Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

Mine
©unhcr.org  |

Forțele armate ucrainene amplasează mine în localități aflate de-a lungul liniei de contact, potrivit publicațiilor din teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Narațiunea este menită să arate atât încălcarea de către Kiev a acordurilor de încetare a focului, cât și ostilitatea acestuia față de populația civilă locală.

ȘTIRE: „Militanți forțelor Armate ucrainene continuă să amenințe viața și sănătatea civililor și să obstrucționeze monitorizarea patrulelor de către misiunea speciala OSCE. Acest a fost raportat  în „Miliția poporului a DNR”. Militarii din batalionul 3 al brigăzii a 28-a au plantat 185 de mine antitanc pe drumurile publice și în apropiere de clădirilor la satul Krasnogorovka, fără instalarea semnelor de pericol. Locuitori  nu pot părăsi satul și se tem să se mișc de-a lungul străzilor, temându-se să fie aruncați în aer de minele ucrainene.”

NARAȚIUNI: 1. Forțele armate ale Ucrainei  pun în pericol viețile civililor din Donbass. 2. Ucraina încalcă acordurile de la Minsk (indirect) și încetarea focului convenită la Paris.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Războiul din Donbass a izbucnit, cu susținerea și implicarea Federației Ruse, la scurt timp după ce forțele pro-europene au ajuns la putere în urma masivelor proteste cunoscute sub numele de Euromaidan și după anexarea peninsulei Crimeea de către Federația Rusă. Miliții apărute în regiune au declanșat o revoltă împotriva Kievuui sub pretextul că acesta ar persecuta populațiile rusofone concentrate în zona Donbassului. După o perioadă inițială de lupte violente, în care linia frontului a fluctuat iar forțele ucrainene, după succese inițiale, au fost împinse înapoi cu ajutorul forțelor trimise (neasumat) de Federația Rusă, situația s-a stabilizat de-a lungul unei „linii de contact”. Cadrul general pentru o dezamorsare a situației din Donbass și încetarea războiului îl reprezintă Acordurile de la Minsk din 2014 și (mai ales) 2015, însă acestea nu au fost implementate niciodată pe deplin. Deși potrivit acordurilor de la Minsk ar fi trebuit ca în teren să aibă loc și o încetare a focului, aceasta a fost violată cu regularitate și, în practică, în estul Ucrainei s-a desfășurat un război de uzură de joasă intensitate. Pentru a se ieși din această situație, s-au semnat acorduri punctuale de încetare a focului – opt începând cu 2018 – care au fost încălcate cu aceeași regularitate, părțile acuzându-se reciproc de violarea lor. Cea mai recentă astfel de încetare a focului datează din 27 iulie, 2020, iar acesta a rezistat, până acum, chiar dacă ocazional s-au mai înregistrat tiruri de-a lungul linie de demarcație. Monitorizarea situației de pe front este realizată de o misiunea specială a OSCE, pe partea de teritoriu controlat de Kiev, întrucât milițiile proruse nu le permit experților OSCE accesul pe partea cealaltă a liniei de contact, deși pretind contrariul. Misiunea speciala de monitorizare OSCE în Ucraina (SMM) și-a început activitate pe 21 martie 2014.

OBIECTIV: Să se demonstreze că Ucraina obstrucționează activitățile OSCE și nu respectă acordurile de încetare a focului în Donbass. Să se arate că Ucraina, deși pretinde suveranitatea asupra teritoriului, îl tratează drept unul ostil și persecută populația civilă.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nu există date confirmate independent că armata ucraineană ar mina terenuri din apropierea zonelor locuite; din contră, există mai multe programe de deminare ale guvernului ucrainean, în cooperare cu organizații internaționale, cu sprijinul UE și al altor guverne. În 2020, de pildă, guvernul olandez a alocat 4 milioane de euro pentru eliminarea minelor. De asemenea, o organizație internațională britanică desfășoară un program de deminare în Donbass. Armata ucraineană furnizează, de asemenea, echipe de deminare și doar anul trecut au fost curățate 511 hectare de teren, 329 de km de drum și au fost distruse 17 000 de dispozitive explozive.

Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului
 • Publicație / Media:
  news-front.info, russian-vesna.ru
 • Data publicării:
  20/01/2021
 • Limba / Public țintă:
  Publicul din Donbass
 • Afiliere politică:
  Regimurile separatiste
 • Narațiune cheie:
  Ucraina pune în pericol viețile civililor
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

După ce Maia Sandu a reiterat poziţia Chişinăului privind retragerea trupelor ruse care staţionează ilegal în Republica Moldova încă din timpul războiului de la Nistru din 1992, oficiali de cel mai înalt rang de la Moscova au acuzat-o că prin aceasta ar destabiliza situaţia din regiune

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Disciplina „Istoria Românilor” este discriminatorie

FAKE NEWS: Disciplina „Istoria Românilor” este discriminatorie

Denumirea disciplinei „Istoria Românilor”, dar și conținutul programului didactic discriminează populația majoritară „moldovenească”, potrivit unui ONG care a depus o plângere la Consiliul antidiscriminare. ONG-ul reia narațiunile URSS privind existența limbii și poporului moldovenesc.

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea anticipate ca să impună românismul

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea anticipate ca să impună românismul

Maia Sandu vrea să dizolve parlamentul Republicii Moldova pentru a schimba Constituția, astfel încât limba oficială să primească denumirea de „limba română”, nu „moldovenească”, cum este în prezent. Narațiunea a fost lansată de deputatul PSRM Nicolae Pascaru, un cunoscut promotor al curentului moldovenist, în contextul în care legislativul urmează să fie dizolvat în vederea convocării alegerilor anticipate, iar socialiștii înregistrează o scădere în preferințele electoratului.

Timp de citire: 3 min
 • NARAȚIUNI: 1. Forțele armate ale Ucrainei pun în pericol viețile civililor din Donbass. 2. Ucraina încalcă acordurile de la Minsk (indirect) și încetarea focului convenită la Paris.
 • OBIECTIV: Să se demonstreze că Ucraina obstrucționează activitățile OSCE și nu respectă acordurile de încetare a focului în Donbass. Să se arate că Ucraina, deși pretinde suveranitatea asupra teritoriului, îl tratează drept unul ostil și persecută populația civilă.
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

12 Oct 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Oct 2021
FAKE NEWS: Vaccinul anti-COVID dă sterilitate pe trei generații
FAKE NEWS: Vaccinul anti-COVID dă sterilitate pe trei generații

Senatoarea Diana Șoșoacă, aleasă pe listele AUR, dar care nu mai face din acest partid, a afirmat că vaccinurile împotriva coronavirusului au ca efect advers sterilitatea pe trei generații.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
07 Oct 2021