Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Miting-spectacol la Moscova, la opt ani după anexarea Crimeei

Președintele rus Vladimir Putin participă la un concert care marchează cea de-a 8-a aniversare a reunificării Crimeei cu Rusia pe stadionul Luzhniki din Moscova, Rusia, 18 martie 2022.
© EPA-EFE/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT   |   Președintele rus Vladimir Putin participă la un concert care marchează cea de-a 8-a aniversare a reunificării Crimeei cu Rusia pe stadionul Luzhniki din Moscova, Rusia, 18 martie 2022.

Susține jurnalismul independent

Președintele rus, Vladimir Putin, a făcut, vineri după-amiaza, o baie de mulțime pe celebrul stadion moscovit Lujniki, unde circa 200 de mii de oameni celebrau împlinirea a exact opt ani de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea. Într-un moment în care experții militari spun că invazia trupelor ruse în Ucraina s-a împotmolit, din cauza rezistenței trupelor Kievului și a lipsei de motivație a soldaților ruși, Putin a reluat argumentele folosite  în momentul declanșării atacului, pe 24 februarie. Așa-zisa operațiune militară specială din țara vecină ar fi menită să demilitarizeze și să denazifice Ucraina și să prevină genocidul care-ar fi fost programat la Kiev contra rusofonilor din est, din zonele controlate de rebelii pro-moscoviți.  

În timp ce Putin vorbea, televiziunea de rusă de stat a abandonat, pentru scurt timp, transmiterea discursului său și a difuzat filmări preînregistrate, cu cântece patriotice. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a pretins că întreruperea transmisiei s-ar fi datorat unei defecțiuni tehnice. Comentatorii remarcă marea de drapele rusești, alb-albastru-roșii, fluturate pe Lujniki, cu o capacitate de 80 de mii de locuri în tribune și 10-15 mii pe gazon, la care s-ar fi adăugat încă o sută de mii de oameni rămași la porți, în afara arenei. Mulți arborau, inclusiv cusută pe haine, litera Z, simbol, ambiguu și insuficient explicat, al invaziei din Ucraina, ce apare pe multe tancuri și alte vehicule rusești care luptă acolo.  

 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica News

Veridica News




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min