Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Maia Sandu, marioneta lui Soros și a SUA la conducerea Republicii Moldova

maia 10

ȘTIRI: „Protejată a Occidentului și a României, Maia Sandu nu numai că l-a învins pe preferatul unora dintre politicienii ruși, Igor Dodon, dar a făcut-o cu un scor zdrobitor: Sandu – 57,74%, Dodon – 42,26%. O diferență de peste 15%, la care, până de curând, forțele de dreapta din Moldova nici nu îndrăzneau să viseze.  Moldova este o țară foarte săracă, iar populația săracă simpatizează, de regulă, cu stânga. Mai ales populația în vârstă, care, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale a Moldovei, a predominat la secțiile de votare”.

http://www.vestidinrusia.ro/2020/11/20/noul-presedinte-al-moldovei-maia-sandu-intrunchiparea-scenariului-lui-soros/?fbclid=IwAR1r-NHCSlZ9QSLd-rUEaWBc8ro12f_sf60jL21bQFNTjEwB4KrXoa2aPu8

Material tradus de Moskovski Komsomoleț: 

https://www.mk.ru/politics/2020/11/17/novyy-prezident-moldavii-mayya-sandu-voplotila-scenariy-sorosa.html

NARAȚIUNI: 1. La Chișinău a fost ales un președinte care demonstrează, per total, că Rusia își pierde influența din ce în ce mai mult în spațiul post-sovietic, acolo unde liderii sau opinia publică încep să aibă viziuni filoruse din ce în ce mai restrânse. 2. Occidentul crește lideri pe care acum îi împinge în cele mai înalte funcții pentru a le servi intereselor în detrimentul Moscovei. 3. Maia Sandu este responsabilă de închiderea școlilor din Republica Moldova. 4. Maia Sandu este o admiratoare a mareșalului Ion Antonescu. 5. Maia Sandu face parte din comunitatea LGBT. 

CONTEXT/ETOS LOCAL: Materialul este o traducere a unui articol din cotidianul rus „Moskovski Komsomoleț” și apare în contextul victoriei obținute de candidata pro-europeană, Maia Sandu, în alegerile prezidențiale. Igor Dodon continuă atacurile la adresa acesteia și a lansat și ideea desemnării limbii ruse drept a doua limbă oficială a țării. 

Republica Moldova va deveni și ea „o colonie” a Occidentului care dictează politicile în țările mici, acolo existând doar marionete obediente gata să îndeplinească ordinele Bruxellesului și Washingtonului.

OBIECTIV: Obiectivul principal este denigrarea noului președinte de la Chișinău și a liderilor de la București care o susțin. In extenso, materialul urmărește denigrarea in corpore a lumii occidentale și a „valorilor ei”.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În mare, articolul conține toate temele denigratoare la adresa candidatei Maia Sandu din timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale de la Chișinău ce s-a finalizat, pe 15 noiembrie, cu victoria detașată a acesteia în fața fostului președinte prorus, Igor Dodon. 

Autoarea articolul reia de  în primul rând principala linie de atac rând principala linie de atac folosită împotriva Maiei Sandu și încearcă să o asocieze cu Fundația Soros și anumite relații financiare care ar fi existat între fostul premier de la Chișinău Iurie leancă și consilierii săi și această fundație. Pe vremea guvernului Leancă, Maia Sandu a deținut poziția de ministru al Educației 2012-2015. 

Încă din debutul materialului, „păcatul” Maiei Sandu este că nu este căsătorită și nu are copii. De aici, autoarea Marina Perevozkina insinuează ironic că aceasta „ar fi lesbiană, pe placul americanilor”. Minoritățile sexuale reprezintă o temă preferată a propagandei Rusiei contra Occidentului, care din această privință ar fi decadent. Această teză a legăturilor dintre Maia Sandu și comunitatea LGBT a fost utilizată încă din campania electorală din 2016, inclusiv de episcopul pro-rus de Bălți, Marchel, mizându-se pe faptul că Republica Moldova ar fi o societate conservatoare. Aceste zvonuri nu au la bază vreo asumare publică sau vreo dovadă de orice fel. 

Se încearcă atestarea ideii că, în plan intern, Maia Sandu a urcat treptele profesionale prin corupție (tatăl său era șef la o fermă de porci, iar în Republica Moldova nu exista prea multă carne la vânzare). La fel, legăturile cu Fundația Soros au promovat-o până la cel mai înalt nivel la Banca Mondială și apoi în viața politică de la Chișinău. 

Articolul reia apoi, tema falsă că Maia Sandu ar fi închis școlile în timpul mandatului său ca ministru al Educației, cu precădere pe cele cu predare în limba rusă. 

Conform statisticilor oficiale oferite de Biroul Național de Statistică, în perioada 2012-2015, ar fi fost închise circa 20% din numărul liceelor din cauza numărului scăzut de elevi pe fondul descreșterii masive a populației din Republica Moldova, în special din cauza migrației. În privința școlilor primare și a gimnaziilor, cifra acestora s-a mărit în proporții mici. 

Mai mult, decizia privind „optimizarea” numărului de instituții de învățământ a fost semnată încă din 2008 de către actualul președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și președinte al Parlamentului de la Chișinău, Zinaida Greceanîi, pe când aceasta era prim-ministru, iar Igor Dodon era ministru al Economiei. 

În zona economică, se menționează că Maia Sandu va încerca să profite de piețele rusești pentru produsele moldovenești, în același timp încercând să dea afara trupele ruse din Transnistria care pot opri un conflict armat.

În realitate, undeva între 65-70% dintre produsele moldovenești merg la export pe piețele europene, în timp ce doar circa 8% mai merg spre Rusia din cauza embargoului economic impus de la Moscova încă din 2013 pe motive politice Chișinăului. În ceea ce privește retragerea forțelor rusești din Transnistria, Federația Rusă și-a asumat angajamentul de a face acest lucru la summitul OSCE de la Istanbul, în 1999. Procesul ar fi trebuit să se încheie până la sfârșitul anului 2002, dar acest lucru nu s-a întâmplat vreodată și Moscova nu dă semne că ar intenționa să o facă, chiar dacă Republica Moldova a cerut în mod repetat respectarea deciziilor summitului. 

Autoarea din Rusia încearcă să acrediteze ideea că Maia Sandu ar fi o admiratoare a mareșalului Antonescu pentru a face o asociere între imaginea ei și temele propagandei ruse folosite asupra Ucrainei, potrivit cărora la conducerea fostelor republici sovietice ajung mai nou simpatizanți ai naziștilor. 

De asemenea, Occidentul crește, prin intermediul ONG-urilor, lideri precum Mihail Saakasvili, Maia Sandu, Nikol Pașinian (Armenia) sau Alexei Navalnîi (Rusia) pe care apoi îi folosește într-o manieră premeditată și țintită împotriva Rusiei. Ei sunt pui să promoveze „valorile occidentale” și să distrugă relațiile țărilor lor cu Rusia. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Toate tezele susținute în acest material au la bază anumite date, personaje veridice. De exemplu, în 2016, o serie de documente au fost piratate din serverele Fundației Soros indicand faptul că aceasta ar fi plătit o serie de salarii ale consilierilor lui Iurie Leancă (Detalii AICI). 

De asemenea, Maia Sandu are într-adevăr și cetățenia română și personal, a declarat că ea ar fi pentru unire. Ea este necăsătorită și nu are copii. De aici, Rusia a încercat să o atace prin intermediul Bisericii și să încerce să o apropie imagologic de comunitatea LGBT. 

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE: Perpetuarea unor altfel de teme în spațiul mediatic românesc servesc propagandei ruse care încearcă să îi facă pe cititorii acestui portal să rezoneze cu ideile rusești anti-occidentale și să mențină teoriile conspirației față de „oculta mondială” și rolul SUA în această poveste.

La fel ca în Republica Moldova mai nou, se încearcă acreditarea ideii și în România că partenerii est-europeni ai SUA sunt doar niște colonii în care Washingtonul face ce dorește. 

Mai mult, îi folosește și asmute împotriva Moscovei. Aceste țări nu au niciun cuvânt de spus, nu au mândrie națională, iar liderii acestor țări sunt doar marionete ai intereselor americani și ale „ocultei mondiale” conduse de Geroge Soros. 

REACȚII OFICIALE: Nu există

Tags: Republica Moldova
Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  vestidinrusia.ro
 • Data publicării:
  20/11/2020
 • Limba / Public țintă:
  eurosceptici, filoruși și anti-coccidentali
 • Amplificare:
  social media - Facebook
 • Afiliere politică:
  pro-Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova a intrat pe mâinile unui președinte pro-occidental și anti-rus
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

Mass-media rusească scrie că Ucraina intenționează să provoace o reluare a conflictului din Donbass pentru ca sancțiunile la adresa Rusiei să fie înăsprite. Acest fake-news este construit pornind de la declarații scoase din context ale unor oficiali ucraineni.

FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

FAKE NEWS: În armata ucraineană sunt fasciști gata să-i ucidă pe camarazii rusofoni

Armata ucraineană are în rândurile sale extremiști rusofobi de extrema dreaptă care îl venerează pe controversatul lider din al Doilea Război Mondial, Stepan Bandera.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Klaus Iohannis va aduce, ilegal, migranți afgani în România

FAKE NEWS: Klaus Iohannis va aduce, ilegal, migranți afgani în România

Președintele Klaus Iohannis este acuzat că dorește să aducă în România un val de refugiați afgani, încălcând astfel Constituția țării. Această narațiune falsă a apărut după ce Ministerul român de externe a transmis că Bucureștiul ia în calcul primirea în țară a unor afgani care au lucrat pentru forțele române de-a lungul anilor în care acestea au fost în misiune în Afganistan.

Timp de citire: 6 min
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

19 Oct 2021
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021