FAKE NEWS: Occidentul a provocat toate crizele cu care se confruntă statele din Europa de Est

FAKE NEWS: Occidentul a provocat toate crizele cu care se confruntă statele din Europa de Est
© EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL   |   Prim-miniștrii Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova vizitează Comisia UE

Susține jurnalismul independent

Occidentul e vinovat de problemele cu care se confruntă țările din spațiul ex-sovietic, potrivit unei narațiuni publicate la Chișinău. În realitate, statele ex-sovietice sunt marcate de moștenirea URSS, iar Rusia le alimentează problemele actuale.  

ȘTIRE/ȘTIRI: „Nu trebuie să fii cu stea în frunte ca să înțelegi că toate crizele de pe teritoriile Europei de Est au fost provocate de acțiunile statelor occidentale, în particular de SUA, care provoacă instabilitate regională pentru a-și satisface propriile interese naționale”.

În continuare, autorul face referire la situația din Belarus, afirmând că și criza migranților la granița dintre Belarus și Polonia a fost provocată tot de acțiunile Occidentului.

„Trebuie înțeles că valurile migraționale au fost provocate din start de expansiunea Occidentului în Africa de Nord și în Orientul Apropiat. Washingtonul și aliații săi au distrus viața pașnică din regiune și au creat artificial o catastrofă umanitară”.

[...]„Dacă republica noastră va continua să urmeze Occidentul și va renunța la interesele propriului popor în favoarea altora, o așteaptă o criză similară”

NARAȚIUNE/NARAȚIUNI: 1. Occidentul este vinovat de problemele statelor din Europa de Est (din spațiul ex-sovietic), care se confruntă cu conflicte teritoriale. 2. Calea pro-europeană aleasă de cetățenii Republicii Moldova și promovată de actuala guvernare de la Chișinău este una păguboasă

CONTEXT/ETOS LOCAL: În urma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020 și a celor parlamentare din iulie 2021, în Republica Moldova au ajuns la guvernare reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiune care optează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Republica Moldova a lansat procesul de apropiere de UE la începutul anilor 2000, însă au existat regrese și stagnări periodice din cauza guvernărilor corupte și a celor de centru-stânga, favorabile apropierii de Rusia. Cu toate acestea, în 2014 Chișinăul a semnat Acordul de asociere, care îl cuprinde și pe cel de liber schimb, și a obținut regimul liberalizat de vize pentru cetățenii săi, fiind primul stat din Parteneriatul Estic în această privință.

Uniunea Europeană este și principalul susținător financiar extern al Republicii Moldova, un nou pachet de asistență în valoare de 600 de milioane de euro fiind deja aprobat pentru perioada 2021-2024.

Cu toate acestea, unele forțe politice, în frunte cu Partidul Socialiștilor condus de fostul președinte Igor Dodon, dar și o parte a populației, în special minoritățile etnice, vorbitoare de limba rusă, optează pentru reorientarea politicii externe către Rusia.  Aceste demersuri sunt promovate și de presa afiliată Kremlinului sau socialiștilor.

Republica Moldova, la fel ca toate statele membre ale Parteneriatului Estic, se confruntă și cu o problemă teritorială, provocată de regiunea separatistă cunoscută ca Transnistria, susținută și finanțată direct și indirect de Moscova. Aici sunt depozitate muniții și armament din perioada sovietică, păzite de un contingent militar rus, iar Moscova refuză să-și îndeplinească angajamentele asumate internațional de a le retrage, condiționând cu reglementarea conflictului.

OBIECTIV: Să prezinte Occidentul ca fiind vinovat de problemele economice și teritoriale cu care se confruntă Republica Moldova și să determine deturnarea parcursului european ales de cetățeni

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA/SUNT FALSE NARAȚIUNILE: La fel ca în majoritatea statelor membre ale Parteneriatului Estic, problema teritorială a Republicii Moldova a apărut odată cu destrămarea fostei URSS și a fost cauzată de demarcarea artificială a hotarelor în perioada sovietică.

Regimul separatist de la Tiraspol nu ar fi supraviețuit fără sprijinul politic și economic direct și indirect din partea Kremlinului. Moscova pompează bani în regiune. Totodată, regimul se menține și datorită faptului că nu achită pentru gazul consumat, inclusiv de centrala electrică de la Cuciurgan. Aceasta, la rândul său, vinde majoritatea energiei electrice consumate în dreapta Nistrului.

Moscova se opune retragerii trupelor și muniției sale, asigurând astfel perpetuarea status quo-ului.

Prin contrast, statele baltice, care sunt membre UE și NATO, au un nivel mult mai ridicat de viață și de siguranță decât celelalte țări fost-sovietice, care au oscilat pe parcursul ultimilor 30 de ani între Est și Vest, sau au rămas în sfera de influență a Rusiei.

În pofida elogierii Rusiei de către anumiți politicieni și instituții de presă, majoritatea cetățenilor moldoveni aleg să plece peste hotare în Occident și susțin integrarea europeană a Republicii Moldova.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Statele membre ale Parteneriatului Estic se confruntă cu probleme teritoriale, economice, sociale, demografice și de alt gen.

  • Publicație / Media:
    ehomd.info
  • Data publicării:
    02/12/2021
  • Public țintă:
    euroscepticii, minoritățile naționale
  • Afiliere politică:
    PSRM
  • Narațiune cheie:
    Occidentul a provocat toate crizele cu care se confruntă statele din Europa de Est

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cornel Ciobanu

Cornel Ciobanu




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
  • Occidentul e vinovat de problemele cu care se confruntă țările din spațiul ex-sovietic, potrivit unei narațiuni publicate la Chișinău. În realitate, statele ex-sovietice sunt marcate de moștenirea URSS, iar Rusia le alimentează problemele actuale.
  • NARAȚIUNE/NARAȚIUNI: 1. Occidentul este vinovat de problemele statelor din Europa de Est (din spațiul ex-sovietic), care se confruntă cu conflicte teritoriale. 2. Calea pro-europeană aleasă de cetățenii Republicii Moldova și promovată de actuala guvernare de la Chișinău este una păguboasă
  • OBIECTIV: Să prezinte Occidentul ca fiind vinovat de problemele economice și teritoriale cu care se confruntă Republica Moldova și să determine deturnarea parcursului european ales de cetățeni
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău impune integrarea europeană a Moldova
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău impune integrarea europeană a Moldova

Guvernarea le impune moldovenilor integrarea europeană, potrivit unei narațiuni false promovate de infractorul fugar Ilan Șor, preluat de presa pro-Kremlin.

Veridica
Veridica
28 Mar 2024
FAKE NEWS: Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice
FAKE NEWS: Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice

Mașinile electrice poluează mai mult decât cele clasice, anunță o parte a presei române, citând un studiu ce compară emisiile motorului cu ale cauciucurilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
26 Mar 2024
PROPAGANDĂ DE  RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia, superioară tehnologic și militar Occidentului

Occidentul nu poate învinge Rusia pentru că aceasta îi este superioară tehnologic și militar, potrivit propagandei pro-Kremlin care încearcă să minimizeze sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Marin Gherman
Marin Gherman
25 Mar 2024
FAKE NEWS: Moldova îi cere Rusiei să evacueze rușii din Transnistria
FAKE NEWS: Moldova îi cere Rusiei să evacueze rușii din Transnistria

Moldova îi cere Rusiei să scoată din Transnistria sute de mii de persoane, ceea ce înseamnă majoritatea populație, potrivit presei pro-Kremlin. În realitate, Chișinăul vrea doar retragerea armatei ruse.

Veridica
Veridica
22 Mar 2024