FAKE NEWS: România își înlocuiește ambasadorul unionist de la Chișinău cu un expert NATO

Cetățeni moldoveni și români participă la un marș cu ocazia Zilei Naționale a României în centrul orașului Chișinău, Moldova, 01 decembrie 2020.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Cetățeni moldoveni și români participă la un marș cu ocazia Zilei Naționale a României în centrul orașului Chișinău, Moldova, 01 decembrie 2020.

Daruieste Viata

România numește ca ambasador la Chișinău un expert NATO, Cristian-Leon Țurcanu, care îl înlocuiește pe Daniel Ioniță, promotor al unui unionism agresiv. Narațiunile sunt lansate în contextul unei crize regionale în care Rusia a întețit dezinformările cu privire la o presupusă amenințare NATO în spațiul ex-sovietic.

ȘTIRE: <<În calitate de ambasador al României în Republica Moldova, în locul unui unionist va veni un specialist în NATO [...] Cristian-Leon Țurcanu  a mai lucrat în calitate de consilier pentru afaceri regionale și politici de securitate al ministrului afacerilor externe, precum și în cadrul Departamentului pentru Organizarea Summit-ului NATO şi Direcţia Implementare Programe Schengen. Țurcanu a deținut și funcția de ambasador al României la Kiev, a lucrat în ambasadele din SUA și Germania. Potrivit paginii oficiale web a MAE român, Cristian-Leon Țurcanu a fost adjunctul ambasadorului României în Republica Moldova, în perioada 2014-2015.

[...] Fostul ambasador, Daniel Ioniță s-a prezentat ca un unionist inveterat, având ca scop „suprimarea identității naționale a poporului moldovenesc”. Nu o dată a declarat că „nu există popor moldovenesc” și i-a acuzat pe cetățenii Republicii Moldova de „moldovenism primitiv moștenit din perioada sovietică, viziuni greșite față de România și jandarmul român”. Ioniță, de asemenea, a promovat activ ideea, susținută de actuala guvernare de la Chișinău, că soldații români care au luptat de partea Germaniei fasciste în al doilea război mondial, „au eliberat Moldova de sub ocupația sovietică”>>

NARAȚIUNI: 1. România își înlocuiește ambasadorul unionist de la Chișinău cu un expert NATO. 2. Bucureștiul promovează agresiv, prin intermediul diplomaților săi, ideea unirii Republicii Moldova cu România, dar și un revizionism istoric în favoarea „fasciștilor”.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Relațiile Republicii Moldova cu Occidentul, dar în special cu România și NATO, sunt urmărite cu multă atenție la Moscova și în presa rusă, având în vedere viziunile pro-occidentale ale majorității populației Republicii Moldova, dar și existența unui curent unionist în stânga Prutului, care însă, nu se bucură de sprijinul majorității.

În presa rusă, dar și cea de limbă rusă din Republica Moldova sunt promovate deseori manipulări și fake-news, alimentate inclusiv de declarațiile unor politicieni de la Chișinău, în legătură cu presupuse riscuri privind unirea cu România sau aderarea la NATO, preluarea controlului guvernării de așa-numite cercuri de influență occidentale, etc.

În legătură cu expirarea mandatului de ambasador al României în Republica Moldova, MAE de la București a anunțat propunerea sa pentru această funcție, fiind vorba de Cristian-Leon Țurcanu, cu o carieră diplomatică de aproape 20 de ani. Unele instituții de presă au accentuat însă, exagerat, un segment mic din cariera sa diplomatică și anume, angajat la Departamentul din cadrul MAE care s-a ocupat de organizarea Summitului NATO de la București din 2008.

Această nuanțare vine în contextul mai multor articole în presa rusă și parțial din Republica Moldova despre  un control tot mai mare pe care l-ar exercita NATO în Republica Moldova în condițiile tensiunilor geopolitice în Sud-Estul Europei, în special între Rusia și Ucraina.

Totodată, sunt reluate și narațiuni mai vechi promovate de Moscova, politicienii și presa pro-rusă de la Chișinău, cu privire la un presupus amestec României în afacerile interne ale Republicii Moldova, forțarea unirii celor două state și un așa-zis spirit revanșard neofascist. Aceste narațiuni au scopul să mențină fobiile antiromânești și antioccidentale în rândul populației, în special al minorităților etnice.

OBIECTIV: Să readucă în vizorul public presupuse tentative ale NATO de a-și consolida „controlul” asupra Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul României. Să prezinte România drept un stat revanșard, care pretinde la actualul teritoriu al Republicii Moldova, promovând pe diferite căi, inclusiv prin intermediul diplomaților săi, unirea celor două state. Să realimenteze fobiile antiromânești și antioccidentale în rândul populației Republicii Moldova. Indirect, să promoveze imaginea Federației Ruse ca un stat care apără interesele Republicii Moldova și ale minorităților vorbitoare de rusă în calea expansiunii occidentale (NATO).

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Cristian-Leon Țurcanu are o experiență diplomatică de aproape 20 de ani, timp în care a deținut diferite funcții, atât în interiorul MAE, cât și în misiuni ale României peste hotare. Potrivit informațiilor prezentate de MAE, Cristian-Leon Țurcanu a lucrat și a condus Direcţia Europa de Est şi Asia Centrală, fiind responsabil de ansamblul relaţiilor bilaterale cu statele din această zonă geografică. A deținut funcția de director general pentru comunicare, diplomaţie publică şi cultură, a fost consilier pentru afaceri regionale și politici de securitate al ministrului afacerilor externe, a lucrat în Direcţia Implementare Programe Schengen. Este adevărat că a lucrat și în Departamentului pentru Organizarea Summit-ului NATO, o structură creată la mijlocul anului 2007 pentru a se ocupa de organizarea Summitului NATO de la București din aprilie 2008. Dar scoaterea în prim-plan a acestei experiențe profesionale a diplomatului și prezentarea sa drept un „expert în NATO”  este o dezinformare menită să evidențieze mesajele tot mai frecvente promovate de Kremlin și presa rusă despre extinderea NATO în Europa de Est și preluarea controlului asupra Republicii Moldova.

În aceeași ordine de idei, ambasadorul în exercițiu, Daniel Ioniță, este prezentat ca un unionist „inveterat”, iar declarații ale acestuia, cum ar fi cea privitoare la „moldovenismul primitiv”, care a provocat în aprilie 2021 critici din partea socialiștilor, sunt scoase din context. Daniel Ioniță a explicat ulterior că s-a referit la niște adevăruri științifice, confirmate și recunoscute de experți, în legătură cu așa-numita limbă moldovenească și națiune moldovenească, care reprezintă invenții promovate inițial de URSS pentru a-și justifica expansionismul și pretențiile teritoriale asupra României.

Chiar dacă există curente unioniste atât în Republica Moldova, cât și în România, acest subiect nu a fost discutat niciodată la nivel oficial. România a fost primul stat care a recunoscut Independența Republicii Moldova față de URSS.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Cristian-Leon Țurcanu a lucrat în Departamentului pentru Organizarea Summit-ului NATO.

  • Publicație / Media:
    eadaily.com
  • Data publicării:
    04/02/2022
  • Public țintă:
    euroscepticii, minoritățile etnice
  • Amplificare:
    mejdurecie.md
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Bucureștiul promovează agresiv, prin intermediul diplomaților săi, ideea unirii Republicii Moldova cu România și trimite în calitate de ambasador un „expert în NATO”
Cornel Ciobanu


Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
  • România numește ca ambasador la Chișinău un expert NATO, Cristian-Leon Țurcanu, care îl înlocuiește pe Daniel Ioniță, promotor al unui unionism agresiv. Narațiunile sunt lansate în contextul unei crize regionale în care Rusia a întețit dezinformările cu privire la o presupusă amenințare NATO în spațiul ex-sovietic.
  • NARAȚIUNI: 1. România își înlocuiește ambasadorul unionist de la Chișinău cu un expert NATO. 2. Bucureștiul promovează agresiv, prin intermediul diplomaților săi, ideea unirii Republicii Moldova cu România, dar și un revizionism istoric în favoarea „fasciștilor”.
  • OBIECTIV: Să readucă în vizorul public presupuse tentative ale NATO de a-și consolida „controlul” asupra Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul României. Să prezinte România drept un stat revanșard, care pretinde la actualul teritoriu al Republicii Moldova, promovând pe diferite căi, inclusiv prin intermediul diplomaților săi, unirea celor două state. Să realimenteze fobiile antiromânești și antioccidentale în rândul populației Republicii Moldova. Indirect, să promoveze imaginea Federației Ruse ca un stat care apără interesele Republicii Moldova și ale minorităților vorbitoare de rusă în calea expansiunii occidentale (NATO).
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023