Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Apropierea Republicii Moldova de UE va duce la recunoașterea căsătoriilor între homosexuali

gavrilita gay
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Moldovan Prime Minister Natalia Gavrilita (2-L) and cabinet during a swearing in ceremony by President Maia Sandu (L) at the presidential palace in Chisinau, Moldova, 06 August 2021. Moldova's parliament held a special session to grant the vote of confidence to the new government and to approve its program

Noul Guvern de la Chișinău este o marionetă în  fața Occidentului, care îi va impune și legalizarea căsătoriilor homosexuale, dar și unirea cu România, potrivit unui comentariu publicat de portalul rus politnavigator.net, preluat și în Republica Moldova. Acesta reia, astfel, narațiunile false despre pericolul pe care îl comportă apropierea Republicii Moldova de UE, dar și al dispariției acesteia ca stat, din cauza forțelor pro-occidentale.
 
ȘTIRI: „Echipa Maiei Sandu este gata să facă orice pentru a obține mult-râvnita perspectivă de aderare la UE, inclusiv să pună piața internă și sistemul de justiție sub controlul total al funcționarilor europeni. Armonizarea legislației moldovenești la sistemul de drept al UE înseamnă, printre altele, și recunoașterea căsătoriilor gay și adopția copiilor de către familiile de homosexuali. (...)
O atenție deosebită în programul guvernului Gavriliță este acordată parteneriatului strategic cu România «bazat pe comunitatea de istorie, cultură și limbă». Pentru prima dată într-un program guvernamental al Republicii Moldova se vorbește despre ședințe comune ale guvernelor Moldovei și României. Aceasta nu este altceva decât anexarea soft a Moldovei de către țara vecină”, potrivit publicației ruse politnavigator.net. „Scopul activității acestui guvern este alăturarea Moldovei la blocul antirus de state situate între Marea Baltică și Marea Neagră și, după posibilitate, apropierea unirii cu România”
 
NARAȚIUNI: Noul Guvern de la Chișinău este o marionetă în mâinile Occidentului. 2 Guvernul va îndeplini toate comenzile Occidentului, inclusiv recunoașterea căsătoriilor dintre persoanele de același sex. 3. Republica Moldova se va alia unui front comun, antirusesc, iar guvernarea va permite și va facilita unirea Republicii Moldova cu România
 
CONTEXT/ETOS LOCAL: Parlamentul de la Chișinău a votat vineri, 6 august un nou Guvern, în frunte cu Natalia Gavriliță, o apropiată a președintelui pro-european Maia Sandu. Natalia Gavriliță este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, care a obținut majoritatea voturilor și 63 de mandate din 101 în Parlamentul unicameral de la Chișinău, în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.
 
Campania electorală s-a remarcat prin acuzații din partea stângii politice și a presei loiale, dar și din partea Moscovei, despre presupusa implicare a Occidentului, în special a SUA în alegeri, fiind readuse în spațiul public „sperietorile” despre pericolul unirii Republicii Moldova cu România, a dispariției acesteia ca stat. Cu toate acestea, este prima dată în istoria Republicii Moldova când un partid de dreapta obține singur majoritatea parlamentară.
 
Programul noului Guvern este orientat spre reforme în justiție și anticorupție și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
 
OBIECTIV:  Să mențină în spațiul public subiectele legate de riscurile unirii Republicii Moldova cu România și cele pe care le comportă apropierea de UE și să asocieze nemulțumirile cetățenilor cu spațiul occidental.
 
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:  Republica Moldova a început să-și armonizeze legislația la cea a Uniunii Europene încă în perioada guvernării comuniste (2001-2009), aceasta fiind printre principalele condiții pentru semnarea Acordului de asociere, liberalizarea regimului de vize și obținerea unor importante programe financiare. Aceasta nu presupune și recunoașterea căsătoriilor dintre persoanele de același sex. Nu există o asemenea condiție nici măcar pentru statele membre ale UE, iar fiecare ia deciziile în acest sens, la nivel intern.
 
Guvernele României și Republicii Moldova au ședințe în comun începând cu anul 2012. Toate s-au finalizat cu inițierea unor proiecte comune concrete, sau sprijin pentru Republica Moldova, precum împrumutul de 150 de milioane de euro convenit în anul 2015. Au fost organizate ședințe comune între guvernul României și cel al Bulgariei, precum și cel al Ungariei. Nicio astfel de ședință n-a fost precedată de unirea statelor respective.
 
Programul Guvernului Gavriliță prevede restabilirea și fortificarea relațiilor bilaterale cu toți partenerii importanți ai Republicii Moldova, inclusiv cu Rusia. Iar comentariile frecvente despre atragerea Republicii Moldova într-o coaliție antiamericană, în condițiile în care aceasta are printre cele mai mici și subfinanțate forțe militare din lume, potrivit studiilor, nu sunt argumentate și au mai degrabă scopul de a provoca panică în societate și a alimenta fricile față de Occident.
 
SÂMBURE DE ADEVĂR: Noul Guvern de la Chișinău consideră integrarea europeană drept o „prioritate cheie” a politicii  externe a Republicii Moldova.
 
CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA/SERVESC NARAȚIUNILE: Moscovei, Blocului comuniștilor și socialiștilor
 
REACȚII OFICIALE: Nu există. 

Tags: Maia Sandu, Natalia Gavrilita, unirea Republicii Moldova cu România

Verifică sursele:

Vă invităm la un Centenar Regal! Pe 25 octombrie se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I
 • Publicație / Media:
  Politnavigator.net
 • Data publicării:
  05/08/2021
 • Limba / Public țintă:
  Euroscepticii
 • Amplificare:
  Bloknot-moldova.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Guvernarea de la Chișinău, subordonată Occidentului, legaliza căsătoriile dintre persoanele de același sex și va duce la unirea cu România
Alte articole
FAKE NEWS: Dreapta și Occidentul vor aduce sfârșitul Republicii Moldova

FAKE NEWS: Dreapta și Occidentul vor aduce sfârșitul Republicii Moldova

Dacă forţele de dreapta vor ajunge la guvernare, Republica Moldova va dispărea ca stat, iar populaţia va sărăci, afirmă un deputat socialist. Narațiunea a fost lansată în contextul campaniei electorale și a fost preluată de presa afiliată PSRM. Scopul este subminarea încrederii cetățenilor în cursul european și în partenerii occidentali ai Republicii Moldova. Totodată, se încearcă discreditarea partidelor pro-europene și descurajarea diasporei să iasă la vot.

FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

Forțele armate ucrainene amplasează mine în localități aflate de-a lungul liniei de contact, potrivit publicațiilor din teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Narațiunea este menită să arate atât încălcarea de către Kiev a acordurilor de încetare a focului, cât și ostilitatea acestuia față de populația civilă locală.

FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

Republica Moldova ar avea de suferit în cazul în care va avea loc un război între NATO/Statele Unite și Rusia sau China, iar Alianța Nord Atlantică nu o va proteja. E un fake news promovat de Sputnik, care reia narațiuni mai vechi, menite să submineze încrederea țărilor membre și a celor partenere în NATO.

Cornel Ciobanu

09 Aug 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 3 min
 • Noul Guvern de la Chișinău este o marionetă în fața Occidentului, care îi va impune și legalizarea căsătoriilor homosexuale, dar și unirea cu România, potrivit unui comentariu publicat de portalul rus politnavigator.net, preluat și în Republica Moldova. Acesta reia, astfel, narațiunile false despre pericolul pe care îl comportă apropierea Republicii Moldova de UE, dar și al dispariției acesteia ca stat, din cauza forțelor pro-occidentale.
 • NARAȚIUNI: Noul Guvern de la Chișinău este o marionetă în mâinile Occidentului. 2 Guvernul va îndeplini toate comenzile Occidentului, inclusiv recunoașterea căsătoriilor dintre persoanele de același sex. 3. Republica Moldova se va alia unui front comun, antirusesc, iar guvernarea va permite și va facilita unirea Republicii Moldova cu România .
 • OBIECTIV: Să mențină în spațiul public subiectele legate de riscurile unirii Republicii Moldova cu România și cele pe care le comportă apropierea de UE și să asocieze nemulțumirile cetățenilor cu spațiul occidental.
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria
FAKE NEWS: Ucraina a omorât copii din Transnistria

Ministrul de externe de la Tiraspol a reluat narațiunea privind o blocadă impusă regiunii separatiste și a afirmat că din cauza acesteia și-au pierdut viața copii din Transnistria. Pacienții din Transnistria au însă acces la clinicile din dreapta Nistrului, inclusiv la serviciul SMURD.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
25 Oct 2021
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
22 Oct 2021
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate
FAKE NEWS: Incendiile din spitalele românești sunt o „făcătură”, iar vaccinuri anti-COVID-19 sunt expirate

România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate. Aceste narațiuni false circulă de mai demult și, cel mai recent, au fost promovate de episcopul Giurgiului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
21 Oct 2021
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Oct 2021