FAKE NEWS: Belarusul și-a păstrat suveranitatea, spre deosebire de statele baltice

Protest
  |  

Susține jurnalismul independent

Mișcarea pro-democratică din Belarus este, de fapt, un instrument prin care Occidentul caută să submineze independența țării. Este o formulă pe care Vestul a folosit-o deja cu succes atunci când și-a subordonat statele baltice. Aceste idei sunt promovate de un politician pro-rus din Belarus și se înscriu în linia narațiunilor despre forțele pro-democratice și pro-occidentale pe care Moscova le promovează de ani de zile. 

ȘTIRE: „Occidentul și-ar dori să vadă un Belarus „docil” cu un curs de politică externă diferit, dar Minskul, spre deosebire republicile baltice, nu a intrat sub control extern, crede Gaidukevich.

Belarusul urmărește o politică externă independentă, iar Occidentul nu vrea să i-o ierte. Acest lucru a fost afirmat de politicianul belarus, președinte Partidului Liberal Democrat din Belarus Oleg Gaidukevich.  

„Noi (Belarus – ed.) nu am intrat sub controlul extern. Scuzați-mă, dar nu ne sună, ca în Ucraina, și nu ne spun cine trebuie să fie de numit la funcție ministrului. Noi, ca statele baltice nu ne târâm în genunchi, urmărind orice recomandări împotriva poporului nostru. Când conducerea lituaniană este în război cu Centrala nucleară din Belarus, cu tranzitul mărfurilor pe teritoriul lor – toate acestea sunt în defavoarea lor. Dar acest lucru se datorează faptului ca acolo există de fapt controlul extern. Belarus nu a intrat sub acest control, noi luăm deciziile înșine și gestionăm țara singuri, indiferent daca îi place cuiva sau nu. Cine ne va ierta acesta? Nimeni”, a afirmat Gaidukevich.”

NARAȚIUNI: 1. Occidentul se află în spatele organizării de proteste în Belarus întrucât își dorește să îi impună acestei țări o nouă linie de politică externă. 2. Belarusul deranjează pentru că își menține independența. 3. (implicit) Reprimarea manifestațiilor anti-guvernamentale este, de fapt, o formă de apărare a independenței. 4. Lituania și Polonia, alături de alte state, se amestecă în treburile interne ale Belarusului și controlează opoziția anti-Lukașenko. 5. Statele baltice nu sunt cu adevărat independente și duc politici dictate de Occident împotriva propriilor popoare.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe 10 august, în Belarus a avut loc turul doi al alegerilor prezidențiale, în urma cărora președintele autoritar Alexandr Lukașenko – considerat a fi „ultimul dictator” al Europei – a obținut, cu o largă majoritate un al șaselea mandat în fruntea statului. Lukașenko avusese grijă să elimine din procesul electoral toți contra-candidații care ar fi putut prezenta un risc minim, iar opoziția și Occidentul au denunțat o fraudă electorală masivă la alegerile propriu-zise. În seara de 10 august, la Minsk au izbucnit proteste, iar acestea s-au amplificat rapid și s-au transformat într-o mișcare de protest care continuă să se manifeste până în prezent, chiar dacă liderii rămași ai opoziției au fost forțați să părăsească țara. Răspunsul autorităților a fost mixt – mii de arestări și brutalitate împotriva protestatarilor și a celor arestați, momente în care au părut să fie un pic mai moderate urmate, iar, de înăspriri ale tonului față de opozanți. Semnificativ este că, în afara unui număr limitat de cazuri care au titlu de excepție, sistemul și-a păstrat caracteristicile de monolit și nu au existat defecțiuni majore sau în masă din tabăra Lukașenko. În ceea ce privește reacțiile internaționale, Occidentul a refuzat să recunoască alegerile, în timp ce Rusia și-a exprimat sprijinul pentru Lukașenko și disponibilitatea de a trimite forțe de securitate în ajutorul acestuia – asta după ce, înainte de alegeri, avusese loc un episod bizar în care autoritățile din Belarus au anunțat că au arestat mercenari ruși care ar fi pregătit atacuri teroriste.

Regimul Lukașenko a vorbit în mai multe rânduri de amestecul Occidentului în afacerile interne ale Belarusului și la mai puțin de o săptămână de la alegeri a acuzat NATO că și-ar mobiliza trupele la graniță.

Alegațiile privind amestecul Occidentului „în treburile interne” și legăturile opoziției cu forțe străine nu sunt însă specifice Belarusului. Dincolo de precedente regionale ceva mai vechi (fostul dictator român Nicolae Ceaușescu a vorbit în repetate rânduri de un astfel de presupus amestec, mai ales în contextul Revoluției în urma căreia a fost îndepărtat de la putere și executat) „amestecul" reprezintă obsesia Kremlinului în epoca Putin și una din temele predilecte ale narațiunilor și dezinformărilor lansate de Rusia de mai bine de un deceniu. În linii mari, linia narativă este următoarea: Occidentul ar căuta să se amestece în spațiul ex-sovietic (Rusia și fostele republici) pe de-o parte prin legături cu opoziția, pe care o susține, pe de altă parte prin intermediul societății civile, a ONG-urilor. Legăturile și finanțările au loc pe două planuri – direct de către guvernele occidentale (ambasade, structuri ca National Endowment for Democracy etc.) sau prin filantropi/oameni de afaceri/ONG-uri occidentale (sorosiștii). Rezultatele acțiunilor conjugate ale opoziției și societății civile sunt „revoluțiile colorate”. Scopul îl reprezintă preluarea puterii în vederea transferului mascat al suveranității către Occident.

În țările care au scăpat din sfera Kremlinului, cum sunt cele baltice, care fac parte din UE și NATO, se încearcă să se acrediteze ideea că integrarea acestora în lumea occidentală reprezintă un eșec și că nu au făcut decât să se transforme în vasali. În plus, Moscova lucrează și cu comunitățile rusești din statele respective și caută să le pună în poziții antagonice față de majoritate atât pentru a avea pârghii de influență cât și pentru a încerca să vândă narațiunea unor minorități persecutate (ceea ce ar arăta și că insistența Occidentului pe respectarea drepturilor fundamentale și a principiilor democratice este, de fapt, o formă de ipocrizie).

În ceea ce privește Belarusul, acesta este probabil statul ex-sovietic cel mai apropiat de Rusia și cu cele mai mari șanse de inversare a procesului de dezintegrare a imperiului sovietic. Pregătirile privind integrarea Rusiei și Belarusului au început în 1996 când a fost fondată Comunitatea Rusiei și Belarusului. În 1999 a fost fondată Uniunea Rusia – Belarus, care presupune o integrarea politică și economică profundă, inclusiv o strânsă cooperare a serviciilor speciale. Integrarea a fost însă frânată de dorința lui Lukașenko de a menține controlul asupra Belarusului.

Partidul Liberal Democrat din Belarus este considerat a fi cel mai apropiat de Rusia din Belarus. Oleg Gaidukevich, actualul său președinte, a „moștenit” partidul de la tatăl său, Serghei, care a candidat împotriva lui Lukașenko în alegerile prezidențiale.

OBIECTIV: Discreditarea mișcărilor pro-democratice din spațiul ex-sovietic și prezentarea lor drept agenți străini care încearcă să submineze suveranitatea statelor în care se află. Promovarea unei narațiuni potrivit căreia integrarea euro-atlantică reprezintă, de fapt, abandonarea independenței.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:

Protestele din Belarus au reprezentat o reacție la fraudarea alegerilor, nu o conspirație a Occidentului, care a reacționat târziu, după izbucnirea protestelor. 2. Criticile care au privit Belarusul s-au referit la încălcarea drepturilor omului și lipsa de democrație, nu la orientarea geopolitică a țării; în plus, independența este discutabilă dată fiind apropierea de Rusia și dependența de aceasta. 3. Reprimarea manifestațiilor are ca scop menținerea la putere a lui Lukașenko; este o chestiune care ține de politica internă, nu un răspuns la o agresiune armată externă. 4. Asumarea unor principii și promovarea acestora (stat de drept, democrație etc.) nu înseamnă „amestecul în treburile interne”; acest tip de argument este folosit de dictaturi pentru a putea să își persecute în voie populațiile. 5. Statele-membre UE și NATO sunt independente și își pot purta propriile politici. Ele au oricând posibilitatea de a-și limita participarea la aceste structuri – cum a făcut Franța, în 1966, când s-a retras din structura integrată de comandă a NATO, sau Marea Britanie când a decis să părăsească Uniunea Europeană.

  • Publicație / Media:
    lt.sputnik.ru
  • Data publicării:
    31/01/2021
  • Public țintă:
    Rusofonii, în special cei din statele baltice
  • Afiliere politică:
    Partidul Liberal Democrat din Belarus (pro-rus)
  • Narațiune cheie:
    Occidentul caută să își subjuge statele din spațiul ex-sovietic

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marianna Prysiazhniuk

Marianna Prysiazhniuk




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
  • NARAȚIUNI: 1. Occidentul se află în spatele organizării de proteste în Belarus întrucât își dorește să îi impună acestei țări o nouă linie de politică externă. 2. Belarusul deranjează pentru că își menține independența. 3. (implicit) Reprimarea manifestațiilor anti-guvernamentale este, de fapt, o formă de apărare a independenței. 4. Lituania și Polonia, alături de alte state, se amestecă în treburile interne ale Belarusului și controlează opoziția anti-Lukașenko. 5. Statele baltice nu sunt cu adevărat independente și duc politici dictate de Occident împotriva propriilor popoare.
  • Alegațiile privind amestecul Occidentului „în treburile interne” nu sunt specifice Belarusului. Dincolo de precedente regionale ceva mai vechi „amestecul” reprezintă obsesia Kremlinului în epoca Putin și una din temele predilecte ale narațiunilor și dezinformărilor lansate de Rusia de mai bine de un deceniu.
  • OBIECTIV: Discreditarea mișcărilor pro-democratice din spațiul ex-sovietic și prezentarea lor drept agenți străini care încearcă să submineze suveranitatea statelor în care se află. Promovarea unei narațiuni potrivit căreia integrarea euro-atlantică reprezintă, de fapt, abandonarea independenței.
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău impune integrarea europeană a Moldova
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău impune integrarea europeană a Moldova

Guvernarea le impune moldovenilor integrarea europeană, potrivit unei narațiuni false promovate de infractorul fugar Ilan Șor, preluat de presa pro-Kremlin.

Veridica
Veridica
28 Mar 2024
FAKE NEWS: Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice
FAKE NEWS: Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice

Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice, anunță o parte a presei române, citând un studiu ce compară emisiile motorului cu ale cauciucurilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
26 Mar 2024
PROPAGANDĂ DE  RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului

Occidentul nu poate învinge Rusia pentru că aceasta îi este superioară tehnologic și militar, potrivit propagandei pro-Kremlin care încearcă să minimizeze sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Marin Gherman
Marin Gherman
25 Mar 2024
FAKE NEWS: Moldova îi cere Rusiei să evacueze rușii din Transnistria
FAKE NEWS: Moldova îi cere Rusiei să evacueze rușii din Transnistria

Moldova îi cere Rusiei să scoată din Transnistria sute de mii de persoane, ceea ce înseamnă majoritatea populație, potrivit presei pro-Kremlin. În realitate, Chișinăul vrea doar retragerea armatei ruse.

Veridica
Veridica
22 Mar 2024