în stilul Veridica.
Mii de tineri au protestat din nou, marți seară, în București, Timișoara, Sibiu, Brașov, Iași și Constanța, împotriva lui Călin Georgescu, candidatul suveranist filorus care a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale. Manifestații anti-Călin Georgescu au avut loc și în alte orașe pentru a doua zi consecutiv.
Donald Trump promite încheierea rapidă a războiului. Veridica a întrebat ucrainenii din Kiev ce părere au despre viitoarea administrație din SUA și ce ar putea însemna ea pentru Ucraina.
La începutul acestei luni, liderii politici ai lumii și-au îndreptat privirile către Statele Unite. Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă va avea consecințe globale.
Zaiafet și Geminschi analizează ce fake news au apărut în ultimele zile și le demontează în stilul Veridica.
Partida pro-rusă a lansat campania pentru alegerile legislative care vor avea loc în 2025 în Republica Moldova cu dezinformări că Maia Sandu nu ar fi un președinte legitim. Miza: parcursul european al țării.
Andrei Soldatov este jurnalist de investigație, unul din cei mai buni cunoscători ai serviciilor secrete ruse, pus pe lista neagră de regimul lui Putin și obligat să aleagă exilul. O discuție despre operațiunile clandestine, măsurile active și asasinatele politice din ultimul secol și din prezent.
Zaiafet și Geminschi analizează ce fake news au apărut în ultimele zile și le demontează în stilul Veridica.
FAKE NEWS: Maia Sandu este doar președintele diasporei
Odată cu declanșarea invaziei la scară largă, statele occidentale s-au mobilizat pentru a sprijini Ucraina nu doar cu echipamente militare și muniții, ci și cu ajutoare umanitare, inclusiv echipamente medicale și non-letale. În ceea ce le privește pe ultimele, eforturile guvernamentale au fost dublate de cele ale societății civile din țările respective. Veridica a urmărit pas cu pas transport privat cu astfel de ajutoare din Marea Britanie către Ucraina.
Este cel mai important și amplu an electoral din istorie, un test pentru democrațiile liberale din întreaga lume iar populismul, dezinformarea și teoriile conspirației le-ar putea fi fatale.
Zaiafet și Geminschi analizează ce fake news au apărut în ultimele zile și le demontează în stilul Veridica.
În plan intern, Donald Trump ar putea adopta unele măsuri iliberale. În plan extern, am putea vedea noi politici față de Rusia și Ucraina, război comercial cu China, tensiuni cu europenii și escaladare în Orient.
Fiecare swipe lasă în urmă o vizionare în plus pe platformă, iar în afara platformei, plantează câte o idee, care de la swipe la swipe va prinde rădăcini și nu va mai rămâne o simplă ideea, ci poate o opțiune de vot.
Un podcast despre relația complicată a rușilor cu adevărul și mai ales despre cum și de ce este propaganda principalul produs de export al Rusiei. Cu istoricul Cosmin Popa.
Militari nord-coreeni au ajuns pe front, în regiunea rusă Kursk. La Kiev, oamenii văd în asta un semn că Rusia nu mai are resurse, dar unii sunt îngrijorați că e un pas spre un război mondial.
Alegerile prezidențiale și referendumul de duminica trecută din Republica Moldova au înregistrat momente dramatice. Miza a fost și este în continuare uriașă.
Zaiafet și Geminschi analizează ce fake news au apărut în ultimele zile și le demontează în stilul Veridica.
Toți au făcut propagandă pentru candidatul pro-rus la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo. Există și maneliști-influenceri români care spun că au refuzat să promoveze mesajele.
În primul tur, 15-20% din voturi au fost viciate. Fiecare vot va conta duminică, 3 noiembrie 2024. Mobilizarea diasporei și a electoratului care nu a votat ar putea fi decisivă pentru Maia Sandu.
Cu cât se teme mai tare Occidentul de război, cu atât se apropie acesta mai mult. O serie de evenimente recente – trimiterea de militari nord-coreeni în Ucraina, campaniile de influențare a alegerilor din Republica Moldova și Georgia – au arătat că menajarea agresorului nu este cea mai bună modalitate de a controla escaladarea unui conflict, care oricum a fost inițiat ca o primă fază din confruntarea finală cu Occidentul. Cu cât mai multe sunt scrupulele politicienilor occidentali în ceea ce-l privește pe Putin, cu atât ei nu fac decât să-i creeze acestuia mai multe oportunități de acțiune și să-l încurajeze în planurile sale.
Discutăm cu Mihail Sirkeli, jurnalist din Comrat și etnic găgăuz, despre alegerile din Moldova între cele două tururi de scrutin. Încercăm să (ne) explicăm votul majoritar pro-rus din autonomia găgăuză: care sînt motivele din prezent ale acestui vot, care sînt explicațiile istorice și cum se pot depăși decalajele de comunicare în relația minorității găgăuze cu restul cetățenilor moldoveni.
Alegerile prezidențiale și referendumul de duminica trecută din Republica Moldova au înregistrat momente dramatice. Miza a fost și este în continuare uriașă.
Zaiafet și Geminschi analizează ce fake news au apărut în ultimele zile și le demontează în stilul Veridica.