FAKE NEWS: CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei

Crimeea
© Anton Holoborodko - http://www.ex.ua/76677715, wikimedia.org   |   „Omuleți verzi” capturând Crimeea
Fals
Adevărat

Susține jurnalismul independent

CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei, scrie presa rusă, care scoate din context o decizie a instanței prin care Moscovei îi este atribuită responsabilitatea juridică pentru ce s-a întâmplat în peninsulă de când a anexat-o, inclusiv posibile crime de război.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat la 14 ianuarie a.c. drept „parţial admisibilă” plângerea depusă de Ucraina împotriva Rusiei după anexarea Crimeii în 2014, o decizie pe fond urmând să fie luată la o dată ulterioară. Potrivit Curții de la Strasbourg, Rusia a exercitat într-adevăr un control efectiv asupra Crimeii, după cum demonstrează „amploarea şi puterea prezenţei militare ruse” în peninsula ucraineană. Ministerul de externe și presa din Ucraina au apreciat că decizia CEDO este o victoria a Kievului și o recunoaștere a naturii ilegale a acțiunii de anexare a peninsulei de către Moscova. Pe de altă parte, presa din Rusia a căutat să prezinte o interpretare diametral opusă, titrând că, de fapt, CEDO a recunoscut dreptul Rusiei de a controla Crimeea.

ȘTIRE: 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a recunoscut că din 27 februarie 2014 Crimeea se află „de fapt sub jurisdicția Rusiei”. În același timp, instanța nu a indicat dacă anexarea peninsulei era legală din punct de vedere al dreptului internațional. Decizia a fost luată în cursul examinării plângerii ucrainene referitoare la Crimeea. Instanța intenționează să lucreze mai departe, dar a considerat deja că unele poziții ale recursului Kievului nu au fost dovedite.

„Curtea consideră că există suficiente dovezi pentru a considera că Rusia a controlat Crimeea în perioada examinată în caz, de la 27 februarie 2014 până la 18 martie 2014. Ambele părți sunt de acord că Rusia controlează Crimeea după această perioadă, dar pozițiile lor diferă”, a declarat CEDO într-un comunicat de presă privind cazul Rusiei și Ucrainei.

Potrivit Ucrainei, Rusia deține „controlul de facto” asupra teritoriului Crimeei, în timp ce Federația Rusă susține că instanța nu poate pronunța niciun verdict asupra proprietății peninsulei, deoarece litigiile teritoriale sunt în afara competenței CEDO. Curtea nu a analizat apartenența legală a Crimeei [….]

În opinia instanței, Ucraina a furnizat suficiente dovezi pentru a revendica încălcările drepturilor omului în Crimeea. În special, CEDO ia în considerare unele rapoarte despre suprimarea presei non-ruse, despre interzicerea mitingurilor și a protestelor, despre detențiile nerezonabile și despre persecuția tătarilor din Crimeea.

În același timp, instanța a respins unele dintre punctele plângerii din Ucraina, considerându-le neconfirmate. CEDO nu a acceptat acuzații de ucidere a civililor, reținere și intimidare a jurnaliștilor, discriminare împotriva etnicilor ucraineni și urmărire penală motivată politic.

NARAȚIUNI: 1. Ucraina nu are dovezi clare că Rusia a anexat ilegal Crimeea. 2. Crimeea se află în mod firesc sub jurisdicția rusă. 3. CEDO nu se poate pronunța în privința litigiilor teritoriale. 4. Crimeea a devenit parte integrantă a Rusiei în urma unui referendum popular, în cadrul căruia majoritatea populației a votat pentru trecerea sub jurisdicția Moscovei

CONTEXT / ETOS LOCAL: Crimeea a devenit parte „de-facto” a Rusiei în martie 2014 în urma unui referendum, desfășurat fără observatori internaționali și sub presiunea armatei ruse, în care 95,6% dintre participanți au fost în favoarea aderării la Federația Rusă. Alipirea a avut loc, după toate normele dreptului internațional, în urma unei anexări. Referendumul a fost respins de majoritatea țărilor, inclusiv Statele Unite, membrele UE, Australia, Canada și Japonia. Pe de altă parte, Afganistanul, Venezuela, Cuba, Nicaragua, Siria, Kazahstanul și Coreea de Nord consideră peninsula rusă. Autoritățile de la Minski au recunoscut Crimeea drept „de facto” a Rusiei.  Anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un conflict armat cu separatiști pro-ruși în estul Ucrainei, care continuă şi în prezent, în pofida numeroaselor armistiții și s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi, conform datelor ONU. Ucraina s-a adresat către o serie de organizații și instituții internaționale cu plângeri împotriva Rusiei. În majoritatea cazurilor, dosarele deschise decurg în favoarea Kievului. Rusia caută să mușamalizeze atât acțiunile întreprinse pentru anexarea Crimeii, cât și implicarea sa în războiul din Donbass și recurge, în acest scop, inclusiv la fake news și dezinformare.

OBIECTIV: Conservarea și sporirea încrederii cetățenilor ruși în Kremlin prin acreditarea ideii că alipirea Crimeii la Rusia a fost realizată corect, iar comunitatea internațional începe să recunoască acest fapt. Presa rusă a scos din context unele fraze ale comunicatului oficial CEDO, formulând titluri care nu sunt legate cu poziția Curții. Un alt obiectiv este de a convinge cititorii rusofoni din fostele state sovietice că narațiunile UE și SUA privind ilegalitatea anexării sunt false.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: CEDO a precizat că începând cu 2014 Crimeea a fost sub jurisdicție rusă, ceea ce înseamnă că Moscova ar putea fi responsabilă de crimele comise acolo. Instanța a admis, de fapt, plângerile Ucrainei, urmând judecarea de facto a Rusiei. CEDO nu examinează în acest caz litigii teritoriale, ci a stabilit partea responsabilă de încălcări ale drepturilor omului în peninsulă. Atribuirea responsabilității pentru forțele care controlează un teritoriu ocupat este o practică internațională curentă, care nu implică în niciun caz recunoașterea jurisdicției asupra teritoriului.

SÂMBURE DE ADEVĂR: CEDO a menționat în comunicat că prezența armatei ruse în Crimeea a avut loc fără consimţământul autorităţilor ucrainene şi în absenţa „vreunui element care să sugereze că o ameninţare ar viza trupele ruseşti staţionate în Crimeea”. CEDO a menționat că nu i s-a cerut să stabilească „dacă integrarea Crimeii, potrivit dreptului rusesc, în componenţa Federaţiei Ruse, este legală din punct de vedere al dreptului internaţional”. Presa rusă a scris că CEDO nu a spus dacă alipirea Crimeea la Rusia a fost legală, însă nu a amintit că nici nu i s-a cerut acest lucru.

REACȚII OFICIALE: Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a numit drept o „victorie a Ucrainei” decizia Curții Europene a Drepturilor Omului de a recunoaște cazul Ucrainei împotriva Rusiei asupra Crimeii „parțial admisibil”. „Este, desigur, o victorie pentru Ucraina. Este un pas important către aducerea Rusiei în fața justiției pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei. Și cu fiecare pas, prețul acestei responsabilități va crește. Sunt convins că setul legal de acțiuni al Ucrainei va confirma pas cu pas adevărul pe care Ucraina l-a raportat încă din 2014 și va respinge toată propaganda și dezinformarea pe care Rusia le-a răspândit”, a spus Kuleba.

  • Publicație / Media:
    Lenta.ru, Ria.ru, Daily Storm
  • Data publicării:
    14/01/2021
  • Public țintă:
    Cititori din Rusia, Ucraina, Belarus, R.Moldova și alte state post-sovietice
  • Amplificare:
    Rețelele de socializare, posturi de tv și radio
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman


Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
  • CEDO a apreciat drept „parţial admisibilă” plângerea depusă de Ucraina împotriva Rusiei după anexarea Crimeii în 2014. Potrivit Curții, Rusia a exercitat într-adevăr un control efectiv asupra Crimeii, după cum demonstrează „amploarea şi puterea prezenţei militare ruse” în peninsula ucraineană.
  • NARAȚIUNI: 1. Ucraina nu are dovezi clare că Rusia a anexat ilegal Crimeea. 2. Crimeea se află în mod firesc sub jurisdicția rusă. 3. CEDO nu se poate pronunța în privința litigiilor teritoriale. 4. Crimeea a devenit parte integrantă a Rusiei în urma unui referendum popular, în cadrul căruia majoritatea populației a votat pentru trecerea sub jurisdicția Moscovei.
  • CEDO nu examinează în acest caz litigii teritoriale, ci a stabilit partea responsabilă de încălcări ale drepturilor omului în peninsulă. Atribuirea responsabilității pentru forțele care controlează un teritoriu ocupat este o practică internațională curentă, care nu implică în niciun caz recunoașterea jurisdicției asupra teritoriului.
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău impune integrarea europeană a Moldova
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău impune integrarea europeană a Moldova

Guvernarea le impune moldovenilor integrarea europeană, potrivit unei narațiuni false promovate de infractorul fugar Ilan Șor, preluat de presa pro-Kremlin.

Veridica
Veridica
28 Mar 2024
FAKE NEWS: Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice
FAKE NEWS: Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice

Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice, anunță o parte a presei române, citând un studiu ce compară emisiile motorului cu ale cauciucurilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
26 Mar 2024
PROPAGANDĂ DE  RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului

Occidentul nu poate învinge Rusia pentru că aceasta îi este superioară tehnologic și militar, potrivit propagandei pro-Kremlin care încearcă să minimizeze sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Marin Gherman
Marin Gherman
25 Mar 2024
FAKE NEWS: Moldova îi cere Rusiei să evacueze rușii din Transnistria
FAKE NEWS: Moldova îi cere Rusiei să evacueze rușii din Transnistria

Moldova îi cere Rusiei să scoată din Transnistria sute de mii de persoane, ceea ce înseamnă majoritatea populație, potrivit presei pro-Kremlin. În realitate, Chișinăul vrea doar retragerea armatei ruse.

Veridica
Veridica
22 Mar 2024