Știri

Criza din Ucraina: Președintele american, Joe Biden, crede că un atac rusesc rămâne pe deplin posibil

O imagine statică dintr-un videoclip pus la dispoziție de serviciul de presă al ministerului rus al Apărării arată vehicule de luptă blindate rusești încărcate în vagoane de marfă, Bakhchysarai, Crimeea, 15 februarie 2022.
© EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES   |   O imagine statică dintr-un videoclip pus la dispoziție de serviciul de presă al ministerului rus al Apărării arată vehicule de luptă blindate rusești încărcate în vagoane de marfă, Bakhchysarai, Crimeea, 15 februarie 2022.

Susține jurnalismul independent

Un atac rusesc contra Ucrainei rămâne pe deplin posibil – a apreciat președintele american, Joe Biden, citat de agențiile internaționale de presă. El a calificat drept pozitivă vestea că o parte a militarilor ruși masați la frontiera ucraineană ar fi început să se retragă, dar a subliniat că totalul trupelor concentrate acolo, evaluat la peste 150 de mii de oameni, rămâne o amenințare. Într-un scurt discurs adresat poporului rus, Biden a repetat că nici Statele Unite, nici NATO nu sunt dușmanii acestuia și a promis că Occidentul va căuta o soluție diplomatică la criza din Ucraina. Liderul de la Casa Albă a avertizat, din nou, Moscova că o eventuală invazie va fi urmată de sacțiuni severe.  

În teren, vehicule blindate ale armatei ruse ar fi început să revină în garnizoane, potrivit imaginilor difuzate de ministerul Apărării de la Moscova. Președintele rus, Vladimir Putin, a confirmat ceea ce a numit o retragere parțială de la frontiera ucraineană. Pe de altă parte, însă, el i s-a plâns cancelarului german, Olaf Scholz, de genocidul pe care l-ar comite trupele Kievului în estul rusofon și rusofil al Ucrainei, unde există 700 de mii de cetățeni ruși. Acuzațiile lui Putin survin după ce Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, i-a cerut să recunoască independența, proclamată unilateral, a teritoriilor din estul Ucrainei vecine controlate de secesioniștii pro-moscoviți, aşa-zisele republici Lugansk şi Doneţk.  Iniţiativa le aparţine deputaţilor comunişti, formal în opoziţie faţă de partidul prezidenţial Rusia Unită, care domină Duma, dar, remarcă analiştii, foarte docili faţă de Kremlin.

În decembrie 2021, liderii celor două republici fantomă, Leonid Pasecinik şi Denis Puşilin, au devenit membri ai Rusiei Unite. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmase, încă din mai, că eliberarea de paşapoarte ruseşti pentru locuitorii din estul secesionist al ţării este un prim pas către anexarea acestei regiuni. El spunea că la fel s-a procedat şi în 2014, când anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova a fost prefaţată de eliberarea de paşapoarte ruseşti pentru locuitorii de acolo.

Războiul din estul Ucrainei, soldat cu circa 14 mii de morţi şi cu strămutarea a 1,5 milioane de oameni, a început în 2014, după venirea la putere a pro-occidentalilor la Kiev, urmată de anexarea Crimeii de către Moscova. Cea mai dens populată dintre toate regiunile Ucrainei, cu excepția capitalei, Kiev, Donbasul se mărginește la est cu Rusia. Din punct de vedere etnic şi lingvistic, acolo trăieşte cea mai numeroasă populație rusofonă din Ucraina. Moscova a negat mereu că ar fi alimentat rebeliunea, dar i-a asistat permanent pe separatiști, politic, logistic și financiar.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Polonia: încă o anchetă contra unei rețele rusești de spionaj
Polonia: încă o anchetă contra unei rețele rusești de spionaj

Obiectivul acesteia ar fi fost „realizarea obiectivelor de politică externă ale Kremlinului, în special slăbirea poziției Poloniei pe scena internațională, discreditarea Ucrainei și a imaginii instituțiilor Uniunii Europene”.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Ministrul de Externe al Letoniei, Krisjanis Karins, demisionează, după ce a risipit bani publici
Ministrul de Externe al Letoniei, Krisjanis Karins, demisionează, după ce a risipit bani publici

E urmărit penal fiindcă, pe vremea când era premier, a zburat cu companii private, transferând costurile către contribuabilii letoni și europeni.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Autoritățile de la Bișkek avertizează că grupări militante vor să recruteze kîrgîzi din Rusia
Autoritățile de la Bișkek avertizează că grupări militante vor să recruteze kîrgîzi din Rusia

Acolo lucrează sute de mii de oameni din republica ex-sovietică din Asia Centrală, cu populație majoritar musulmană.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Colegii săi afirmă că starea de sănătate a militantului rus antirăzboi Oleg Orlov se degradeză în închisoare
Colegii săi afirmă că starea de sănătate a militantului rus antirăzboi Oleg Orlov se degradeză în închisoare

Bărbatului de 70 de ani i s-ar fi cerut să semneze un formular care indică disponibilitatea sa de a lupta în Ucraina invadată de trupele Moscovei.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024