Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Maia Sandu e neofascistă și e sprijinită de unioniști

Dezinformare

Maia Sandu este sprijinită de unioniștii de extremă-dreapta din România și este o simpatizantă a mareșalului Ion Antonescu. Narațiunea care încearcă să o asocieze pe președinta Republicii Moldova cu un criminal de război și fascismul este promovată în contextul în care la Chișinău e campanie electorală iar Sandu, care e considerată locomotiva PAS, e văzută drept principala amenințare de către partidele pro-ruse. 

ȘTIRI: „Unioniștii îl susțin activ pe noul președinte, Maia Sandu, care nu doar că împărtășește viziunile lor despre unire, dar este și deținătoare a pașaportului românesc”, scrie pagina web din Rusia eadaily.com, într-un articol despre participarea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile parlamentare din Republica Moldova, intitulat „În Moldova, neofasciștii tind să ajungă la putere, avertizează Bucureștiul”. Materialul a fost preluat și în Republica Moldova de mejdurecie.md

Potrivit autorilor„În ajunul Zilei Victoriei (9 mai n.red) l-a numit pe criminalul nazist Ion Antonescu „personalitate istorică marcantă, a susținut poziția diplomatului român Daniel Ioniță care a spus că „ostașii români care au luptat de partea fasciștilor, au luptat pentru reîntregirea țării””

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Unirea Republicii Moldova cu România este un pericol tot mai mare, inclusiv pentru că 2. este promovată de Maia Sandu, un politician radical, care susține și este susținută de unioniști, un curent neofascist

CONTEXT/ETOS LOCAL: O posibilă unire a Republicii Moldova cu România rămâne un subiect de campanie electorală la Chișinău, fiind una din „sperietorile” folosite de partidele și presa pro-ruse.

Maia Sandu a fost întotdeauna catalogată drept unionistă de forțele pro-ruse și criticată de unioniști pentru că nu susține deschis și nu face mai mult pentru cauza lor.

Spiritele s-au încins din nou, odată cu demararea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate, la care Alianța pentru Unirea Românilor, care a creat un partid cu aceeași denumire și în Republica Moldova, intenționează să participe.

OBIECTIV: Să o prezinte pe Maia Sandu ca pe un politician radical.

DE CE ESTE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Partidele unioniste din Republica Moldova au susținut-o, oficial, în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2020 pe Maia Sandu, după ce în primul tur candidații lor au acumulat un număr mai mic de voturi. Maia Sandu a concurat atunci cu Igor Dodon, un adept al apropierii Republicii Moldova de Rusia și al curentului moldovenist, care optează pentru interzicerea partidelor unioniste. De aceea opțiunile partidelor de dreapta sunt absolut explicabile. Este exagerată însă afirmația că „unioniștii o susțin activ” pe Maia Sandu, aceasta fiind deseori criticată de reprezentanții lor, așa cum s-a întâmplat inclusiv recent, după ce a depus flori la un memorial sovietic, de 9 mai.

Partidele unioniste, care intenționează să participe separat la alegerile din 11 iulie, sunt, de fapt, concurenții direcți ai Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiune care o susține pe Maia Sandu.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu este un politician de dreapta, pro-occidental și, respectiv, pro-român. Maia Sandu a declarat, într-adevăr, în 2016, că în cazul unui referendum în privința unirii Republicii Moldova cu România, ar vota pentru, dar nu este o militantă a acestei idei.

Maia Sandu a spus într-un interviu televizat, în septembrie 2018 (și nu recent, în ajun de 9 mai, așa cum menționează agenția rusă de presă) că „Ion Antonescu a fost o personalitate istorică despre care se poate vorbi și de bine, și de rău ”. Aceste declarații au fost criticate dur de politicieni și presa pro-rusă, chiar dacă ea a afirmat ulterior că au fost interpretate intenționat eronat. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță i-a elogiat pe ostașii români, căzuți în al Doilea Război Mondial, în cadrul unei ceremonii desfășurate la 23 octombrie 2020. Maia Sandu însă nu a avut nicio atribuție cu acele declarații.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: politicienilor și partidelor pro-ruse, în special Partidului Socialiștilor, dar și Moscovei, pentru a alimenta fobiile și spiritele antiromânești și antioccidentale.

 • Publicație / Media:
  www.eadaily.com
 • Data publicării:
  12/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  Moldoveniștii, minoritățile etnice
 • Amplificare:
  www.mejdurecie.md
 • Afiliere politică:
  favorabilă Kremlinului
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu e neofascistă și e sprijinită de unioniști
Cornel Ciobanu

17 May 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 8 min
 • Maia Sandu este sprijinită de unioniștii de extremă-dreapta din România și este o simpatizantă a mareșalului Ion Antonescu. Narațiunea care încearcă să o asocieze pe președinta Republicii Moldova cu un criminal de război și fascismul este promovată în contextul în care la Chișinău e campanie electorală iar Sandu, care e considerată locomotiva PAS, e văzută drept principala amenințare de către partidele pro-ruse.
 • NARAȚIUNI: 1. Unirea Republicii Moldova cu România este un pericol tot mai mare, inclusiv pentru că 2. este promovată de Maia Sandu, un politician radical, care susține și este susținută de unioniști, un curent neofascist
 • OBIECTIV: Să o prezinte pe Maia Sandu ca pe un politician radical.
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism
DEZINFORMARE: Politicile inclusive și sanitare sunt forme de totalitarism

Vaccinarea, tolerarea persoanelor LGBT, digitalizarea – înseamnă instaurarea unui regim totalitar, susține un istoric rus, care se poziționează împotriva vaccinării și susține teza că „ultraglobaliștii” vor să controleze omenirea prin intermediul pandemiei. Narațiunile se înscriu într-o campanie de subminare a democrațiilor occidentale prin deturnarea valorilor care stau la baza lor – democrație, libertate etc. Totodată, se caută crearea unei confuzii între concepte politice și libertăți fundamentale și măsuri sanitare.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
15 Oct 2021
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”
DEZINFORMARE: Livrarea gazelor rusești către Ungaria va determina prăbușirea Ucrainei, care va deveni „un alt Afganistan”

În contextul semnării unui acord de livrare a gazelor din Rusia către Ungaria, ocolind sistemul de gazoducte din Ucraina, organele de presă controlate de Guvernul rus au început să promoveze mesaje „apocaliptice” privind viitorul statului ucrainean. O prăbușire a Ucrainei ar putea avea loc, potrivit mesajelor de dezinformare, din cauza partenerilor „falși” din Occident ai Kievului.

Marin Gherman
Marin Gherman
05 Oct 2021
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale
DEZINFORMARE: Convenția de la Istanbul - o lovitură pentru ortodoxie și valorile tradiționale

Ratificarea de către Republica Moldova a Convenției de la Istanbul reprezintă o lovitură dată ortodoxiei și valorilor tradiționale, susține fostul președinte de la Chișinău, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a cărui opinie a fost preluată pe larg de presa din Republica Moldova, în special cea afiliată formațiunii sale. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon face asemenea declarații în privința acestui document, propus spre ratificare de doi ani de un Guvern pe care îl controla, format în mare parte din consilierii săi.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
04 Oct 2021
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda
DEZINFORMARE: România și-a pierdut suveranitatea și demnitatea națională, dar Liviu Dragnea i-o poate reda

România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum fostul lider al PSD, Liviu Dragnea. Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2021