Știri

Judecătorul ucrainean Mikola Ceaus, răpit, în aprilie, de persoane necunoscute în centrul Chișinăului, se află la Kiev, în arest

Object Name: UKRAINE BAKANOV UKRAINIAN SECURITY SERVICE
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Ivan Bakanov, the Acting Deputy Chief of Ukraine`s SBU Security Service

Susține jurnalismul independent

Judecătorul ucrainean Mikola Ceaus, răpit, în aprilie, de persoane necunoscute în centrul Chișinăului, se află la Kiev, în arestul serviciului de securitate (SBU) – anunță mass-media. Potrivit Radio Chișinău, Ceaus a fost găsit de polițiști în regiunea Vinnița (vest), iar acum SBU și-l dispută cu Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU). Cele două instituții s-ar fi insultat reciproc, prin postări pe Facebook, fiecare susținând că e în drept să-l ancheteze pe judecătorul fugar.

Imediat după răpirea lui, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ordonat ministerului de Interne și  Serviciului de Informații și Securitate să-i elucideze dispariția. Ea consideră că e inadmisibil să dispară oameni, indiferent de dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, dacă se dovedeșete sau nu că au comis ilegalități.

Judecătorul este acuzat de autoritățile din Ucraina că a luat mită, iar Kievul l-a dat în urmărire, după ce a ajuns în Republica  Moldova. El a încercat să obţină azil politic în statul vecin, însă Curtea Supremă de Justiţie de la Chișinău i-a respins solicitarea.  Presa afirma, lunile trecute, că Mikola Ceaus nu ar fi fugit din Ucraina, ci ar fi fost evacuat în urma unei operațiuni organizate cu știința fostului om forte al politicii de la Chișinău, oligarhul fugar Vlad Plahotniuc, și a președintelui ucrainean din epocă, Petro Poroșenko.

În august  2016, Ceaus a fost surprins în flagrant, în timp ce primea o mită de 150 de mii de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri, când, pe neaşteptate, a anunţat o pauză în proces. A plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mita, s-a întors la serviciu şi a dictat sentinţa. Judecătorul ar fi ascuns o parte din bani în borcane, pe care le-a îngropat în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut reţine, pentru că avea imunitate, care putea fi retrasă doar cu acordul parlamentului, iar deputaţii au încuviințat ridicarea acesteia abia după ce judecătorul reuşise să dispară.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți
Alegeri parlamentare în India, cu naționaliștii de la guvernare favoriți

Aproape un miliard de alegători, un milion de secții de votare și un scrutin care durează de pe 19 aprilie până pe 1 iunie.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești
Morți și răniți în sudul Ucrainei, după noi atacuri rusești

Țintele au fost orașele Dnipro și Krivoi Rog.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Posibil atac israelian în centrul Iranului
Posibil atac israelian în centrul Iranului

Teheranul susține că instalațiile nucleare din regiune sunt „complet sigure”.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă
Rusia acuză România că încearcă să anuleze cultura rusă

Săptămâna trecută, Arhiva Națională de Filme a interzis difuzarea a două filme rusești de propagandă, care urma să fie proiectate la două cinematografe din București.

Veridica News
Veridica News
19 Apr 2024