Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Maia Sandu, marioneta lui Soros și a SUA la conducerea Republicii Moldova

maia 10
©  |  

ȘTIRI: „Protejată a Occidentului și a României, Maia Sandu nu numai că l-a învins pe preferatul unora dintre politicienii ruși, Igor Dodon, dar a făcut-o cu un scor zdrobitor: Sandu – 57,74%, Dodon – 42,26%. O diferență de peste 15%, la care, până de curând, forțele de dreapta din Moldova nici nu îndrăzneau să viseze.  Moldova este o țară foarte săracă, iar populația săracă simpatizează, de regulă, cu stânga. Mai ales populația în vârstă, care, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale a Moldovei, a predominat la secțiile de votare”.

http://www.vestidinrusia.ro/2020/11/20/noul-presedinte-al-moldovei-maia-sandu-intrunchiparea-scenariului-lui-soros/?fbclid=IwAR1r-NHCSlZ9QSLd-rUEaWBc8ro12f_sf60jL21bQFNTjEwB4KrXoa2aPu8

Material tradus de Moskovski Komsomoleț: 

https://www.mk.ru/politics/2020/11/17/novyy-prezident-moldavii-mayya-sandu-voplotila-scenariy-sorosa.html

NARAȚIUNI: 1. La Chișinău a fost ales un președinte care demonstrează, per total, că Rusia își pierde influența din ce în ce mai mult în spațiul post-sovietic, acolo unde liderii sau opinia publică încep să aibă viziuni filoruse din ce în ce mai restrânse. 2. Occidentul crește lideri pe care acum îi împinge în cele mai înalte funcții pentru a le servi intereselor în detrimentul Moscovei. 3. Maia Sandu este responsabilă de închiderea școlilor din Republica Moldova. 4. Maia Sandu este o admiratoare a mareșalului Ion Antonescu. 5. Maia Sandu face parte din comunitatea LGBT. 

CONTEXT/ETOS LOCAL: Materialul este o traducere a unui articol din cotidianul rus „Moskovski Komsomoleț” și apare în contextul victoriei obținute de candidata pro-europeană, Maia Sandu, în alegerile prezidențiale. Igor Dodon continuă atacurile la adresa acesteia și a lansat și ideea desemnării limbii ruse drept a doua limbă oficială a țării. 

Republica Moldova va deveni și ea „o colonie” a Occidentului care dictează politicile în țările mici, acolo existând doar marionete obediente gata să îndeplinească ordinele Bruxellesului și Washingtonului.

OBIECTIV: Obiectivul principal este denigrarea noului președinte de la Chișinău și a liderilor de la București care o susțin. In extenso, materialul urmărește denigrarea in corpore a lumii occidentale și a „valorilor ei”.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În mare, articolul conține toate temele denigratoare la adresa candidatei Maia Sandu din timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale de la Chișinău ce s-a finalizat, pe 15 noiembrie, cu victoria detașată a acesteia în fața fostului președinte prorus, Igor Dodon. 

Autoarea articolul reia de  în primul rând principala linie de atac rând principala linie de atac folosită împotriva Maiei Sandu și încearcă să o asocieze cu Fundația Soros și anumite relații financiare care ar fi existat între fostul premier de la Chișinău Iurie leancă și consilierii săi și această fundație. Pe vremea guvernului Leancă, Maia Sandu a deținut poziția de ministru al Educației 2012-2015. 

Încă din debutul materialului, „păcatul” Maiei Sandu este că nu este căsătorită și nu are copii. De aici, autoarea Marina Perevozkina insinuează ironic că aceasta „ar fi lesbiană, pe placul americanilor”. Minoritățile sexuale reprezintă o temă preferată a propagandei Rusiei contra Occidentului, care din această privință ar fi decadent. Această teză a legăturilor dintre Maia Sandu și comunitatea LGBT a fost utilizată încă din campania electorală din 2016, inclusiv de episcopul pro-rus de Bălți, Marchel, mizându-se pe faptul că Republica Moldova ar fi o societate conservatoare. Aceste zvonuri nu au la bază vreo asumare publică sau vreo dovadă de orice fel. 

Se încearcă atestarea ideii că, în plan intern, Maia Sandu a urcat treptele profesionale prin corupție (tatăl său era șef la o fermă de porci, iar în Republica Moldova nu exista prea multă carne la vânzare). La fel, legăturile cu Fundația Soros au promovat-o până la cel mai înalt nivel la Banca Mondială și apoi în viața politică de la Chișinău. 

Articolul reia apoi, tema falsă că Maia Sandu ar fi închis școlile în timpul mandatului său ca ministru al Educației, cu precădere pe cele cu predare în limba rusă. 

Conform statisticilor oficiale oferite de Biroul Național de Statistică, în perioada 2012-2015, ar fi fost închise circa 20% din numărul liceelor din cauza numărului scăzut de elevi pe fondul descreșterii masive a populației din Republica Moldova, în special din cauza migrației. În privința școlilor primare și a gimnaziilor, cifra acestora s-a mărit în proporții mici. 

Mai mult, decizia privind „optimizarea” numărului de instituții de învățământ a fost semnată încă din 2008 de către actualul președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și președinte al Parlamentului de la Chișinău, Zinaida Greceanîi, pe când aceasta era prim-ministru, iar Igor Dodon era ministru al Economiei. 

În zona economică, se menționează că Maia Sandu va încerca să profite de piețele rusești pentru produsele moldovenești, în același timp încercând să dea afara trupele ruse din Transnistria care pot opri un conflict armat.

În realitate, undeva între 65-70% dintre produsele moldovenești merg la export pe piețele europene, în timp ce doar circa 8% mai merg spre Rusia din cauza embargoului economic impus de la Moscova încă din 2013 pe motive politice Chișinăului. În ceea ce privește retragerea forțelor rusești din Transnistria, Federația Rusă și-a asumat angajamentul de a face acest lucru la summitul OSCE de la Istanbul, în 1999. Procesul ar fi trebuit să se încheie până la sfârșitul anului 2002, dar acest lucru nu s-a întâmplat vreodată și Moscova nu dă semne că ar intenționa să o facă, chiar dacă Republica Moldova a cerut în mod repetat respectarea deciziilor summitului. 

Autoarea din Rusia încearcă să acrediteze ideea că Maia Sandu ar fi o admiratoare a mareșalului Antonescu pentru a face o asociere între imaginea ei și temele propagandei ruse folosite asupra Ucrainei, potrivit cărora la conducerea fostelor republici sovietice ajung mai nou simpatizanți ai naziștilor. 

De asemenea, Occidentul crește, prin intermediul ONG-urilor, lideri precum Mihail Saakasvili, Maia Sandu, Nikol Pașinian (Armenia) sau Alexei Navalnîi (Rusia) pe care apoi îi folosește într-o manieră premeditată și țintită împotriva Rusiei. Ei sunt pui să promoveze „valorile occidentale” și să distrugă relațiile țărilor lor cu Rusia. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Toate tezele susținute în acest material au la bază anumite date, personaje veridice. De exemplu, în 2016, o serie de documente au fost piratate din serverele Fundației Soros indicand faptul că aceasta ar fi plătit o serie de salarii ale consilierilor lui Iurie Leancă (Detalii AICI). 

De asemenea, Maia Sandu are într-adevăr și cetățenia română și personal, a declarat că ea ar fi pentru unire. Ea este necăsătorită și nu are copii. De aici, Rusia a încercat să o atace prin intermediul Bisericii și să încerce să o apropie imagologic de comunitatea LGBT. 

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE: Perpetuarea unor altfel de teme în spațiul mediatic românesc servesc propagandei ruse care încearcă să îi facă pe cititorii acestui portal să rezoneze cu ideile rusești anti-occidentale și să mențină teoriile conspirației față de „oculta mondială” și rolul SUA în această poveste.

La fel ca în Republica Moldova mai nou, se încearcă acreditarea ideii și în România că partenerii est-europeni ai SUA sunt doar niște colonii în care Washingtonul face ce dorește. 

Mai mult, îi folosește și asmute împotriva Moscovei. Aceste țări nu au niciun cuvânt de spus, nu au mândrie națională, iar liderii acestor țări sunt doar marionete ai intereselor americani și ale „ocultei mondiale” conduse de Geroge Soros. 

REACȚII OFICIALE: Nu există

Tags: Republica Moldova

 • Publicație / Media:
  vestidinrusia.ro
 • Data publicării:
  20/11/2020
 • Limba / Public țintă:
  eurosceptici, filoruși și anti-coccidentali
 • Amplificare:
  social media - Facebook
 • Afiliere politică:
  pro-Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova a intrat pe mâinile unui președinte pro-occidental și anti-rus
Alte articole
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea anticipate ca să impună românismul

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea anticipate ca să impună românismul

Maia Sandu vrea să dizolve parlamentul Republicii Moldova pentru a schimba Constituția, astfel încât limba oficială să primească denumirea de „limba română”, nu „moldovenească”, cum este în prezent. Narațiunea a fost lansată de deputatul PSRM Nicolae Pascaru, un cunoscut promotor al curentului moldovenist, în contextul în care legislativul urmează să fie dizolvat în vederea convocării alegerilor anticipate, iar socialiștii înregistrează o scădere în preferințele electoratului.

FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi

FAKE NEWS: Vaccinarea anti-coronavirus transformă oamenii în zombi, iar pielea lor se va transforma în solzi

Părintele Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, le-a spus enoriașilor, în timpul unei slujbe, că cei care s-au vaccinat vor deveni zombi și că în loc de piele le vor crește solzi de pește.

Timp de citire: 6 min
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Jan 2022
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
31 Dec 2021