Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

România şi-a reiterat angajamentul faţă de relaţia specială cu Republica Moldova

Object Name: MOLDOVA PARLIAMENT GOVERNMENT VOTE
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   The President of Moldova Maia Sandu (C) with new elected Prime Minister Natalia Gavrilita (C-L) and the new cabinet during a swearing in ceremony by President Maia, at the presidential palace in Chisinau, Moldova, 06 August 2021.

România şi-a reiterat angajamentul faţă de relaţia specială cu Republica Moldova, precum şi faţă de 'necesitatea relansării cooperării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană' a acesteia. Potrivit unui comunicat al ministerului de Externe de la Bucureşti,  ministrul Bogdan Aurescu a transmis, vineri, felicitări ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova, Nicolae Popescu, cu ocazia preluării mandatului. Şeful diplomaţiei române a evidenţiat 'în mod special contextul favorabil pentru reforme democratice şi avansarea parcursului european al Republicii Moldova'. De asemenea, ministrul român a arătat că misiunea noului Guvern de la Chişinău este 'de importanţă majoră, în condiţiile votului clar acordat de cetăţenii Republicii Moldova la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, pentru implementarea reformelor care să susţină dezvoltarea şi modernizarea Republica Moldova pe principii europene'.

Declaraţiile lui Aurescu au survenit imediat după ce membrii noului guvern de la Chişinău, condus de fosta ministră a Finanţelor, Natalia Gavriliţă, au depus jurământul în faţa preşedintei pro-occidentale Maia Sandu. Anterior, 61 din cei 101 deputaţi au votat pentru învestirea noii echipe guvernamentale. Nicolae Popescu revine la șefia Externelor după ce a mai deținut acest portofoliu acum doi ani. Justiția, un domeniu  perceput drept foarte sensibil atât de cetățenii republicii, cât și de partenerii occidentali ai acesteia, va fi condusă de deputatul Sergiu Litvinenco. Militarul de carieră Anatolie Nosatîi preia ministerul Apărării. La Interne vine consiliera președintei pro-occidentale Maia Sandu în domeniul apărării și securității naționale, Ana Revenco. 

Natalia Gavriliţă a fost desemnată premier de președinta pro-occidentală Maia Sandu, după ce a fost propusă de partidul prezidențial  Acţiune şi Solidaritate (PAS), fondat de șefa statului și care a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie. După redistribuirea voturilor partidelor care nu au depășit pragul electoral, PAS are 63 din cele 101 mandate de deputat, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), condus de foștii șefi filoruși ai statului, comunistul Vladimir Voronin și socialistul Igor Dodon, 32, iar  partidul populist al oligarhului fugar Ilan Șor, protagonistul mai multor dosare grele de corupție, 6. 

Președinta  Maia Sandu a anunțat, pe 28 aprilie, că a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului dominat de stânga filorusă și a convocat alegeri legislative anticipate pe 11 iulie. Decizia a fost luată după ce magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțională starea de urgență, în timpul căreia Legislativul nu putea fi dizolvat și astfel nu se puteau convoca alegeri parlamentare anticipate. Două propuneri de premier făcute de Maia Sandu au eşuat, după ce Natalia Gavriliţă le-a cerut ea însăşi deputaţilor să n-o voteze, iar liderul PAS Igor Grosu n-a putut fi învestit din lipsă de cvorum în Parlament.

Comentatorii spun că şefa statului a urmărit epuizarea procedurilor constituţionale fără să fie învestit un nou guvern, pentru a putea dizolva cât mai rapid fostul legislativ, considerat cel mai corupt din istoria de trei decenii a republicii independente. Aleasă preşedinte cu un program pro-Uniunea Europeană, Maia Sandu i-a acuzat, în repetate rânduri, pe foștii deputați că vor să-i saboteze autoritatea și a pledat pentru organizarea de alegeri legislative anticipate, pentru  ca Parlamentul s-o ajute în combaterea corupţiei şi a pandemiei de coronavirus.

Tags: Maia Sandu, Igor Dodon

Alte știri
Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a solicitat excluderea candidatei populiste Marina Tauber din cursa pentru funcția de primar al orașului Bălți

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a solicitat excluderea candidatei populiste Marina Tauber din cursa pentru funcția de primar al orașului Bălți

Miza politică a scrutinului e majoră, fiindcă Bălți, cu aproape 150 de mii de locuitori recenzați acum zece ani, este al doilea oraș ca mărime din republică, după Chișinău, și e numit „Capitala nordului”.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, s-a implicat în ceea ce presa din întrega lume numeşte scandalul Djokovic

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, s-a implicat în ceea ce presa din întrega lume numeşte scandalul Djokovic

Şeful statului, spun analiştii, poate alimenta un nou val de naţionalism sârbesc, după ce sportivul cel mai popular din ţară n-a fost lăsat să intre în Australia şi riscă expulzarea, fiindcă a aterizat acolo nevaccinat anti-COVID-19.

Gazoductul Nord Stream 2 este „o armă geopolitică periculoasă a Kremlinului“ – avertizează preşedintele Ucrainei

Gazoductul Nord Stream 2 este „o armă geopolitică periculoasă a Kremlinului“ – avertizează preşedintele Ucrainei

Germania a ajuns la un compromis cu Statele Unite, care voiau să blocheze proiectul: pentru ca el să se realizeze, Moscova nu îl va folosi pentru a vulnerabiliza Ucraina şi nici nu va prelungi dincolo de anul 2024 contractul de tranzit al gazelor naturale rusești – susține, la Kiev, cancelarul Angela Merkel.

06 Aug 2021

Timp de citire: 2 min
Minskul confirmă că Rusia și Belarusul vor face exerciții militare comune luna viitoare
Minskul confirmă că Rusia și Belarusul vor face exerciții militare comune luna viitoare

Opoziţia belarusă se teme că preşedintele autoritar Aleksandr Lukașenko ar putea ceda Moscovei parte din suveranitatea naţională, în schimbul protecţiei pe care i-o acordă Rusia.

17 Jan 2022
Cel mai popular opozant rus, Aleksei Navalnîi, a declarat, luni, la exact un an după încarcerare, că nu regretă  nimic din lupta sa contra președintelui Vladimir Putin
Cel mai popular opozant rus, Aleksei Navalnîi, a declarat, luni, la exact un an după încarcerare, că nu regretă nimic din lupta sa contra președintelui Vladimir Putin

Recent, principalii colaboratori ai lui Navalnîi au fost incluși de autoritățile ruse într-un așa-numit catalog al teroriștilor și extremiștilor.

17 Jan 2022
În Austria, vaccinarea anti-COVID-19 devine, de luna viitoare, obligatorie pentru adulți
În Austria, vaccinarea anti-COVID-19 devine, de luna viitoare, obligatorie pentru adulți

Principalul vector politic al curentului anti-vaccinist e partidul de extrema dreaptă care-și spune al Libertății (FPÖ) și e al treilea ca pondere în Legislativ.

17 Jan 2022
Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova a fost planificată pentru 11 februarie 2022, la Chișinău
Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova a fost planificată pentru 11 februarie 2022, la Chișinău

Premierul român, Nicolae Ciucă, a amintit că România e primul partener comercial al Republicii Moldova și a apreciat că e nevoie de îmbunătățirea mediului de afaceri de acolo, astfel încât acesta să devină mai atractiv pentru investitori.

17 Jan 2022