FAKE NEWS: Evghenia Guțul aduce gaz de 10-20 de ori mai ieftin în Găgăuzia decât tariful actual

Nou-alesa șefă a Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, Evghenia Guțul, vorbește cu presa după ceremonia oficială de inaugurare la Comrat, Moldova, 19 iulie 2023.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Nou-alesa șefă a Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, Evghenia Guțul, vorbește cu presa după ceremonia oficială de inaugurare la Comrat, Moldova, 19 iulie 2023.

Daruieste Viata

Administrația pro-rusă a Găgăuziei a negociat un un tarif la gaz de 10-20 de ori mai mic decât cel plătit de restul populației Moldovei, scrie presa rusă care preia și amplifică o dezinformare de campanie.

ȘTIRE:  Dacă gazul promis de guvernatorul Găgăuziei, Evghenia Guțul, ajunge în Moldova, acesta va fi distribuit între toți cetățenii țării, nu doar între consumatorii din autonomia găgăuză, a declarat la Jurnal TV președintele țării, Maia Sandu”.

[...] „Cu câteva zile înainte, guvernatorul Evghenia Guțul a declarat că locuitorii Găgăuziei vor plăti iarna 10 lei (echivalentul a 51 de ruble rusești) pe metru cub de gaz natural, ceea ce înseamnă de 10-20 de ori mai puțin decât plătește consumatorul moldovean.

Guvernatorul a anunțat că a semnat un acord cu o companie turcă care va furniza gaz în Găgăuzia la o "preț special". Mai mult, Guțul susține că sunt în desfășurare negocieri pentru a oferi "ajutor" consumatorilor din raioanele Orhei și Taraclia.

NARAȚIUNE:  Forțele pro-ruse (coordonate de oligarhul fugar Ilan Șor) sunt capabile să-i asigure populației gaze ieftine.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova s-a confruntat cu o complexă criză energetică, aprofundată odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Fiind dependentă prac tic în totalitate de resurse energetice de import și având cetățenii cu cea mai scăzută putere de cumpărare din Europa, majorarea prețurilor la această categorie de produse a afectat Republica Moldova și economic și social.

Începând din toamna anului trecut, pe lângă prețuri mari, Republica Moldova s-a confruntat și cu deficit. De la 1 octombrie 2022, Gazprom a început să livreze doar 70% din volumul de gaze prevăzut în contract, iar o lună mai târziu acoperea doar aproximativ jumătate. În acea perioadă Republica Moldova importa aproximativ 30% din consumul de energie electrică din Ucraina, dar livrările au încetat din cauza distrugerii infrastructurii energetice de bombardamentele rusești. La scurt timp și Centrala de la Cuciurgan, amplasată în regiunea separatistă din stânga Nistrului, dar care aparține unei companii ruse a suspendat livrările de energie electrică în dreapta Nistrului. Centrala acoperea 70% din necesarul de energie. În aceste condiții, Republica Moldova a fost nevoite să procure din România laun preț mai mare. Ulterior a început să procure gaz de pe alte piețe și să livreze tot gazul primit de la Gazprom în stânga Nistrului pentru a asigura funcționarea Centralei. Prețul la gaze a ajuns la un nivel record pentru Republica Moldova, dar a început să scadă în vară. Acum, malul drept al Nistrului procură gaz de pe piețele europene, iar malul stâng îl primește de la Gazprom.

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a învins la alegeri în această primăvară în urma unui scrutin controversat, fiind acuzată de cumpărarea voturilor. Ea este reprezentanta oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare de proporții din 2014 și acuzat că ar încerca să deturneze cursul european al Republicii Moldova în interesele Moscovei. Guțul a învins datorită unor promisiuni populiste inclusiv că va aduce gaz mai ieftin.

Guțul a vorbit despre un presupus contract de livrare a gazului pentru Găgăuzia, cu o companie turcă, la un preț de 10 lei moldovenești (aproximativ 0,5 euro) pentru metrul cub. Declarațiile au provocat un ping-pong de acuzații reciproce cu autoritățile, în condițiile în care nu este clar din ce surse este acoperită diferența de preț, care e mai mic decât cel de piață; în plus există dubii și în privința valabilității contractului, dar nici nu este clar cum va fi asigurată din punct de vedere tehnic o regiune cu gaz mai ieftin.

De altfel, acum un an Șor promitea gaz mai ieftin pentru raionul Orhei, o regiune dominată politic de reprezentanți de-ai săi, dar nu a urmat nimic în afară de declarații.

Președintele Maia Sandu, care a pus la îndoială veridicitatea contractului, a declarat, într-adevăr, că dacă aceste gaze ajung în Moldova, vor fi distribuite în mod egal tuturor cetățenilor.

 

OBIECTIV: Creșterea popularității lui Șor și a echipei sale prin prezentarea acestora ca fiind forțele care identifică cele mai bune soluții pentru populație. Subminarea imaginii guvernării pro-europene.

DE CE E FALSĂ NARAȚIUNEA:  În primul rând trebuie remarcat că prețul la gaz pe care îl promite Guțul nu este „de 10-20 de ori mai mic” decât cel pe care îl plătesc ceilalți consumatori. Tariful la gaz în Republica Moldova este de aproximativ 18 lei, de nici două ori mai mult decât prețul  menționat de Guțul.

Pe lângă eroarea matematică, intenționată sau nu, ceea ce articolul prezintă ca un adevăr – și anume existența unui contract care le va asigura consumatorilor din Găgăuzia gaze mai ieftine – e pus sub semnul întrebării la Chișinău, iar presa de investigație a constatat că niciuna din companiile implicate nu are experiență în acest domeniu; e vorba de companii care au altă arie de activitate sau au fost practic inactive până acum.

Guțul a făcut un anunț despre contractul de livrare a gazului pe 31 octombrie, adică în ultima săptămână de campanie pentru alegerile locale din Republica Moldova, unde candidau și reprezentanți ai partidelor care se asociază cu Ilan Șor. Potrivit contractului prezentat de aceasta, compania turcă s-ar angaja să livreze 100 de milioane de metrii cubi de gaze pentru Găgăuzia, ceea ce ar reprezenta cam 12% din consumul anual al Republicii Moldova, fără regiunea separatistă.

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Victor Parlicov a calificat contractul drept un „fake”, precizând că tehnic este imposibil să fie livrate volume specifice de gaze pe raioane. Ulterior Guțul a publicat contractul, dar și alte acte care ar fi dovedit valabilitatea acestuia, dar nu i-a convins pe experții de la Chișinău. „Guțul a prezentat o altă hârtie, pretinsă dovadă a plății pentru "achiziția gazului". În primul rând, aceasta nu reprezintă o plată, ci doar o simplă scrisoare fără nicio valoare”, a comentat expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

În același timp, RISE Moldova a verificat companiile implicate în tranzacție, descoperind că firma moldovenească și-a schimbat proprietarii de câteva ori în ultimele săptămâni, compania turcă nu a prezentat dovezi că ar avea activităţi și în domeniul furnizării de gaze, iar compania intermediară din Germania a fost fondată și este administrată de o oarecare Nataliya Frenkel, născută Zaharova.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Guțul a declarat și a prezentat un presupus contract de livrare a gazului, mai ieftin decât cel de pe piață, iar Maia Sandu a declarat că dacă și va ajunge acest gaz, va fi repartizat în mod egal.

  • Publicație / Media:
    politnavigator.net
  • Data publicării:
    03/11/2023
  • Public țintă:
    populația din Găgăuzia
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Forțele pro-ruse (coordonate de oligarhul fugar Ilan Șor) sunt capabile să asigure populația cu gaz mai ieftin.
Veridica




Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023