FAKE NEWS: Occidentul a declarat război Federației Ruse, iar Moldova riscă să aibă soarta Ucrainei

Militari americani participă la o prezentare a Forței de răspuns a NATO la baza aeriană militară Mihail Kogălniceanu, România, 6 martie 2022.
© EPA-EFE/BOGDAN CRISTEL   |   Militari americani participă la o prezentare a Forței de răspuns a NATO la baza aeriană militară Mihail Kogălniceanu, România, 6 martie 2022.

Susține jurnalismul independent

Occidentul i-a declarat de fapt război Federației Ruse prin sprijinul pe care îl acordă Ucrainei, iar guvernarea de la Chișinău s-a aliat cu Vestul, ceea ce poate avea consecințe grave, scrie Mejdurecie.md. Articolul de analiză  încearcă să justifice o eventuală repetare a situației din Ucraina și în Republica Moldova, dacă aceasta își va menține abordarea pe care o are în prezent față de Rusia și de Occident.

ȘTIRE: „Statele membre ale UE au decis să trimită în Ucraina avioane, rachete și altă tehnică militară. Nu vom exagera dacă vom spune că, de fapt, Occidentul a declarat război Rusiei.

[...]

Întreaga politică a autorităților de la Chișinău este coordonată în totalitate cu Washingtonul și Uniunea Europeană. Amintim că miniștrii de Externe ai UE au convenit să interzică transmiterea posturilor RT și Sputnik pe teritoriul UE.”

NARAȚIUNI: 1. Occidentul a provocat Rusia să atace Ucraina. 2. Rusia se confruntă în prezent cu întreg Occidentul, care sprijină Ucraina. 3. Republica Moldova riscă să suporte consecințe grave din cauză că s-a aliniat Occidentului.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Comunitatea internațională a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, iar cele mai importante economii ale lumii  (cu excepția Chinei), precum și majoritatea statelor europene, au impus sancțiuni fără precedent. Mai multe state au promis și ajutor militar, fiind vorba de muniții și echipamente, iar UE a anunțat că va acorda jumătate de miliard de euro pentru necesitățile militare ale Ucrainei. Însă atât NATO, cât și alte state au anunțat că nu vor interveni în război, chiar dacă au condamnat cu fermitate invazia rusă.

Republica Moldova, de asemenea, a criticat intervenția militară rusă în Ucraina, dar nu s-a alăturat sancțiunilor economice. Singura implicare a autorităților de la Chișinău ține de organizarea adăpostului și alimentelor pentru refugiații ucraineni.

OBIECTIV: Să justifice intervenția militară rusă în Ucraina. Să inoculeze ideea că Federația Rusă luptă cu tot Occidentul care încearcă să-i limiteze spațiul său de securitate. Să prezinte guvernarea pro-europeană de la Chișinău ca fiind aliata Vestului și, respectiv, ostilă Federației Ruse. Să submineze eforturile de apropiere de Occident ale Republicii Moldova prin înfricoșarea populației și a politicienilor cu perspectiva unei invazii similare cu cea a Ucrainei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Teza că Rusia a fost provocată să pornească acest război și că luptă nu împotriva Ucrainei, ci a întreg Occidentului, este una de bază a propagandei de la Kremlin.

Nicio țară din lume nu a anunțat că se va implica în războiul din Ucraina. Statele europene și membre NATO au anunțat că sprijină Ucraina, inclusiv cu tehnică militară, dar nu mai mult, în pofida solicitărilor Kievului de a fi sprijinit mai substanțial de agresiunea rusă.

La ultima reuniune a miniștrilor de Externe ai NATO, desfășurată la 4 martie, Alianța a reiterat că nu se implică în război și a refuzat solicitarea Kievului de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Este adevărat că la 28 februarie, șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat într-o- conferință de presă că Ucrainei ar putea să îi fie livrate avioane militare, dar, ulterior, statele membre au negat această posibilitate, declarația oficialului european fiind calificată ca o „gafă diplomatică”.

Chiar dacă a condamnat invazia militară a Rusiei în Ucraina, Chișinăul nu s-a aliat sancțiunilor occidentale, motivând că acestea ar fi ineficiente și, în plus, adoptarea lor ar fi periculoasă pentru Republica Moldova.

Teoretic este posibil ca Rusia să declanșeze o campanie în Republica Moldova, dat fiind că are trupe pe teritoriul acestei țări, la fel ca în Ucraina, sprijină un teritoriu separatist, tot ca în Ucraina și Moldova a făcut parte din URSS, fiind văzută de Kremlin, la fel ca alte țări ex-sovietice, ca parte a sferei sale de influență. Pe de altă parte, Moldova este un stat neutru, iar miza controlării sale este mai mică decât cea a Ucrainei. În plus, momentan Rusia este ocupată cu Ucraina, iar în ceea ce privește Moldova nu a emis amenințări și nici nu a făcut pregătiri de război. Totodată, Moscova are la dispoziție suficiente pârghii pentru a influența Moldova. În sfârșit, este de notat și că, atunci când Moldova a semnat Acordul de asociere la UE, la summitul de la Vilnius din 2013, nu a fost supusă la aceleași presiuni din partea Rusiei ca și Ucraina, care a renunțat atunci să mai semneze.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Occidentul a anunțat sprijin, inclusiv în tehnică militară, pentru Ucraina.

  • Publicație / Media:
    Mejdurecie.md
  • Data publicării:
    01/03/2022
  • Public țintă:
    minoritățile naționale, euroscepticii, indecișii
  • Afiliere politică:
    pro-Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Intervenția militară rusă din Ucraina a fost provocată de Occident, care acum luptă alături de Ucraina împotriva Rusiei

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica

Veridica




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
  • Occidentul i-a declarat de fapt război Federației Ruse prin sprijinul pe care îl acordă Ucrainei, iar guvernarea de la Chișinău s-a aliat cu Vestul, ceea ce poate avea consecințe grave, scrie Mejdurecie.md. Articolul de analiză încearcă să justifice o eventuală repetare a situației din Ucraina și în Republica Moldova, dacă aceasta își va menține abordarea pe care o are în prezent față de Rusia și de Occident.
  • NARAȚIUNI: 1. Occidentul a provocat Rusia să atace Ucraina. 2. Rusia se confruntă în prezent cu întreg Occidentul, care sprijină Ucraina. 3. Republica Moldova riscă să suporte consecințe grave din cauză că s-a aliniat Occidentului.
  • OBIECTIV: Să justifice intervenția militară rusă în Ucraina. Să inoculeze ideea că Federația Rusă luptă cu tot Occidentul care încearcă să-i limiteze spațiul său de securitate. Să prezinte guvernarea pro-europeană de la Chișinău ca fiind aliata Vestului și, respectiv, ostilă Federației Ruse. Să submineze eforturile de apropiere de Occident ale Republicii Moldova prin înfricoșarea populației și a politicienilor cu perspectiva unei invazii similare cu cea a Ucrainei.
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
18 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 72: Dezinformări cu teroriști islamiști și ucraineni
Monitor Fake News Nr. 72: Dezinformări cu teroriști islamiști și ucraineni

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
12 Apr 2024