Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii

refugiati
©EPA-EFE/NABIL MOUNZER  |   Syrian refugee children pose for the camera in front of makeshift tents at Al Faydah refugee camp, near Zahleh in the Bekaa Valley, Lebanon, 12 March 2020.

Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară, scrie Komsomolskaia Pravda, care publică un decret prezidențial de acordare a cetățeniei pentru nouă persoane. Este reluată astfel o narațiune de la alegerile prezidențiale din 2016 când a fost răspândit un fake-news că în Republica Moldova vor fi aduși 30 de mii de refugiați sirieni.

ŞTIRE: „Fiecare a treia persoană care a primit cetățenie de la Maia Sandu este originară din Siria”, scrie KP.md, cu referire la un decret semnat de președinta Maia Sandu, pe 11 mai 2021, prin care a fost acordată cetățenia Republicii Moldova pentru 32 de persoane. „În timp ce moldovenii pleacă din țară, în locul lor vin sirienii. Maia Sandu a oferit cetățenia, în luna mai, pentru 9 sirieni. Timp de o lună, 32 de persoane au primit cetățenia moldovenească. Decretul a fost semnat de Maia Sandu. Merită menționat faptul că majoritatea persoanelor care au primit cetățenia moldovenească sunt originari din republica arabă Siria – 9 persoane. De asemenea, în listă se regăsesc originari din Iordania, Palestina, Yemen, Egipt, Liban, Turcia. Cetățenia moldovenească a fost acordată și pentru persoane originare din Federația Rusă, Ucraina și Italia”

NARAŢIUNE: În timp ce moldovenii pleacă din țară, Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova.

CONTEXT: În 2016, în urma unei campanii agresive de fake-news îndreptate împotriva candidatei proeuropene Maia Sandu, alegerile prezidenţiale au fost câştigate de prorusul Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor. Una din cele mai mediatizate ştiri fake din acea campanie a fost cea precum că Maia Sandu a promis europenilor că va accepta în Moldova 30 de mii de imigranţi sirieni, în schimbul sprijinului acordat de cancelarul german Angela Merkel. Informaţia apărea în contextul în care Europa se confrunta cu valul de imigranţi din Africa, iar în anul precedent vârful crizei refugiaților sirieni. Această criză fusese exploatată de propaganda Kremlinului, care încercase să creeze o imagine apocaliptică, a unei adevărate invazii barbare în fața căreia Europa se prăbușea. Această perspectivă falsă a crizei era cunoscută și în Republica Moldova, unde mass-media rusească are o prezență semnificativă.

Informaţia privind aducerea refugiaților a fost preluată de o mulţime de site-uri afiliate socialiştilor, iar ziarul PSRM „Socialistul” amplifica dezinformarea, scriind că Maia Sandu îi va caza pe refugiaţi în casele lăsate de moldovenii plecaţi peste hotare. Ştirea fusese preluată şi de televiziunile cele mai urmărite în Republica Moldova, controlate de oligarhul Vlad Plahotniuc care l-a ajutat pe Igor Dodon să câştige atunci mandatul. Mai mult, un canal Youtube „Fundaţia Sirieni Fără Frontiere”, creat în preajma alegerilor şi desfiinţat imediat după scrutin,  difuza o înregistrare video în care trei studenţi sirieni de la Universitatea de Medicină din Chişinău spuneau că îşi doresc ca în Moldova să ajungă cât mai mulţi sirieni. Jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au scris atunci cum a evoluat minciuna cu sirienii: de la un site de pamflete, la cea mai urmărită televiziune din țară

În prezent, Republica Moldova se pregătește pentru alegeri parlamentare anticipate, principalii concurenți fiind pro-europenii de la PAS, care mizează pe imaginea pozitivă a fondatoarei formațiunii, Maia Sandu (oficial neutră, ca președinte, dar clar asociată cu partidul) și o alianță pro-rusă formată din socialiștii și comuniștii foștilor președinți Igor Dodon și Vladimir Voronin.

OBIECTIV: Ştirea încearcă să readucă în atenţia publicului dezinformările privind imigranţii sirieni şi are scopul de a o discredita pe Maia Sandu în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 11 iulie în Republica Moldova.

DE CE ESTE FALSĂ NARAŢIUNEA:  

Noțiunea că sirienii i-ar înlocui pe moldoveni este ridicolă: potrivit estimărilor, în afara Republicii Moldova s-ar afla până la un milion de cetățeni ai acesteia, în timp ce chiar articolul citat vorbește de acordarea a nouă cetățenii acordate sirienilor. În 2018, de pildă, numărul total al celor care solicitaseră azil în precedenții 20 de ani era de 2400, iar cel al refugiaților prezenți pe teritoriul Republicii Moldova la acel moment – 400.

În plus, cetățenia nu se acordă automat – este o procedură complexă, pe care președintele țării doar o validează prin semnarea decretului, atunci când este îndeplinită.

Astfel, potrivit Legii privind cetăţenia Republicii Moldova, aceasta poate fi dobândită inclusiv prin recunoaştere sau naturalizare. Cetăţenia Republicii Moldova poate fi acordată la cerere cetățeanului străin sau apatridului cu domiciliul legal și obișnuit pe teritoriul Republicii Moldova, care respectă prevederile Constituţiei, a susţinut testul pentru evaluarea nivelului de cunoaştere a limbii de stat și are surse legale de venit şi are domiciliul pe teritoriul Republicii Moldova timp de mai mulţi ani.

Conform aceleiaşi legi,  Preşedintele Republicii Moldova emite decretele de acordare a cetăţeniei. Dosarele de dobândire a cetăţeniei sunt, însă, întocmite de Agenția Servicii Publice, care primește cererile privind dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova, verifică documentele prezentate, adună date despre solicitant, întocmește o notă informativă şi, împreună cu avizele Ministerului Afacerilor Interne, ale Serviciului de Informaţii şi Securitate şi cu cererea solicitantului, le expediază Preşedintelui Republicii Moldova spre semnare.

 

Un proiect susținut de Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova

 • Publicație / Media:
  KP.md
 • Data publicării:
  09/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  electoratul PSRM, pro-european
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Sub conducerea Maiei Sandu, pleacă moldovenii și vin sirienii
Alte articole
FAKE NEWS: CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei

FAKE NEWS: CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei

CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei, scrie presa rusă, care scoate din context o decizie a instanței prin care Moscovei îi este atribuită responsabilitatea juridică pentru ce s-a întâmplat în peninsulă de când a anexat-o, inclusiv posibile crime de război.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina în 2014

FAKE NEWS: Talibanii sunt mult mai preocupați de securitatea zborurilor, decât Ucraina în 2014

Talibanii se arată mai preocupați de securitatea zborurilor care survolează Afghanistanul decât erau ucrainenii în 2014, când a fost doborât avionul aflat pe cursa MH17. Narațiunea a fost lansată de purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, care interpretează un articol apărut în presa olandeză.

FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

Occidentul vrea să destabilizeze vecinătatea Rusiei și a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina o confruntare geopolitică în Moldova, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Narațiunea „inamicului extern”, la care acesta recurge, este reactivată în contextul în care regimul Putin se pregătește pentru alegerile din toamnă.

Mariana Vasilache

11 Jun 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 4 min
 • Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară, scrie Komsomolskaia Pravda, care publică un decret prezidențial de acordare a cetățeniei pentru nouă persoane. Este reluată astfel o narațiune de la alegerile prezidențiale din 2016 când a fost răspândit un fake-news că în Republica Moldova vor fi aduși 30 de mii de refugiați sirieni.
 • OBIECTIV: Ştirea încearcă să readucă în atenţia publicului dezinformările privind imigranţii sirieni şi are scopul de a o discredita pe Maia Sandu în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 11 iulie în Republica Moldova.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021