Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Monitor Fake News Nr. 30: „Ceața” care a căzut peste televiziunile Kremlinului și conspirații cu medicamente și schimbări climatice

O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019
©EPA-EFE/HARISH TYAGI   |   O persoană își verifică mobilul în timp ce se încarcă informații despre cum pot fi combătute știrile false, New Delhi, India, 02 Mai 2019

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Fals „tratament Pfizer” de înjumătăţire a populaţiei

politifact.com / 1 iunie 2022

Un mesaj atribuit preşedintelui companiei Pfizer, cu un conţinut scandalos, dar neadevărat, dovedeşte că naivitatea unora dintre utilizatorii reţelelor sociale ţine pasul cu lipsa de scrupule a creatorilor de falsuri online. Clipul în care Albert Bourla pare să spună într-o recentă dezbatere de la Forumul Economic Mondial de la Davos că scopul firmei sale de medicamente este să înjumătăţească populaţia lumii până anul viitor a fost redistribuit de mii de ori, inclusiv de către utilizatori români. Site-ul american politifact.com, specializat în verificarea şi demontarea falsurilor, a clasificat mistificarea la categoria extremă, adică - într-o traducere decentă în limba română - „minciuni gogonate”. Şi asta pentru că, aşa cum o dovedeşte declaraţia lui Bourla, uşor accesibilă pe Youtube, şeful Pfizer a spus de fapt că visul său este ca firma pe care a conduce să reducă într-un an cu 50% numărul persoanelor care din cauza sărăciei nu au acces la medicamente. Prin simpla eliminare a cuvintelor cheie s-a ajuns la un mesaj care în doar câteva ore a adunat peste 50.000 de vizualizări pe platforma britanică bitchute.com, cunoscută ca promotoare a teoriilor conspiraţiei.

Încălzirea globală şi contestatarii amatori

factcheck.afp.com / 3 iunie 2022

Reuniunea Forumului Economic de luna trecută a mai prilejuit o dezinformare larg distribuită pe reţelele sociale. „Stratul de gheaţă din zona Arcticii a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani” – titrează cu satisfacţie autorul unui articol preluat de pe site-ul WND, dându-le cu tifla „globaliştilor alarmişti” care susţin că emisiile de carbon duc la topirea banchizelor. Articolul, reprodus de mai multe site-uri şi cu mii de vizualizări pe Twitter şi Reddit, invocă măsurători ale Organizaţiei Europene pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici pentru a-i acuza pe participanţii la Forumul de la Davos că folosesc pretexte false, precum încălzirea globală şi pandemia, în scopul redistribuirii globale a bunăstării. Agenţia France Presse a descoperit că dezinformarea a pornit de la interpretarea superficială a unor date ştiinţifice reale de către Tony Heller - un vechi contestatar al problemelor climatice. Expertul norvegian Thomas Lavergne a explicat că, în ciuda variaţiilor anuale ale volumului de gheaţă din apele arctice, declinul măsurat într-un interval de 30 de ani este constant. Astfel, începând din 1980, stratul de gheaţă se diminuează cu 2,5% în fiecare deceniu.

100 de zile de „ceaţă” la televiziunile Kremlinului

aljazeera.com / 4 iunie 2022

La împlinirea a o sută de zile de război în Ucraina, un documentar difuzat de postul de televiziune Al Jazeera propune o întoarcere în timp începând cu ziua de 1 martie, când armata rusă a lovit turnul de televiziune din Kiev, oprind astfel emisia mai multor canale tv locale. Un atac cu o miză aparent minoră într-un război informaţional purtat astăzi mai degrabă pe fronturile digitale decât pe calea undelor radio. Şi totuşi, deşi televiziunea nu mai e la fel de importantă ca odinioară, controlul acesteia este crucial în Rusia lui Vladimir Putin. Kremlinul a interzis presei ruse să utilizeze cuvântul „război” în referirile la conflictul din Ucraina. Orice încălcare a dispoziţiei se dovedeşte fatală pentru publicaţia care se încăpăţânează să respecte vocabularul şi adevărul. Când canalul de televiziune independent Dojd – „Ploaia”, în româneşte – a folosit cuvântul ilegal „invazie”, ca şi postul de radio Echo Moskvî, Procuratura Generală a ordonat închiderea celor două staţii, tolerate până atunci în ciuda poziţiei lor critice faţă de Kremlin. Al Jazeera a stat de vorbă cu directorul ştirilor televiziunii Dojd  Ekaterina Kotricadze în două rânduri. Prima oară în februarie, într-unul din studiourile postului; a doua oară, la zece zile după invadarea Ucrainei, într-o locaţie păstrată secretă de teama represaliilor serviciilor ruseşti împotriva jurnalistei.

EKATERINA KOTRICADZE, director Ştiri şi prezentator Dojd TV (14 februarie, Moscova)

 „Totul a început în 2014, când popularitatea televiziunii noastre devenise atât de mare încât guvernul a înţeles că trebuie să facă ceva. Avem milioane de telespectatori iar jurnaliştii şi prezentatorii de la Dojd TV sunt foarte apreciaţi în Rusia. Dojd este singurul canal de televiziune liberal, „viu”, la care se dezbat subiecte interzise la alte posturi. După Revoluţia (din Ucraina), anexarea Crimeei şi războiul din Donbas, Dojhd a devenit o problemă pentru guvern.”

(5 martie, locaţie secretă)

„Am fost obligaţi să părăsim Rusia din cauza situaţiei insuportabile. Am avut de a face cu cenzura militară, ne-am confruntat cu fel de fel de semnale îngrijorătoare venite din diferite surse. Aşa încât nu mai avem niciun fel de încredere în (autorităţile din) Rusia. De asemenea, eu şi unii dintre colegii mei am primit ameninţări de la diverse persoane, mesaje, lucruri groaznice, site-ul Dojd a fost blocat… Pentru mine, a fost argumentul hotărâtor care m-a convins că n-avem nicio şansă să supravieţuim în ţară. Aşa că am plecat. Sunt convinsă că ceva se va întâmpla şi că Dojd TV va reveni într-o formă sau alta, aşa cum sunt sigură că nu acesta e sfârşitul.

Pentru Vladimir Putin, amuţirea presei independente este doar o parte – cea mai la îndemână - din blocada impusă informării corecte a populaţiei. Între timp, Kremlinul îşi continuă războiul informaţional cu proprii cetăţeni în stradă, acolo unde forţele de ordine, echipate ca de luptă, înşfacă telefoanele mobile ale trecătorilor din piaţa moscovită Lubyanka pentru a scotoci în datele digitale, de la lista de contacte la conţinutul accesat pe reţelele sociale. Identificarea oricărui indiciu de opoziţie faţă de linia oficială privind Ucraina se pedepseşte, potrivit legii, cu închisoarea.

(Horia Grușcă)

Tags: Război în Ucraina
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte articole
FAKE NEWS: Marea Resetare urmărește uciderea bătrânilor cu coronavirus și vaccinuri

FAKE NEWS: Marea Resetare urmărește uciderea bătrânilor cu coronavirus și vaccinuri

Persoanele în vârstă sunt ținta unei adevărate campanii de epurare în care sunt izolate de restul populației, expuse infectării cu coronavirus și injectate cu „vaccinuri” care îi ucid. E un fake news publicat în România care preia elemente din narațiuni mai vechi, inclusiv unele promovate de Rusia și China, precum și o mai recentă teorie a conspirației, Marea Resetare.

FAKE NEWS: Zelenski își vinde statul companiilor transnaționale americane

FAKE NEWS: Zelenski își vinde statul companiilor transnaționale americane

Președintele Volodimir Zelenski își vinde țara companiilor transnaționale americane, Ucraina devine o colonie a Occidentului, iar Rusia va fi alungată pe nedrept din spațiul ei de influență istorică tradițională. Aceste narațiuni au fost promovate de presa rusă pornind de la afirmații, scoase din context, ale Iuliei Sviridenko, șef-adjunct al Oficiului Președintelui Ucrainei.

FAKE NEWS: CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei

FAKE NEWS: CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei

CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei, scrie presa rusă, care scoate din context o decizie a instanței prin care Moscovei îi este atribuită responsabilitatea juridică pentru ce s-a întâmplat în peninsulă de când a anexat-o, inclusiv posibile crime de război.

Fals
Adevărat
Veridica News

09 Jun 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022