Știri

Avocatul conservator Peter Marki-Zay va fi contracandidatul premierului suveranist Victor Orban la alegerile de anul viitor din Ungaria

Object Name: HUNGARY POLITICS PARTIES PROTEST
© EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT   |   Peter Marki-Zay, the mayor of Hodmezovasarhely, speaks at the Hungarian oppositional Momentum movement's anti-government protest in downt​own Budapest, Hungary.

Susține jurnalismul independent

Avocatul conservator Peter Marki-Zay va fi contracandidatul premierului suveranist Victor Orban la alegerile de anul viitor din Ungaria. Considerat inițial un outsider, Marki-Zay, 49 de ani, primar de provincie, catolic practicant și tatăl a șapte copii, a câștigat alegerile primare organizate de opoziția ungară pentru a-și desemna candidații cu cele mai mari șanse la mandatele de deputați și la cel de premier. Vrem o Ungarie nouă, mai curată și mai onestă, nu vrem doar să-l înlocuim pe Orban - a declarat Marki-Zay, citat de agențiile internaționale de presă. El însuși un om cu convingeri ferme de dreapta, Marki-Zay povestea că, în tinerețe, a fost un votant al partidului FIDESZ, condus de Orban, și că a suferit când acesta a cedat puterea socialiștilor ex-comuniști, după alegerile din 2002.

Peste 800 de mii de alegători au participat la cel două tururi de scrutin ale trialului organizat de opoziție, adică aproape o zecime din populația de 9,8 milioane de locuitori a Ungariei. Învinsa lui Marki-Zay în finală a fost eurodeputata de centru-stânga Klara Dobrev, câștigătoarea primului tur. Dobrev, soția fostului premier socialist  Ferenc Gyurcsany, căruia Orban i-a luat locul în 2010, părea favorită, după ce a primit 34% din voturi în primul tur. Ea are, însă, handicapul imaginii foarte proaste a soțului său, extrem de impopular după ce s-a aflat că, în 2008, în plină criză mondială, i-a mințit cu cinism și în mod repetat pe unguri în legătură cu starea reală a economiei. Primarul Budapestei, ecologistul liberal Gergely Karacsony, cu 29% din sufragii în primul tur, s-a retras și și-a îndemnat electorii să opteze pentru Marki-Zay, care primise doar 21 de procente.

Prim-planul scenei politice de la Budapesta e dominat, din 2010, de FIDESZ, care a câştigat trei rânduri de alegeri parlamentare, graţie divizării opoziţiei şi unei legislaţii ce favorizează partidele mari. Analiştii spun că e prima oară când Orban riscă să piardă puterea, în faţa unei coaliţii care merge de la fosta extremă dreapta, Jobbik, ce s-a redefinit drept de centru-dreapta, până la socialişti, succesori ai fostului partid unic comunist, liberali şi ecologişti. Potrivit politologilor, dincolo de clivajele ideologice dintre aceste formațiuni, cuvântul de ordine pentru întreaga opoziție este "orice în afară de Orban".

Sondajele privind intenţiile de vot pentru parlamentare plasează FIDESZ şi opoziţia aproape la egalitate. Orban, notează comentatorii, rămâne popular, după ce a redresat economia în urma crizei din 2008, dar în marile oraşe politicile lui sunt mai prost prizate, mai ales după ce a încercat să-şi subordoneze sistemul judiciar şi mass-media şi şi-a atras, astfel, criticile repetate ale Uniunii Europene. Electoratul urban nu apreciază nici apropierea lui făţişă de Rusia şi China, de unde Ungaria a importat vaccinuri anti-COVID-19, fiind singura ţară din Uniune care le-a şi utilizat în campania de imunizare.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Polonia: încă o anchetă contra unei rețele rusești de spionaj
Polonia: încă o anchetă contra unei rețele rusești de spionaj

Obiectivul acesteia ar fi fost „realizarea obiectivelor de politică externă ale Kremlinului, în special slăbirea poziției Poloniei pe scena internațională, discreditarea Ucrainei și a imaginii instituțiilor Uniunii Europene”.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Ministrul de Externe al Letoniei, Krisjanis Karins, demisionează, după ce a risipit bani publici
Ministrul de Externe al Letoniei, Krisjanis Karins, demisionează, după ce a risipit bani publici

E urmărit penal fiindcă, pe vremea când era premier, a zburat cu companii private, transferând costurile către contribuabilii letoni și europeni.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Autoritățile de la Bișkek avertizează că grupări militante vor să recruteze kîrgîzi din Rusia
Autoritățile de la Bișkek avertizează că grupări militante vor să recruteze kîrgîzi din Rusia

Acolo lucrează sute de mii de oameni din republica ex-sovietică din Asia Centrală, cu populație majoritar musulmană.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024
Colegii săi afirmă că starea de sănătate a militantului rus antirăzboi Oleg Orlov se degradeză în închisoare
Colegii săi afirmă că starea de sănătate a militantului rus antirăzboi Oleg Orlov se degradeză în închisoare

Bărbatului de 70 de ani i s-ar fi cerut să semneze un formular care indică disponibilitatea sa de a lupta în Ucraina invadată de trupele Moscovei.

Veridica News
Veridica News
28 Mar 2024