Știri

Purtătoarea de cuvânt a opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi, scriitoarea Kira Iarmîș, ar fi plecat din țară, deși fusese plasată în arest la domiciliu

Object Name: RUSSIA TRIAL SANITARY TRIAL
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV   |   Opposition activist and Navalny's press-secretary Kira Yarmysh

Susține jurnalismul independent

Purtătoarea de cuvânt a opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi, scriitoarea Kira Iarmîș, ar fi plecat din țară – afirmă surse anonime, citate, luni, de media. Luna trecută, un tribunal din Moscova îi prelungise Kirei Iarmîș cu șase luni arestul la domiciliu. Potrivit avocaților săi, măsura ar fi durat până cel puțin pe 6 ianuarie 2022. Kira Iarmîș nu-și mai putea părăsi locuința încă din februarie, când a fost prima oară plasată în arest la domiciliu, fiindcă ar fi încălcat restricțiile anti-COVID-19 prin participarea la manifestațiile de susținere a lui  Navalnîi. Ea a devenit purtătoarea de cuvânt a celui mai popular contestatar al Kremlinului  în 2014, după ce lucrase cu el în campania electorală pentru alegerile locale de la Moscova.

Inamic declarat al Kremlinului, Navalnîi a fost condamnat, pe 2 februarie, la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare, pentru că ar fi încălcat un ordin de control judiciar din 2014, pentru un dosar de delapidare pe care-l califică drept fabricat politic. El acuză autorităţile că vor să-l reducă la tăcere, după ce a supravieţuit, în vara trecută, unei tentative de otrăvire, pentru care îi face responsabili pe Putin și serviciul special al acestuia, FSB, fostul KGB. Arestarea lui Navalnîi, pe 17 ianuarie, la întoarcerea din Germania, după cinci luni de convalescenţă, a dus la manifestaţii de protest, reprimate cu brutalitate în toată ţara și soldate cu mii de arestări.

Analiștii semnalează o evidentă nervozitate a puterii de la Moscova înaintea alegerilor parlamentare de luna viitoare. Adversarii reali ai acesteia, constată media internaţionale, au fost anihilaţi preventiv în ultimele luni: fie trimişi după gratii, fie obligaţi să se exileze, fie puşi în imposibilitatea de a candida, după ce organizaţiile lor au fost declarate extremiste în justiţie.

Din cauza stagnării economice şi a numeroaselor scandaluri de corupţie, partidul prezidențial Rusia Unită e creditat în sondajele privind intenţiile de vot cu numai 27% din opţiuni, nici jumătate din cota de încredere pe care le-o inspiră ruşilor președintele Vladimir Putin, de 62 de procente. Tot circa 30% din voturi ar obține, însumat, cele trei partide din așa-numita opoziție, altminteri foarte docilă față de Kremlin – comuniștii, ultranaționaliștii intitulați liberal-democrați și formațiunea de stânga Rusia Dreaptă.

Alegerile parlamentare vor avea loc de-a lungul a trei zile, între 17 și 19 septembrie. Autoritățile spun că, astfel, vor putea fi păstrate mai bine măsurile de protecție contra COVID-19, însă criticii acuză, deja, pregătirea unei fraude electorale, fiindcă e imposibil ca observatorii independenți să reziste non-stop în secțiile de votare trei zile și două nopți.  

 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Cresc lefurile în Grecia
Cresc lefurile în Grecia

Obiectivul declarat al puterii conservatoare este ca „în 2027 salariul mediu pe țară să fie de 1.500 de euro, iar salariul minim de 950 de euro”.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
Armenii nu mai acceptă cardurile de plată rusești Mir
Armenii nu mai acceptă cardurile de plată rusești Mir

Media internaționale notează că, de ceva vreme, relațiile dintre Armenia ex-sovietică și Rusia sunt tensionate, iar alianța lor tradițională e tot mai fragilă.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va merge, în mai, la Casa Albă
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va merge, în mai, la Casa Albă

Mult timp încordate, relațiile dintre Washington și Ankara s-au înseninat, recent, după ce Turcia, membră importantă a NATO, a aprobat intrarea Finlandei și apoi a Suediei în Alianța Nord-Atlantică.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024
32.623 de persoane ucise în Fâșia Gaza
32.623 de persoane ucise în Fâșia Gaza

Numărul răniților a trecut de 75 de mii.

Veridica News
Veridica News
29 Mar 2024