Știri

Trei miniștri europeni de Externe fac un turneu diplomatic în Caucazul de Sud ex-sovietic

Object Name: PORTUGAL EU GYMNICH MEETING
© EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO   |   Romania's Minister of Foreign Affairs Bogdan-Lucian Aurescu speaks to the press before an Informal meeting of Foreign Affairs Ministers - Gymnich, included in the official program of the Portuguese Presidency of the Council of the European Union, in Lisbon, Portugal, 27 May 2021.

Susține jurnalismul independent

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, însoţit de omologii săi din Austria, Alexander Schallenberg, şi Lituania, Gabrielius Landsbergis, face, între 24 și 26 iunie, un turneu regional în Caucazul de Sud ex-sovietic, pentru a întări profilul geopolitic al Uniunii Europene în propria vecinătate și a creşte implicarea şi rolul acesteia în soluţionarea conflictelor prelungite din regiune.
Potrivit unui comunicat al diplomației de la București, cei trei miniştri merg în Azerbaidjan, Armenia şi Georgia în baza unui mandat încredinţat de Înaltul Reprezentant comunitar pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell. Programul lor la Baku, Erevan şi Tbilisi include primiri la cel mai înalt nivel – preşedinte și premier -, precum şi consultări extinse cu omologii din cele trei state vizitate. Diplomația de la București menționează că pentru România Caucazul de Sud este o zonă de interes geopolitic prioritar, iar soluţionarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre reprezintă un obiectiv strategic.
La sfârșitul lui mai, România a introdus, în premieră, pe agenda reuniunii de la Lisabona a miniştrilor de Externe din țările membre ale Uniunii Europene, tema conflictelor îngheţate din spațiul ex-sovietic învecinat. Într-un interviu pentru Radio România, ministrul Aurescu, a anunțat că a propus  crearea unui post de reprezentant special al Uniunii pentru conflicte îngheţate şi rezilienţa statelor din Parteneriatul Estic, aplicarea de sancţiuni în regiunile separatiste, dar şi sprijin umanitar pentru locuitorii de acolo. Trebuie să plecăm de la originile acestor conflicte, puse în scenă şi utilizate şi în continuare de către Rusia, pentru a proiecta propriile sfere de influenţă în regiune. Uniunea Europeană nu poate să fie cu adevărat un actor global dacă nu reuşeşte să fie influentă în propria sa vecinătate. Am propus mai multe vizite, ideea de vizite de grup ale miniştrilor de externe, vizitele Înaltului reprezentant, mai ales în Republica Moldova, Georgia, Ucraina. De asemenea, să ne implicăm mai mult în relaţia cu regiunile separatiste, chiar dacă, în acelaşi timp, consolidăm politica de nerecunoaştere a acestor regiuni, prin livrări de echipamente medicale şi de vaccinuri. Şi am exemplificat cu sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova, vaccinuri care, de altfel, au ajuns şi în Transnistria, înainte ca alte vaccinuri din alte surse să ajungă – a declarat ministrul Aurescu.
Tot în mai, statele ex-sovietice afectate de conflictele înghețate alimentate de ruși, Republica Moldova, Ucraina și Georgia, au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul integrării europene. Acesta stabilește o serie de obiective comune ale celor trei republici, care au semnat în 2014 acorduri de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană. Potrivit  ministerului de Externe al Republicii Moldova, memorandumul oferă baza normativă pentru întreprinderea demersurilor diplomatice comune, consultări trilaterale și acțiuni de comunicare publică. Documentul a fost semnat la Kiev, în marja reuniunii miniștrilor de Externe Dmytro Kuleba din Ucraina, David Zalkaliani din Georgia și Aureliu Ciocoi din Republica Moldova, acesta din urmă asigurând și șefia interimară a Guvernului de la Chișinău. În martie, preşedintele Consiliului European, Charles Michel,  a făcut un turneu diplomatic în cele trei state, ai căror lideri pro-occidentali vor să iasă de pe orbita Moscovei, și le-a încurajat aspirațiile. Republica Moldova dorește integrarea europeană, iar Georgia și Ucraina vor să fie admise și în NATO și toate trei sunt victime ale agresivității Rusiei și ale separatismului alimentat de aceasta în republicile pe care le consideră încă parte a sferei sale de influenţă. Ucraina și Georgia au sperat să fie admise la summit-ul Alianței organizat, în 2008, la București. Reticența mai multor țări occidentale și, în primul rând, a Franței și Germaniei, care voiau să menajeze Rusia, a amânat o decizie. Trei luni mai târziu, rușii au invadat Georgia și au scos de sub controlul autorităților de la Tbilisi regiunile secesioniste pro-moscovite Osetia de Sud și Abhazia, iar în 2014 au anexat Crimeea și au alimentat rebeliunea din Donbas, termen generic pentru regiunile industriale estice Donețk și Lugansk, cu cea cea mai mare densitate de populație rusofonă și rusofilă din Ucraina. Scenariul a fost inaugurat în Transnistria, ieşită de facto, de sub controlul Chișinăului încă din 1992, după un conflict armat soldat cu sute de morţi şi tranşat odată cu intervenţia trupelor ruse de parte rebelilor separatişti. Comentatorii amintesc vechea remarcă geopolitică potrivit căreia Rusia nu poate fi un imperiu fără Ucraina și relevă importanța Georgiei pentru securitatea energetică a Uniunii Europene, ca țară de tranzit pentru hidrocarburile din zona caspică, ce ajung în Europa prin coridorul meridional și prin Marea Neagră. 

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți

Aproape un miliard de alegători, un milion de secții de votare și un scrutin care durează de pe 19 aprilie până pe 1 iunie.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești

Țintele au fost orașele Dnipro și Krivoi Rog.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Posibil atac israelian în centrul Iranului
Posibil atac israelian în centrul Iranului

Teheranul susține că instalațiile nucleare din regiune sunt „complet sigure”.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Peste 3.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti de la începutul anului
Peste 3.000 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti de la începutul anului

Rezultatele demonstrează că nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali, potrivit MAI.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024