Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Maia Sandu e simultan pro și contra separatiștilor transnistreni

Transnistria
©EPA/STR  |   A general view of the checkpoint at the border of Moldova and the breakaway Transnistrian Republic, near Bender, 65 km Vest from Chisinau, 17 April 2014.

După întâlnirea cu trimisul Kremlinului, Dmitri Kozak, Maia Sandu a fost acuzată simultan că reprezintă interesele regimului separatist de la Tiraspol și că susține o așa-zisă blocadă impusă Transnistriei de către Republica Moldova și Ucraina.

ŞTIRE: „Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a asigurat pe șeful-adjunct al administrației prezidențiale de la Kremlin, Dmitri Kozak, că dânsa se preocupă de binele separatiștilor din Transnistria, scrie Telegraph.md. Despre aceasta a anunțat Kozak, după întrevederea cu Sandu, de la Președinție. În special, trimisul lui Putin a fost întrebat de un jurnalist dacă s-a discutat faptul vehiculat că Ucraina și Moldova ar putea începe o blocadă a Transnistriei. Oficialul rus a demontat această temere, spunând că Maia Sandu l-a asigurat că nu va fi și nu este vorba despre nici un fel de blocadă. Mai mult de atât, Președinția RM duce negocieri cu partea ucraineană referitor și la scoaterea anumitor restricții pentru Transnistria, care ar trebui să intre în vigoare din 1 septembrie 2021.

 ”Jurnalist: Dmitri Nikolaevich, în Transnistria se plâng de începerea unor măsuri de blocadă de la începutul toamnei, din partea Moldovei și Ucrainei, vizavi de Transnistria, a fost o astfel de discuție?

Dmitri Kozak: Maia Grigorievna m-a asigurat că astfel de preocupări nu trebuie să le aibă nimeni, nici un fel de blocadă nu va fi și ei fac tot ca ea să nu vină pe 1 septembrie, dacă vor intra în vigoare careva restricții, se duc negocierii cu Kievul, pornind de la faptul că pe teritoriul Transnistriei locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova”, a declarat oficialul rus.

Amintim că Dmitri Kozak a venit în Republica Moldova la invitația Maiei Sandu”.

NARAŢIUNI: 1. Maia Sandu apără regimul separatist din Transnistria; 2. Moldova şi Ucraina intenţionează să organizeze o blocadă Transnistriei.

CONTEXT: Şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale de la Kremlin, Dmitri Kozak, a efectuat o vizită la Chişinău, miercuri, 11 august 2021, unde s-a întâlnit cu preşedinta Maia Sandu şi membri ai noului Guvern. Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, în cadrul întrevederii, a fost abordat și subiectul reglementării conflictului transnistrean. „Am reconfirmat poziția Republicii Moldova în ceea ce ține de relansarea procesului de reglementare exclusiv pe cale pașnică, folosind instrumente politice și diplomatice și cadrul de negocieri existent, cu respectarea suveranității și a integrității teritoriale a țării noastre în cadrul hotarelor ei internațional recunoscute”, a reiterat șefa statului.

Aceasta a fost prima vizită a unui demnitar rus după învestirea noului Guvern, proeuropean, la Chişinău. Dmitrii Kozak, un apropiat al lui Vladimir Putin, deţine una dintre cele mai înalte funcţii la Kremlin – adjunct al administraţiei prezidenţiale. Totodată, în 2018 a fost numit reprezentant special al preşedintelui rus pentru relaţiile economice şi comerciale cu Republica Moldova. Kozak este cunoscut la Chişinău încă din 2003, când a elaborat un plan de soluţionare a conflictului transnistrean, numit şi memorandumul Kozak. Planul presupunea federalizarea Republicii Moldova, ceea ce i-ar fi oferit Tiraspolului un drept de veto în chestiunile cheie cu privire la politica Republicii Moldova. Documentul, care urma să fie semnat la Chişinău de către Vladimir Putin, a fost respins în ultimul moment de Republica Moldova.

Problema transnistreană este cea mai sensibilă temă în dialogul dintre Chişinău şi Moscova. Războiul din 1992, declanşat şi susţinut de Federaţia Rusă, a fost transformat într-un conflict înghețat după semnarea acordului de încetare a focului. Kremlinul refuză să-şi retragă trupele şi armamentul din regiunea transnistreană, conform angajamentelor asumate şi susţine în continuare regimul separatist de la Tiraspol. Acest conflict îngheţat a permis menţinerea Republicii Moldova în zona de influenţă rusă. De asemenea, controlul politic asupra Chişinăului este menţinut şi prin ameninţările cu datoriile la gazele consumate de regiunea transnistreană.   

OBIECTIV: Naraţiunile au scopul să o compromită pe preşedinta Maia Sandu, asociind-o regimului separatist de la Tiraspol. Totodată, ştirea, care nu prezintă informaţia reală şi completă privind măsurile care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, promovează mesajul fals al regimului de la Tiraspol privind „blocada” regiunii, astfel deplasând accentele de la respectarea legislaţiei.

DE CE ESTE SUNT FALSE NARAŢUNILE: Măsurile de blocadă la care face referire sursa citată nu există. În realitate, este vorba de unele cerinţe privind traficul automobilelor înregistrate în regiunea transnistreană pe teritoriul Ucrainei. De la 1 septembrie 2021, în Ucraina se va permite doar accesul acelor automobile din regiunea transnistreană care au plăcuţe de înmatriculare cu inscripţia MD („neutre”). Automobilele înregistrate în regiunea secesionistă transnistreană (ilegal), oricum nu puteau circula în afara Republicii Moldova, cu excepţia Ucrainei. Încă din 2018, când Chişinăul şi Tiraspolul au convenit ca automobilele din regiunea transnistreană să fie înmatriculate cu numere „neutre”. În acest scop au fost deschise oficii  teritoriale ale Agenţiei Servicii Publice a Republicii Moldova, la Tiraspol şi Râbniţa, şi a fost simplificat mecanismul de acordare a acestor plăcuţe. Această cerinţă trebuia să intre în vigoare pe 15 ianuarie 2021, însă a fost amânată până la 1 septembrie, pe motiv că populaţia nu a fost suficient informată cu privire la aceste măsuri.

Naraţiunea privind „blocada economică” a fost folosită de fostul lider separatist de la Tiraspol și în campania electorală din 2006 în regiunea transnistreană, când oamenii de afaceri din stânga Nistrului au fost nevoiţi să se conformeze cadrului legal al Republicii Moldova pentru a-şi putea desfăşura activitatea economică externă. Aceasta a fost reluată recent, în contextul alegerilor parlamentare de la Chişinău, chiar de Duma de Stat a Federaţiei Ruse.

În ceea ce priveşte naraţiunea că Maia Sandu „va negocia pentru binele separatiştilor”, şefa statului nu a făcut niciodată declaraţii de susţinere a regimului separatist de la Tiraspol. În acest context, nu trebuie confundat regimul, aşa-numita administraţie, secesionistă, ilegală din regiunea transnistreană, cu populaţia de acolo, care sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, egali în drepturi cu ceilalţi cetăţeni din dreapta Nistrului.

Este de remarcat şi întorsătura pe care o iau naraţiunile. În campaniile electorale şi după ce Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale au fost promovate dezinformări că ea va destabiliza situaţia în regiunea transnistreană şi va declanşa un nou conflict, acum însă a fost lansată naraţiunea că Maia Sandu ar negocia în favoarea regimului separatist de la Tiraspol.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a avut o întrevedere cu Dmitrii Kozak, cu care a discutat principalele probleme de pe agenda moldo-rusă, inclusiv reglementarea conflictului transnistrean.

De la 1 septembrie 2021, în Ucraina va fi permis doar accesul automobilelor din regiunea transnistreană care dispun de plăcuţe de înmatriculare „neutre” cu inscripţia MD.

 • Publicație / Media:
  Telegraph.md
 • Data publicării:
  12/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  Susţinătorii Maiei Sandu, pentru descurajare
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu susţine separatismul de la Tiraspol
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina are conducere neonazistă, dar poporul se opune aderării la NATO

FAKE NEWS: Ucraina are conducere neonazistă, dar poporul se opune aderării la NATO

Ucraina este un stat neonazist, folosit de Occident ca un instrument împotriva Rusiei, dar populația sa nu își dorește o reală apropiere de NATO. Aceste narațiuni false sunt promovate de ani de zile de Moscova, în special prin canale media pe care le controlează; de data aceasta, cel care le-a reluat este chiar președintele Vladimir Putin.

FAKE NEWS: Tot mai puține state ONU susțin Ucraina în privința problemei Crimeii

FAKE NEWS: Tot mai puține state ONU susțin Ucraina în privința problemei Crimeii

Presa rusă încearcă să acrediteze ideea că anexarea Crimeii e tot mai puțin privită drept o încălcare a integrității teritoriala a Ucrainei și a dreptului internațional.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Moldova renunță la Sputnik V din ostilitate față de Rusia

FAKE NEWS: Moldova renunță la Sputnik V din ostilitate față de Rusia

Autorităţile de la Chişinău riscă vieţile cetăţenilor refuzând vaccinul rusesc Sputnik V, scrie kp.md, care adaugă că decizia ar fi de fapt una geopolitică şi a fost luată din ostilitate faţă de Rusia. În acest fel, cetăţenii Republicii Moldova ar fi implicaţi, fără voia lor, într-un nou Război Rece purtat împotriva Rusiei.

Mariana Vasilache

13 Aug 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 5 min
 • După întâlnirea cu trimisul Kremlinului, Dmitri Kozak, Maia Sandu a fost acuzată simultan că reprezintă interesele regimului separatist de la Tiraspol și că susține o așa-zisă blocadă impusă Transnistriei de către Republica Moldova și Ucraina.
 • NARAŢIUNI: 1. Maia Sandu apără regimul separatist din Transnistria; 2. Moldova şi Ucraina intenţionează să organizeze o blocadă Transnistriei.
 • OBIECTIV: Naraţiunile au scopul să o compromită pe preşedinta Maia Sandu, asociind-o regimului separatist de la Tiraspol. Totodată, ştirea, care nu prezintă informaţia reală şi completă privind măsurile care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, promovează mesajul fals al regimului de la Tiraspol privind „blocada” regiunii, astfel deplasând accentele de la respectarea legislaţiei.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021