Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Demagog - Buletin de Chișinău (2021)

FAKE NEWS: Dreapta a cumpărat voturi în diasporă

Alegeri
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   A woman with her nephews cast the ballot at a polling station during parliamentary elections in Chisinau, Moldova, 11 July 2021.

Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate. 

ȘTIRE: „Moldovenii din Frankfurt, Germania, au făcut coadă cu noaptea în cap la una dintre secțiile de votare. Potrivit unor imagini plasate pe rețele de socializare, la ora 4.30, mai mult de 50 de oameni deja ași ocupaseră un loc pentru a vota începând cu ora 7.00. În același timp, mai multe imagini scandaloase au fost plasate de un internaut pe o rețea de socializare. În timpul discuției între conaționalii noștri adunați în fața secției de vot, unul din ei menționează că pentru acordarea votului vor primi câte 50 de euro. „Poate ne vor da 50 de euro, la prezidențiale ne-au dat”, se menționează în imaginile video postate pe Facebook de către Natalia Mirzenco”, a scris Sinteza.org într-o știre întitulată „Dezvăluiri scandaloase din diasporă: O să ne dea câte 50 de EURO pentru un VOT”.

NARAȚIUNE: Dreapta (PAS) fraudează alegerile la secțiile de votare din afara Republicii Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Rolul diasporei la alegeri a crescut semnificativ la ultimele scrutine. Nu se cunosc date exacte despre numărul de cetățeni moldoveni aflați peste hotare, dar se estimează că ar fi vorba de aproximativ 800.000 de persoane, ceea ce reprezintă cam un sfert din numărul total de alegători.

În turul doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, la secțiile deschise peste hotare au votat peste 260.000 de persoane, ceea ce a reprezentat 16% din numărul total de alegători. Diaspora, mai activă în Europa de Vest, votează în special cu dreapta politică și partidele pro-europene și a asigurat practic victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale.

În acest context, Igor Dodon le-a adus mai multe critici cetățenilor din diaspora, numindu-i inclusiv „electorat paralel” și chiar au apărut apeluri ca în afara țării să nu fie organizate alegeri.

Organizarea alegerilor în afara Repuiblicii Moldova a fost unul dintre cele mai disputate subiecte în campania electorală. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a recomandat să fie deschise peste 190 de secții de votare în străinătate, dar Comisia Electorală Centrală a aprobat  139 de secții, la fel ca la scrutinul prezidențial. Opoziția a atacat hotărârea în justiție, iar până la urmă CEC a decis să fie deschise 150 de secții.

În timpul campaniei electorale socialiștii au acuzat Partidul Acțiune și Solidaritate și pe președintele Maia Sandu că ar pregăti, cu sprijinul Occidentului, fraudarea alegerilor peste hotare.

Pe de altă parte, dreapta a acuzat socialiștii că ar pregăti mituirea alegătorilor din stânga Nistrului, așa cum ar fi procedat și la scrutinele precedente. O investigație realizată de Eureporter, care s-ar baza pe informații obținute din telefonul personal al lui Igor Dodon, susține că socialiștii ar fi intenționat să cheltuie un milion de euro pentru cumpărarea alegătorilor din stânga Nistrului.

În acest context, presa socialistă și cea apropiată de dreapta politică s-au întrecut duminică în a prezenta cazuri de corupere a alegătorilor din stânga Nistrului și la secțiile de peste hotare.

La o secție de votare din Bruxelles, un bărbat a ieșit cu buletinul de vot afară, potrivit actualitati.md.

Pro TV Chișinău a scris, pe de altă parte, despre presupuse nereguli la o secție din Moscova, unde, tradițional, sunt votate partidele de stânga, dar și despre un caz în care o femeie din stânga Nistrului spune că la alegerile precedente ar fi primit 25 de dolari ca să voteze pentru Igor Dodon.

Presa a publicat și o înregistrare cu un bărbat din stânga Nistrului care spune că ar fi primit 200 de lei (10 euro) ca să voteze pentru Igor Dodon, însă instituțiile afiliate socialiștilor afirmă că acesta ar fi un apropiat al dreptei.

Mai multe publicații afiliate socialiștilor au scris și despre un alt caz de manipulare a alegătorilor – prin cântec. „Moldovenii din Germania, care au venit azi la vot, sunt manipulați prin cântece”, a scris NTV, care a adăugat că interpretul cântecului respectiv este un adept al PAS și al Maiei Sandu.

OBIECTIV: 1. Să inoculeze ideea că dreapta a fraudat alegerile din afara Republicii Moldova. 2. Să distragă atenția de la acuzațiile privind mituirea alegătorilor din stânga Nistrului. 3. Să mobilizeze electoratul de stânga din interiorul țării împotriva „riscului” ca soarta lor să fie decisă de cei plecați. 4. Să pregătească opinia publică pentru o eventuală contestare a alegerilor.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Autoarea înregistrării video publicată de unele mass-media ca o dovadă a fraudării votului peste hotare a scris ulterior un comentariu în care menționa că discuția a fost interpretată eronat pentru că, de fapt, cei care vorbeau despre 50 de euro au glumit și, într-adevăr, se aud râsetele lor în timpul dialogului.

„Hai că mor de râs... Dar trebuie să fac o clarificare privitor la acest video, care a fost preluat de niște "site-uri media" și intepretat greșit (sau mai bine zis după placul lor). Erau multi tineri care stateau in rand si asteptau sa voteze. Glumeau, râdeau, cântau etc. Văzând că fac video au făcut și ei o glumă cu 50 euro , dar în realitate NIMENI nu a fost plătit niciodata pentru vot!!!, nici data trecută și nici acum!!! Suntem prea mulți în diasporă (nu are nimeni atatia bani ca sa ne cumpere) și știm ce vrem pentru Moldova, pentru că acolo este viitorul nostru și al copiilor noștri!!!!!”, a scris Natalia Mirzenco, autorea înregistrării.

La scrutinul parlamentar, peste 200.000 de cetățeni moldoveni au votat în afara Republicii Moldova, ceea ce ar însemna 10 milioane de euro, dacă am presupune că ar fi primit câte 50 de euro. Este o sumă enormă în condițiile în care toți concurenții electorali au cheltuit oficial aproximativ două milioane de euro în campania electorală.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.


 • Publicație / Media:
  Sinteza.org
 • Limba / Public țintă:
  Electoratul de stânga
 • Amplificare:
  Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Dreapta politică (PAS) fraudează alegerile la secțiile de votare din afara Republicii Moldova
Alte articole
FAKE NEWS: Rusia e forțată să rămână în Transnistria pentru a asigura pacea și securitatea și a dejuca planurile expansioniste ale NATO

FAKE NEWS: Rusia e forțată să rămână în Transnistria pentru a asigura pacea și securitatea și a dejuca planurile expansioniste ale NATO

Rusia este forțată să își mențină militarii în Transnistria pentru a asigura pacea și securitatea regiunii, care ar fi vizată de Republica Moldova, România și NATO. Narațiunea falsă este răspândită de portavocea Kremlinului, Sputnik, în contextul în care Transnistria a devenit una din temele campaniei electorale de la Chișinău.

Opoziţia de la Chişinău este fracţionată și incapabilă să formeze un front comun

Opoziţia de la Chişinău este fracţionată și incapabilă să formeze un front comun

O narațiune falsă caută să alimenteze tensiunile reale dintre formațiunile pro-europene și pro-românești.

Fals
Adevărat
DEMAGOG. Buletin de Chișinău, Nr. 4: Poligonul dezinformării

DEMAGOG. Buletin de Chișinău, Nr. 4: Poligonul dezinformării

Veridica a demontat știri false despre manipularea statisticilor în favoarea Maiei Sandu, legăturile ei cu oligarhii-fugari și modul discreționar în care ar folosi Serviciul de Informații și Securitate. Iar toate astea se întâmplă într-o Moldovă pe care – ni se spune – organizațiile non-guvernamentale (pentru care, evident, lucrează Maia Sandu și PAS) sunt pe punctul de a o distruge, iar „regimul” aflat la putere – o aluzie la aceeași Maia Sandu, în ciuda faptului că pârghiile pe care le are acum la dispoziție sunt mai degrabă simbolice, iar țara este în mare măsură administrată tot de socialiști și aliații lor – este gata să bage țara în NATO.

Cornel Ciobanu

12 Jul 2021
Cornel Ciobanu

Timp de citire: 5 min
 • Presupuse fraude electorale, inclusiv mituirea alegătorilor, au fost printre principalele subiecte de presă în Republica Moldova în ziua alegerilor. În timp ce instituțiile de presă apropiate partidelor pro-europene au scos la iveală presupuse cazuri de mituire a alegătorilor din stânga Nistrului, presa pro-socialistă a pus accentul pe încălcări la secțiile din afara țării. Unul din principalele „argumente” despre coruperea alegătorilor din diaspora a fost o scurtă înregistrare video filmată de o tânără la secția de votare din Frankfurt, Germania, în care se aude vocea câtorva persoane care spun ceva de 50 de euro și râd. Un număr mare de instituții de presă afiliate socialiștilor au publicat știri din această înregistrare, sugerând că aceasta este o dovadă a mituirii votanților. Autoarea acesteia a precizat însă ulterior că a fost vorba doar de o glumă, iar instituțiile de presă au făcut interpretări eronate.
 • OBIECTIV: 1. Să inoculeze ideea că dreapta a fraudat alegerile din afara Republicii Moldova. 2. Să distragă atenția de la acuzațiile privind mituirea alegătorilor din stânga Nistrului. 3. Să mobilizeze electoratul de stânga din interiorul țării împotriva „riscului” ca soarta lor să fie decisă de cei plecați. 4. Să pregătească opinia publică pentru o eventuală contestare a alegerilor.
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova
Cum a pierdut Rusia partida parlamentarelor, dar și provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova

Probabil nici cei mai optimiști suporteri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu își închipuiau că vor obține o victorie atât de categorică în alegerile parlamentare anticipate. PAS nu s-a confruntat doar cu forțele de stânga, reprezentate de Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, ci și cu Rusia, care a încercat să le dea o mână de ajutor acestora. Victoria din alegeri este, însă, doar începutul: adevăratele provocări pentru PAS abia acum încep.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Jul 2021
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan
DEMAGOG 2021. Buletin de Chișinău, Nr. 5: Radio Erevan

Dezinformările, tentativele de manipulare a electoratului și narațiunile false au continuat să curgă în același ritm ca și până acum. Maia Sandu, PAS și Occidentul au fost, din nou, țintele predilecte ale dezinformărilor și narațiunilor false; și tot ca și în restul campaniei, autorii de fake news au arătat o oarecare lipsă de imaginație și au recurs la variațiuni ale narațiunilor folosite deja, atât acum, cât și în campanii precedente.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
10 Jul 2021
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova
Lenin îmbrăcat în pungi de plastic, fata din sicriu și politicieni bătăuși – sau cum a fost campania electorală din Republica Moldova

La fel ca multe din campaniile electorale din Republica Moldova, și cea pentru alegerile parlamentare din 11 iulie a fost marcată de dispute care uneori au depășit limitele decenței, participarea unor personaje controversate, dezinformare, momente inedite și momente ridicole. Vectorul politicii externe a fost, iarăși, o temă majoră de dezbatere, pentru că nici după 30 de ani de independență Moldova nu se poate hotărî dacă vrea să meargă spre Vest sau spre Est. O altă temă reluată și în această campanie este lupta împotriva corupției, care se tot discută de ani de zile, fără să tulbure în vreun fel caracatița corupției, care aproape că a sufocat țara. Veridica a trecut în revistă câteva din subiectele, momentele și personajele care au ținut prima pagină în timpul acestei campanii electorale.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Jul 2021
FAKE NEWS: Merkel a transmis că nu vrea Moldova în UE
FAKE NEWS: Merkel a transmis că nu vrea Moldova în UE

Prietena Maiei Sandu, cancelarul Angela Merkel, nu doreşte aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, afirmă presa afiliată PSRM. Aceasta interpretează o întâlnire dintre cancelarul german și liderii statelor din Balcanii de Vest drept o dovadă că Moldova n-are vreo șansă de integrare europeană, deşi Angela Merkel nu face nicio declaraţie despre Moldova şi ştirea nu are nicio legătură cu Republica Moldova. Naraţiunea are scopul de a şubrezi încrederea electoratului în forțele proeuropene, în special PAS şi preşedinta Maia Sandu, în contextul alegerilor parlamentare din 11 iulie.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
09 Jul 2021