Știri

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat Polonia să plătească amenzi de un million de euro pe zi

Object Name: POLAND EC APPLIES TO CJEU FOR FINES ON POLAND
© EPA-EFE/Leszek Szymanski POLAND OUT   |   Polish Justice Minister Zbigniew Ziobro attends a press conference in Warsaw, Poland, 07 September 2021. The European Commission has asked the Court of Justice of the European Union (CJEU) to fine Poland for failing to comply with the court's 15 July ruling calling for the suspension a disciplinary chamber for judges at the Polish Supreme Court. In mid-August, Poland told the European Commission that it would liquidate the Disciplinary Chamber in its current form.

Susține jurnalismul independent

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat, miercuri, Polonia să plătească amenzi de un million de euro pe zi, fiindcă nu s-a conformat sentinței din iulie care-o obliga să oprească imediat activitatea așa-numitei Camere disciplinare din cadrul Curții sale Supreme. Oficialii de la Varșovia i-au acuzat pe judecătorii Curții că, prin această sentință, își depășesc competențele și comit un abuz. Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, își reiterase, recent, decizia de a desființa Camera disciplinară, așa cum guvernul lui a promis încă din august, dar aceasta continuă să funcționeze.

Regimul disciplinar al judecătorilor polonezi, parte dintr-o amplă  reformă judiciară promovată de puterea naționalist-conservatoare de la Varșovia, nu e conform cu dreptul comunitar – apreciase anterior CJUE. Crearea, printr-o lege adoptată în 2017,  a Camerei disciplinare a fost denunţată de Comisia Europeană. Bruxellesul a apreciat că modalitatea de desemnare a membrilor acesteia nu le garantează nici imparţialitatea, nici independenţa faţă de factorul politic. Sesizată de executivul comunitar, CJUE a cerut Poloniei să supende imediat funcţionarea camerei și a estimat că modul de constituire a acesteia minează încrederea publicului în justiţia poloneză.

Analiştii notează că acesta e doar unul dintre numeroasele litigii în curs între Bruxelles şi Varşovia și că opoziția poloneză îi acuză pe guvernanți că vor să scoată țara din Uniunea Europeană. Morawiecki a calificat drept minciuni acuzaţiile în acest sens. Nu sunt doar ştiri false, ci ceva mult mai grav – a mai spus Morawiecki -, e o încercare de a destabiliza Uniunea. Locul Poloniei, a afirmat el, este şi va fi în familia europeană a naţiunilor, iar apartenenţa la Uniune e un punct forte al ultimelor decenii, atât pentru polonezi, cât şi pentru structurile comunitare. Polonia îşi apără suveranitatea şi vrea să pună capăt ingerinţelor Uniunii Europene în afacerile sale interne, dar nu va părăsi blocul comunitar – declara, luna trecută, şi liderul partidului naţionalist conservator Lege şi Ordine (PiS), la putere,  Jaroslaw Kaczynski. "Nu va exista un Polexit. Noi vedem fără echivoc viitorul Poloniei în Uniunea Europeană" - a precizat Kaczynski, care ocupă şi funcţia de vicepremier.

Colegi de partid de-ai lui Kaczynski evocaseră ieşirea din Uniune, în replică la criticile Bruxellesului. Unul dintre ei, Ryszard Terlecki, vicepreşedinte al Parlamentului, pledase pentru ceea ce a anumit soluţii radicale, de genul Brexitului, împotriva birocraţiei de la Bruxelles. Un alt lider PiS, Marek Suski, a declarat, la o ceremonie în onoarea combatanţilor din Rezistenţă, că Polonia va lupta contra aşa-numitului ocupant de la Bruxelles aşa cum a făcut-o în trecut contra naziştilor şi sovieticilor. Peste 80% dintre cetăţenii polonezi susţin apartenenţa ţării la Uniunea Europeană. 




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Adolescent palestinian, ucis de militarii israelieni în Cisiordania ocupată
Adolescent palestinian, ucis de militarii israelieni în Cisiordania ocupată

Armata, alături de alte forţe de securitate, susține că „a arestat persoane căutate, a percheziţionat clădiri şi a descoperit explozibili”.

Veridica News
Veridica News
20 Apr 2024
Schimb de atacuri peste noapte între Rusia şi Ucraina
Schimb de atacuri peste noapte între Rusia şi Ucraina

Două persoane au fost ucise în regiunea rusă Belgorod

Veridica News
Veridica News
20 Apr 2024
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți

Aproape un miliard de alegători, un milion de secții de votare și un scrutin care durează de pe 19 aprilie până pe 1 iunie.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești

Țintele au fost orașele Dnipro și Krivoi Rog.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024