Monitor Fake News Nr. 37: Cum a făcut Ciutacu filmări de război din jocuri video și „povestea porcului” spusă de Petre Daea

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
© EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Daruieste Viata

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

„Povestea porcului cel mai ieftin” a ministrului Daea

factual.ro  / 31 oct. 2022;   agriculture.ec.europa.eu/…/pigmeat-statistics

Cu aproape 50 de mii de urmăritori pe Facebook, ministrul Agriculturii se numără printre cei mai populari miniştri ai guvernului Ciucă, fiind apreciat mai ales pentru stilul frust şi aparenta sa francheţe în comunicare. Doar aparentă! Întrebat recent care va fi preţul cărnii de porc în preajma Crăciunului, Petre Daea a admis că preţul nu e mic, dar a asigurat că „este cel mai mic din Uniunea Europeană. Jurnaliştii de la factual.ro au constatat că afirmaţia optimistă a ministrului este contrazisă de datele oficiale ale Uniunii Europene. Potrivit secţiunii dedicate Agriculturii pe site-ul Comisiei de la Bruxelles, în săptămâna premergătoare declaraţiei ministrului, preţul din România pentru 100 de kg de carcasă de porc clasa S – adică cea cu peste 60% carne - era depăşit doar de preţurile din Franţa, Portugalia, Slovenia, Finlanda şi Suedia. Pentru clasa E, carnea de porc din România a fost mai ieftină doar faţă de cea din Bulgaria, Cipru, Portugalia, Finlanda şi Suedia. În concluzie, afirmaţia minstrului Daea este falsă. Carnea de porc din România este una dintre cele mai scumpe din Europa, nicidecum cea mai ieftină.

Operaţiunea online „românii, chemaţi în armată”    

misreport.ro / 1 nov. 2022

În dimineaţa zilei de 11 octombrie, o reţea de cel puţin 34 de pagini de Facebook administrate din România de proprietari anonimi a publicat acelaşi mesaj voit fals, la intervale care au variat între 2 şi 25 de secunde. Este constatarea spectaculoasă a investigaţiei complexe desfăşurate de portalul misreport.ro, specializat în deconspirarea ştirilor false. Textul identic, transmis unei audienţe cumulate de zece milioane de utilizatori, anunţa convocarea în armată a mii de români, în contextul războiului din Ucraina. Paginile care au difuzat falsul au denumiri banale, sunt aparent destinate românilor din diaspora şi oferă regulat acelaşi amestec de reţete tradiţionale, leacuri băbeşti şi saluturi matinale gen „bună dimineaţa la cafeluţă”, între care inserează materiale cu conţinut fals şi alarmist. Jurnaliştii de la misreport au descoperit că toate postările erau însoţite în primul comentariu de un link către site-ul usd24.ro, acelaşi care – aşa cum a dovedit o investigaţie Recorder din 2018 – prelua şi distribuia conţinutul în limba română al publicaţiei Sputnik, controlată de Kremlin şi interzisă azi în Uniunea Europeană. Domeniul usd24.ro este înregistrat pe numele lui Liviu Beşleagă, fost vicepreşedinte al Coaliţiei pentru Modernizarea României condusă de controversatul Alexandru Cumpănaşu. Potrivit informaţiilor de pe contul său de Facebook, Beşleagă este în prezent preşedintele Comitetului Naţional al Republicanilor Româno-Americani şi preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Canadiene.

Joc video analizat ca luptă reală de experţii RTV

romaniatv.net / 1 nov. 2022; paginademedia.ro / 2 nov. 2022

Comentariu Victor Ciutacu în emisiune RTV:

„Convoaie întregi au fost lovite de rachete de înaltă precizie în războiul din Ucraina. Domnul Harnagea, domnul Dobriţoiu, eu nu mă pricep la d-astea militare, dar…”

Corneliu Dobriţoiu şi Cătălin Harnagea, experţii invitaţi să comenteze imaginile cu presupusa bombardare a unui convoi de blindate în Ucraina, s-au aflat în trecut în fruntea Ministerului Apărării şi respectiv a Serviciului de Informaţii Externe, instituţii esenţiale ale sistemului naţional de apărare. Nici ei, nici moderatorul emisiunii de la România TV nu au sesizat că imaginile analizate sunt extrase din jocul video numit Arma 3. A făcut-o însă publicaţia paginademedia.ro, care a identificat pe Youtube secvenţele respective şi le-a înserat, pentru comparaţie, într-un montaj edificator în colţul ecranului. Contactat de paginademedia, realizatorul emisiunii şi-a asumat greşeala. Amintim că în primăvară, postul Antena 3 a prezentat pe post imagini ale unor pretinse lupte aeriene în Ucraina, dovedite ulterior ca fragmente din acelaşi joc video Arma 3.

Intoxicări ruseşti despre „înscenări” ucrainene

observers.france24.com / 1 nov. 2022

De la începutul invadării Ucrainei, propaganda Kremlinului se străduieşte să convingă că mărturiile video ale propriilor atrocităţi ar fi doar nişte falsuri cu care ucrainenii încearcă să sensibilizeze opinia publică. O asemenea acuzaţie distribuită pe TikTok, demontată de realizatorii emisiunii „Observatorii” a postului public France24, foloseşte ca probă a pretinselor puneri în scenă ucrainene imagini cu o echipă de filmare la lucru în oraşul Gostomel, bombardat de ruşi.    În realitate, aşa cum arată şi fotografiile de pe pagina de Instagram a companiei producătoare, este vorba de echipa realizatorilor filmului documentar „Ţinutul eroilor”, care descrie drama trăită sub ocupaţie de locuitorii din Bucea, Irpin şi Gostomel. Un alt exemplu este acuzaţia online adusă actorului american Sean Penn că s-ar fi implicat ca regizor în falsificarea unei scene plină de dramatism, filmată în Ucraina. De fapt, imaginile, disponibile pe Youtube, au fost filmate în 2013 în Birmingham pentru pelicula britanică de acţiune „Invasion Planet Earth”. Cel de-al treilea exemplu  identificat este cel al unui presupus rezervist ucrainean, care – potrivit comentariilor cârcotaşilor – s-ar lamenta în faţa camerelor de filmat occidentale. În realitate, soldatul este un actor care apare în videoclipul melodiei „Cântec de leagăn”, interpretată de cântăreaţa ucraineană Anna Khanina.

Falsuri anti-ucrainene atribuite unor televiziuni respectabile 

reuters.com / 31 octombrie 2022; verificat.afp.com / 3 nov. 2022

Un videoclip care anunţa scoaterea la licitaţie în Germania a unor opere de artă ruseşti în scopul ajutorării Ucrainei a adunat mii de vizualizări pe reţelele Facebook şi Twitter, ca şi pe platforma adepţilor teoriilor conspiraţiei BitChute. Licitaţia, dovedită ulterior ca nereală, presupunea vânzarea de picturi şi manuscrise ale artiştilor ruşi, urmând ca obiectele să fie distruse în public, iar banii colectaţi să fie donaţi armatei ucrainene. Pentru credibilitate, imaginile imitau logo-ul canalului Euronews, iar organizarea licitaţiei era atribuită prestigioasei firme Bolland & Marotz. Atât postul de televiziune francez, cât şi casa de licitaţii din Bremen au dezminţit orice legătură cu pretinsul eveniment caritabil. Un fals asemănător distribuit online în mai multe limbi a fost demontat de jurnaliştii de la France Presse. Este vorba de un desen animat în care un porcuşor cu însemne naziste personifică Ucraina – o reluare a uneia dintre temele predilecte ale propagandei ruse privind nazificarea Ucrainei. Clipul, care a fost distribuit şi apreciat inclusiv de utilizatori români pro-ruşi, poartă acronimul canalului de televiziune israelian INN, dar logo-ul diferă. Conducerea postului Israel National News a negat categoric că ar fi produs sau distribuit materialul filmat. Jurnaliştii au descoperit că acelaşi clip a fost postat în 12 octombrie pe canalul Telegram intitulat „INN: Ukrinazism”, care publică în ebraică conţinut în general de dreapta, de regulă vizând Statele Unite şi Ucraina, şi care foloseşte un logo asemănător celui ataşat clipului.

(Horia Grușcă)

  • Data publicării:
    11/11/2022
Veridica




Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023